/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Vot crucial în SUA și ajutor deblocat! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Au grijă zi și noapte de rudele imobilizate la pat. Soarta multor asistenți personali din Capitală, incertă: „Este foarte greu”

missing
24 februarie 2024, ora 20:00

În contractele lor de angajare, scrie că programul de muncă durează 8 ore. Realitatea însă este cu totul alta, iar munca lor nu se termină practic niciodată. Cu alte cuvinte, asistenții personali sunt tot timpul la lucru, noaptea, ziua, de sărbători și în weekenduri. Ei sunt cei care îngrijesc de persoanele cu dizabilități severe care, de cele mai dese ori, sunt imobilizate la pat. Fie că au grijă de soții, de copii ori de alte rude, asistenții personali duc în spate o responsabilitate mare, pentru că nu e o profesie pe care să o înveți la școală. 

Pe lângă rutina zilnică, în care fac curat prin casă, mâncare, cumpărături, trebuie să aibă și cunoștințe medicale minime pentru a-și putea ajuta rudele bolnave. Pentru munca lor, sunt răsplătiți cu circa 4 mii de lei. Dar, există riscul ca pentru unii dintre ei aceasta să fie ultima lună când își mai primesc salariile. Istoriile pe care le prezentăm mai jos sunt de-a dreptul cutremurătoare, iar unele detalii și imagini din reportaj ar putea să provoace efecte emoționale. 

Ca o mamă grijulie, doamna Galina își mângâie fiul în timpul ce-l ajută să ia o poziție mai comodă.

„- Băiatul mai mare. - Da, e cel mai mare la mine. Mai am. Ce să fac? - Sunteți împreună dintotdeauna? - Da. - De când sunteți asistentă personală? - De vreo trei ani”. 

De la naștere, Serghei a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă. Nici pentru o secundă, femeia nu s-a gândit să-l abandoneze. Știa că mai bine ca ea nu-l va îngriji nimeni. 

„Până când mai pot, îl mai țin. Mi-i jale, cum să-l dai? Să stau cu inima tângă”. 

Locul lui Serghei este acest pat micuț, pe care este un fel de prizonier. În față are fereastra, care parcă-i ademenește spre lumea agitată de afară. 

„- Ce-i place băiatului? - Muzica. A avut și televizor, dar nu mai este. Mic nu mai găsim”.

De trei ani, mama lui i-a devenit și asistentă personală, muncă ce era plătită cu circa 4 mii de lei pe lună. Duce evidența la tot ce face, iar raportul lunar îl depune la direcția de asistență socială a sectorului.

„Toată ziua sunt cu el, nu poate nimic, nici să mănânce, doar se mai întoarce, îl hrănesc, îl schimb, îl spăl. - Aveți un papagal? - Da, da”.

Vestea că va fi demisă, de rând cu alți asistenți personali, a indispus-o. 

„E clar că nu este de dorit, înainte primeam o pensie, dar era foarte mic. Acum puțin au mărit-o și deja vor să ne ia salariile. - 4 mii de lei clar că nu este mult. La ce vă ajuta? - Pamperși, mâncare, e scumpă acum, banii se duc”.

Este îngrijorată și supărată că rămâne fără salariu de asistentă personală și vecina doamnei Galina. Femeile locuiesc pe același coridor, aproape fața-n față. 

„Lucrez asistenta personală, caut de soțul meu, are deja 2 insulturi (AVC). La primul i s-a luat mâna, la al doilea are probleme cu piciorul. Partea dreaptă nu lucrează deloc. - Sunteți toată ziua prin casă? Nu doar cele 8 ore? - Da, toată ziua. Numai pansamentul ne ia juma de zi. Am stat și în spital, chirurgul a zis ca nu se lecuiește. De tăiat nu îl taie. Poftim! - Cât de greu vă este să îngrijiți?”

Doamna Liusea îngrijește de soțul ei, Veaceslav, care a rămas parțial imobilizat după cele două atacuri vasculare cerebrale. 

„Foarte greu, lucrul aceste este încontinuu. Și noaptea, el mă sună și mă cheamă săi dau pastile, îl doar capul. - E o profesie pe care nu ați învățat-o nicăieri. - Prin doctori. Noi ne adresăm la doctori. Toată vremea la doctori. Ni se șterg acești bani, ca să lucrăm fără bani, de ce să ia de la noi ultimul nostru lucru? El nu vrea să se ducă în altă parte. El vrea acasă”.

Deși pe acte norma de lucru scrie că trebuie să fie 8 ore, munca nu se sfârșește niciodată. Tot timpul este ceva de făcut, pentru că bolnavul are nevoie de ea mai mereu. 

„Într-una sunt cu el, spălat, mâncare, sângele la el nu circulă, îi fac pansamente”.

Salariul de asistentă le ajungea mai mult pentru medicamente și scutece. Cu timpul, apartamentul îngust a început să se umple de medicamente.

„Parcă-i farmacie. - Aceste medicamente se mai compensează, o parte din ele? - Da, dar eu iau fără compensație. Acestea 4 mii de lei noi le cheltuim pe medicamente, iar pensiile se duc pe mâncare și pe apartament. Uitați-vă scutecele, pastile uitați-vă, toate sunt de dureri”. 

„Din cauza durerilor mari la piciorul drept, e nevoie tot timpul de medicamente antidolore. El iată așa doarme. - Pe șezute doarme? - Da, pentru că îl doare piciorul. Eu nu pot dormi cu el, că nu sunt om a doua zi. Asta e lucru foarte mare, foarte greu”. 

Canapeaua este locul pe care bărbatul petrece tot timpul. Afară nu are cum să iasă, pentru că li s-a stricat căruciorul automat, cu ajutorul căruia îi era mai comod să se deplaseze pe holuri și în lift. 

„- Când vă mai duceți afară? - Niciodată. Când am fost, Liusea? De când s-a stricat caleașca. - Dacă e frig, el iese la balcon. 15 ani nu a ieșit, dar i-am luat cărucior”.

Mai are unul, dar le este greu să-l manevreze, așa că încearcă să-l repare pe acesta automat. Și-ar dori unul nou, dar depășește cu mult bugetul modest al familiei, greu încercată de soartă. 

„Ieșea afară cu căruciorul acesta? - Da. Este mai mic și încăpea. Acesta trebuie de cumpărat, dar nu găsesc. Nici fetele nu găsesc. Nou trebuie să cumpăra, dar sunt 1000-4000 de euro”.

Iar ca să înțelegem cum arată o dare de seamă a muncii sale, ne-a arătat raportul pe care l-a pregătit pentru angajator. 

„Aici e munca dumneavoastră. - Da, da. Masa, cumpărăturile la magazin, spălarea. - Asta este pe o lună... - Da, pe partea cealaltă este consultația medicului, vedeți aici servicii de supraveghere și îndrumare”.

Tot în același bloc, la un alt etaj, doamna Liudmila veghează asupra soțului ei. Sunt doi ani de când a suferit un atac cerebral vascular, ceea ce i-a adus o imobilizare totală. 

„Era la amiază. A mâncat și s-a dus să privească televizorul, eu spălam farfurii. Îl aud că ceva îngână, când intru îl văd cum l-a învârtit boala. Nu pot s-l ridic. Am avut un divan, am chemat mahaleanca, a venit și salvarea repede. Avusese un insult. - Unul singur, nu a fost urmat de altele? - Numai acesta, dar tare grav. - De câți ani e așa? - Pe data de 30 ianuarie s-au făcut 2 ani”.

Când s-a întâmplat nenorocirea, bărbatul avea 68 de ani. Deși se afla la pensie, era încă în putere. 

„Nu a bolit niciodată. Numai la uzina de tractoare, la deget s-a tăiat. Credeam că eu prima o să mă duc, ca am avut intervenția la ficat”.

După aproape un an de stat în rând, femeia a fost angajată să-i fie asistentă personală soțului. Lucrează aproape fără pauză, ora de trezire fiind 5 dimineața.

„Ce să fac eu? Uitați-vă, juma de gură nu lucrează. - Ne aude, ne vede? - L-am învățat să zică Mila. Tot fac eu: îl ridic, îl spăl de trei ori pe zi. La ora 5 îl spăl din cap până-n picioare. Aduc un lighean, cu săpun pentru copii, altul nu merge. - Mă uit că era om puternic. - A fost sportiv. - Acum e uscat. Nu dă Doamne să se întâmple ceva cu matale... - Doamne ferește. - Trebuie să vă păziți. - Cum să mă păzesc? Îl bărbieresc, oleacă crește părul, îl frezez. Printre degete, urechile, și dinții. - Are noroc de o soție bună. - Au venit cu verificarea și au zis că e curat la dvs. Câteodată nici nu vreau să trăiesc. Și încă și banii iștea ni-i ia”.

Uneori nu reușește să înțeleagă ce vrea, iar în astfel de momente fuge repede la bucătărie și plânge. Dar știe sigur că îi place când îl surprinde cu cafea. 

„Acesta e lapte fără cofeină, toată viața a iubit cafeaua. Nu mănâncă tot timpul”.

Asemeni celorlați asistenți personali, doamna Liudmila speră că autoritățile se vor răzgândi și vor găsi soluții pentru a-i putea plăti și în continuare. 

„Las măcar acei care au copii, susținere, de rău de bine. La mine unde ajutor? - Sunteți singură, singură, fără copii. - Nu am vrut sa plâng”.

În hol, la ieșire am dat cu ochii de două fotografii înrămate. Una o înfățișează pe doamna Liudmila, în cealaltă e soțul ei, pe când ambii erau în putere și nu știau cât de grele vor fi bătrânețile. Sunt fotografiile pe care și le-a pregătit de moarte. 

„Le-am făcut de moarte. Cine să mi le facă, dacă nu am pe nimeni, dar eu am vrut să aleg”.

Iar pe umeraș, acoperit cu un sac de polietilenă, atârnă un costum, și el pregătit pentru ultimul drum. 

„Eu știu în ce situație o să fiu eu? Totul mi-am gătit. Cum a da Dumnezeu. () Banii aceștia măcar ne ajutau cumva. Mai plăteam comunalele... Nu pot să te bați cu nimeni, mulțumim că măcar până atât. Să le dea sănătate”.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii

/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește

missing
20 aprilie 2024, ora 20:00

„Ultimele zile ale bisericii de lemn din satul Măcăreuca” - e semnalul de alarmă pe care opinia publică l-a primit de la un jurnalist din nordul țării, Vadim Șterbate, care a depistat că, față de anul trecut, biserica, ce are peste 200 de ani, se înclină tot mai mult spre pământ, fiind un indiciu că se prăbușește. Construcția figurează în Registrul Monumentelor ocrotite de stat, respectiv orice intervenție la ea trebuie autorizată, în caz contrar, legea prevede amenzi. Am interacționat cu toate autoritățile care au tangență cu această biserică. Toate ne-au spus că monumentul este valoros și că trebuie conservat, dar nu sunt bani și nici specialiști în asemenea lucrări complexe. Și mai este o necunoscută în această situație - nu este clar cui mai exact aparține pământul de sub biserică. 

„Suntem într-o biserică din secolul 18, o adevărată bijuterie arhitecturală, care astăzi este într-o stare de degradare avansată, dar această clădire are nevoie urgentă de restaurare completă. E păcat să pierdem asemenea perle, care și așa sunt puține”. 

„Biserica era păstrată, este vreme deamu, ea are peste 200 de ani. Am fi bucuroși, nu doar satul, dar si republica. Nu este un suflet care să se apuce și să o ducă la capăt”, a spus parohul bisericii, Fiodor Zeru.

Biserica din lemn din satul Măcăreuca, pomenită prima dată în documente în anul 1793, a fost locul în care mii de oameni l-au slujit pe Dumnezeu. Aici sătenii se cununau, își botezau copiii, își plângeau morții. În acest lăcaș sfânt a primit taina sfântului botez și actualul preot al satului. De aproape trei decenii, ușile bisericii nu mai sunt deschise pentru slujbe, iar cuvântul Domnului nu se mai face auzit. 

„Problemă foarte grea, sunt amărât pe suflet, dar tragem nădejde la Dumnezeu și la Maica Domnului”.

A ajuns să se încreadă în forțele divine, după ce și-a pierdut speranța că autoritățile vor putea salva biserica. 

„Au fost aici mulți, și din România au fost. Au arătat și pe televizor. Nimic nu s-a făcut. Și preotul de până la mine a încercat, dar fără folos. - Dar oamenii din sat vor? - Oamenii din sat, matele singur vezi că nu prea sunt cei care erau cândva. Parcă ești om învățat. Nu era dragoste, tragere de inimă. Eu încă o dată spun: nu am cu nimeni nimic, cu cei care au fost primari, dar cred că primăria Cotova, Drochia puteau să facă o facă, dar dacă nu-i?”, spune preotul.

„Biserica din lemn de la Măcăreuca este un monument de arhitectură, inclus în Registrul monumentelor de stat. Direcția noastră a elaborat în 2013-2014, de restaurare. Costul de atunci era de 3 milioane de lei, pe care autoritatea de nivel 1 nu îi avea. Așa si a rămas. În urmă cu câțiva ani, am lansat o campanie de sensibilizare la nivel național, au fost scrise articole în ziare, la televiziuni, dar pe contul deschis nu s-au acumulat bani. Acum costurile sunt mult mai mari, dar se află totul într-o stare deplorabilă. E nevoie de intervenția urgentă a tuturor instituțiilor de resort, pentru că pierdem un monument istoric valoros pentru comunitate”, a declarat șefa direcției cultură din raionul Drochia, Cristina Țurcanu. 

O restaurare a avut loc în anul 1985, la inițiativa lui Petru Flocosu, în prezent președintele asociației fermierilor din raionul Drochia. 

„În biserica de lemn aveau loc slujbe, mai ales iarna, era cald aici. Nu funcționează de vreo 25 de ani. Din 85, ea a fost reparată timp de 1,5 ani. Dar nu a lucrat din 86, dar din momentul în care a început renașterea bisericilor. - Dacă dvs nu v-ați fi apucat atunci de restaurare, ea mai era acum? - Păi. nu. La momentul cela, dacă acum e într-o stare de degradare, atunci era și mai rău”.

Apoi a încercat să depună proiectul de restaurare la diferite proiecte. Însă, de fiecare dată, dosarul nu trecea. Ultima încercare a fost în anul 2018, la un proiect transfrontalier România-Moldova. 

„Am decăzut când ni s-a spus că pământul de sub biserică nu-i și contractul s-a terminat. Un proiect oglindă trebuia să fie la Iași și la noi. Am făcut demersuri ca să fie trecută biserica la primăria Cotova, au fost de acord, dar terenul de sub biserică este hașurat că aparține Mitropoliei Moldovei. De asta Ministerul Culturii nu a putut să încheie contractul de transmitere. Despre teren nu s-a știut nimic. Ea poate fi reparată de orișicine”, a spus Flocosu.

„Această biserică se poate salva, dacă toate instituțiile statului s-ar implica. Vorbesc inclusiv de instituții precum Guvern, Ministerul Culturii”, a menționat Cristina Țurcanu.

Pe de altă parte, ministrul Culturii afirmă că responsabilitatea pentru starea monumentului istoric aparține... primăriei. 

„Dacă se află un monument, aparține APL-ului, unui agent economic sau persoană privată, responsabil de acest monument este, în primul rând, APL-ul. Dacă ceea ce se întâmplă depășește posibilitățile pe care le au la dispoziție, să vină la Ministerul Culturii, ca să nu fie adus prejudiciu monumentului istoric”, a spus Sergiu Prodan.

Actualul primar, care a preluat mandatul acum câteva luni, nu are bani pentru asemenea lucrări. O altă neînțelegere ține de cui aparține pământul de sub biserică. Cineva susține că aparține Mitropoliei Basarabiei, altcineva spune că Mitropoliei Moldovei. Am telefonat ambele părți și am aflat că mitropoliile nu au nicio legătură cu terenul. Am studiat datele de la Cadastru, unde terenul este indicat că aparține primăriei din localitate. 

„Noi am verificat la Cadastru, iar pământul arată că aparține APL, ceea ce nu vă împiedică să faceți lucrări de conservare? - Când s-a planificat bugetul pentru 2024, nu a fost inclusă soluționarea, cred că cu ajutorul consiliului raional, al Guvernului, vom putea găsi rezolvare”, a declarat primarul Dmitri Cuțchi.

„Cât timp ați fost primar, au fost încercări de a o reabilita, conserva? Noi am lucrat cu Direcția raională de Cultura, ne-am adresat și la Ministerul Culturii, dar primăria nu a avut bani să facă. - Ce răspunsuri ati primit? - Că o să vină, că o să facă inspectare, dar s-a stopat totul. - Credeți ca trebuie conservată? - Chestia e ca primăria nu are posibilitate sa repare. Acolo trebuiesc meșteri diferiți, specialiști la noi nu sunt, anterior din România au fost meșteri, dar de atunci au trecut vreo 30-40 de ani”, am vorbit cu fostul primar, Ion Berladean.

De altfel, conservarea bisericii din lemn din Măcăreuca figurează în lista de proiecte câștigate în anul 2022, în cadrul programului „Satul European”, de rând cu reabilitarea conacului Russo. Doar că lucrările, care încă nu sunt gata, vizează doar conacul. Am încercat să aflăm de ce biserica a fost exclusă de la managerul de proiect, care s-a dovedit a fi Petru Flocosu. 

„De ce faceți un obiectiv, dar biserica nu o puteți include. - V-am spus că cu 3 ani în urmă, am depus la ADR Nord, dar nu a trecut proiectul. Peste un an, am depus la Satul European, dar acolo pentru patrimoniu se dă până la 5 milioane și am optat pentru conac, dar cu biserica trebuia să se facă un sarcofag, pentru conservare - vreun milion de lei. Nu s-a acceptat, acolo și amenajarea parcului costă vreo 700 de mii. - Dar proiectul era pentru conac și biserică. Așa ați câștigat. - Așa a fost proiectul tehnic. - Dacă vin să verifice, nu veți avea probleme? - Nu, nu, contractul este pentru restaurarea conacului”.

Nu este prima dată când jurnaliștii scriu despre starea deplorabilă în care se află această biserică seculară. Și de această dată, atenția a pornit după ce jurnalistul Vadim Șterbate, din nordul țării, a constatat că față de anul trecut, construcția s-a înclinat și mai mult, semn că se prăbușește. A făcut o postare pe Facebook prin care a cerut intervenția imediată a Guvernului și a Ministerului Culturii pentru salvarea construcției. 

„Titlurile care au fost folosite și argumentele, mi se par puțin incorecte. Titlul este „ultimele zile ale bisericii”, asta înseamnă că se prăbușește acum. Am văzut în comentarii să luăm să punem scândura, dragii mei, asta este un îndemn la crimă”, spune Sergiu Prodan.

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagini și montaj de Vlad Glinjan 

30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ A trecut prin două războaie, dar moare pe timp de pace. Biserica din Măcăreuca se prăbușește
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram