Vinul a devenit cea mai convingătoare carte de vizită a țării noastre în toată lumea. O confirmă premiile extrem de valoroase și recordurile mondiale. Moldova a câștigat anul trecut titlul de „Cel mai bun vin roșu” de pe mapamond, la o prestigioasă competiție de la Bruxelles. Iar în ultimii 10 ani, vinurile noastre au obținut la concursurile internaționale peste 6.000 medalii, jumătate fiind de aur.
Oficiul Național al Viei și Vinului a trecut în revistă cele mai importante performanțe ale vinurilor noastre, care ne-au dus faima în întreaga lume.
În anul 2013, a fost lansat brandul vinicol al țării „Vinul Moldovei. O legendă vie”. Tot atunci a fost creat și Oficiul Național al Viei și Vinului – instituție care implementează politicile statului în domeniul vitivinicol.
În 2015, Republica Moldova a trecut la sistemul european de calitate a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată și în același an au fost produse primele vinuri cu IGP. Este vorba despre vinurile „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”.
Ulterior, a fost implementat Sistemul Informațional Automatizat Registrul Vitivinicol - un instrument de monitorizare a întreg lanțului tehnologic vitivinicol, de la plantația viței-de-vie la produsul finit - vinul îmbuteliat.
Cât ține de recordurile stabilite de domeniului vitivinicol, Moldova are cea mai mare densitate a podgoriilor pe cap de locuitor, raportată la suprafața totală de teren agricol, arată Asociația Americană a Economiștilor Vinului. Unul din patru cetățeni moldoveni activi este implicat direct sau indirect în industria vinului.
Și tot la noi sunt cele mai lungi galerii subterane din lume. În 2005, colecția „Golden Collection” de la Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor „Guinness” , drept cea mai mare colecție de vinuri din lume, cu aproximativ 1,5 milioane de sticle. Iar vinăria Cricova deține cel mai mare beci subteran de vinuri din lume, cu o lungime totală de 120 kilometri. Acolo se păstrează Colecția Națională de vinuri.
Potrivit ONVV, în ultimul deceniu, calitatea vinurilor noastre a crescut considerabil, fapt confirmat și de cele peste 6.000 de medalii obținute la concursurile internaționale.
Anul trecut Moldova a câștigat titlul de „Cel mai bun vin roșu” de pe mapamond. Distincția a fost acordată la „Concours Mondial de Bruxelles” – una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale. Tot acolo, Republica Moldova a fost desemnată drept „cea mai premiată țară din Europa de Est”.
În același timp, Moldova este al 14-lea cel mai mare exportator de vin din lume, iar cea mai mare parte a vinurilor produse ajunge pe piețele externe. Potrivit ONVV, vinurile noastre ajung în 95 de țări ale lumii. Astfel, industria vitivinicolă din Moldova are o pondere importantă în economia țării. Aceasta asigură aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor.