Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1067:Zelenski îl acuză pe Putin că încearcă să-l „manipuleze” pe Trump. Kremlinul ar fi gata de negocieri

/VIDEO/ Au grijă zi și noapte de rudele imobilizate la pat. Soarta multor asistenți personali din Capitală, incertă: „Este foarte greu”

missing
24 februarie 2024, ora 20:00

În contractele lor de angajare, scrie că programul de muncă durează 8 ore. Realitatea însă este cu totul alta, iar munca lor nu se termină practic niciodată. Cu alte cuvinte, asistenții personali sunt tot timpul la lucru, noaptea, ziua, de sărbători și în weekenduri. Ei sunt cei care îngrijesc de persoanele cu dizabilități severe care, de cele mai dese ori, sunt imobilizate la pat. Fie că au grijă de soții, de copii ori de alte rude, asistenții personali duc în spate o responsabilitate mare, pentru că nu e o profesie pe care să o înveți la școală. 

Pe lângă rutina zilnică, în care fac curat prin casă, mâncare, cumpărături, trebuie să aibă și cunoștințe medicale minime pentru a-și putea ajuta rudele bolnave. Pentru munca lor, sunt răsplătiți cu circa 4 mii de lei. Dar, există riscul ca pentru unii dintre ei aceasta să fie ultima lună când își mai primesc salariile. Istoriile pe care le prezentăm mai jos sunt de-a dreptul cutremurătoare, iar unele detalii și imagini din reportaj ar putea să provoace efecte emoționale. 

Ca o mamă grijulie, doamna Galina își mângâie fiul în timpul ce-l ajută să ia o poziție mai comodă.

„- Băiatul mai mare. - Da, e cel mai mare la mine. Mai am. Ce să fac? - Sunteți împreună dintotdeauna? - Da. - De când sunteți asistentă personală? - De vreo trei ani”. 

De la naștere, Serghei a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă. Nici pentru o secundă, femeia nu s-a gândit să-l abandoneze. Știa că mai bine ca ea nu-l va îngriji nimeni. 

„Până când mai pot, îl mai țin. Mi-i jale, cum să-l dai? Să stau cu inima tângă”. 

Locul lui Serghei este acest pat micuț, pe care este un fel de prizonier. În față are fereastra, care parcă-i ademenește spre lumea agitată de afară. 

„- Ce-i place băiatului? - Muzica. A avut și televizor, dar nu mai este. Mic nu mai găsim”.

De trei ani, mama lui i-a devenit și asistentă personală, muncă ce era plătită cu circa 4 mii de lei pe lună. Duce evidența la tot ce face, iar raportul lunar îl depune la direcția de asistență socială a sectorului.

„Toată ziua sunt cu el, nu poate nimic, nici să mănânce, doar se mai întoarce, îl hrănesc, îl schimb, îl spăl. - Aveți un papagal? - Da, da”.

Vestea că va fi demisă, de rând cu alți asistenți personali, a indispus-o. 

„E clar că nu este de dorit, înainte primeam o pensie, dar era foarte mic. Acum puțin au mărit-o și deja vor să ne ia salariile. - 4 mii de lei clar că nu este mult. La ce vă ajuta? - Pamperși, mâncare, e scumpă acum, banii se duc”.

Este îngrijorată și supărată că rămâne fără salariu de asistentă personală și vecina doamnei Galina. Femeile locuiesc pe același coridor, aproape fața-n față. 

„Lucrez asistenta personală, caut de soțul meu, are deja 2 insulturi (AVC). La primul i s-a luat mâna, la al doilea are probleme cu piciorul. Partea dreaptă nu lucrează deloc. - Sunteți toată ziua prin casă? Nu doar cele 8 ore? - Da, toată ziua. Numai pansamentul ne ia juma de zi. Am stat și în spital, chirurgul a zis ca nu se lecuiește. De tăiat nu îl taie. Poftim! - Cât de greu vă este să îngrijiți?”

Doamna Liusea îngrijește de soțul ei, Veaceslav, care a rămas parțial imobilizat după cele două atacuri vasculare cerebrale. 

„Foarte greu, lucrul aceste este încontinuu. Și noaptea, el mă sună și mă cheamă săi dau pastile, îl doar capul. - E o profesie pe care nu ați învățat-o nicăieri. - Prin doctori. Noi ne adresăm la doctori. Toată vremea la doctori. Ni se șterg acești bani, ca să lucrăm fără bani, de ce să ia de la noi ultimul nostru lucru? El nu vrea să se ducă în altă parte. El vrea acasă”.

Deși pe acte norma de lucru scrie că trebuie să fie 8 ore, munca nu se sfârșește niciodată. Tot timpul este ceva de făcut, pentru că bolnavul are nevoie de ea mai mereu. 

„Într-una sunt cu el, spălat, mâncare, sângele la el nu circulă, îi fac pansamente”.

Salariul de asistentă le ajungea mai mult pentru medicamente și scutece. Cu timpul, apartamentul îngust a început să se umple de medicamente.

„Parcă-i farmacie. - Aceste medicamente se mai compensează, o parte din ele? - Da, dar eu iau fără compensație. Acestea 4 mii de lei noi le cheltuim pe medicamente, iar pensiile se duc pe mâncare și pe apartament. Uitați-vă scutecele, pastile uitați-vă, toate sunt de dureri”. 

„Din cauza durerilor mari la piciorul drept, e nevoie tot timpul de medicamente antidolore. El iată așa doarme. - Pe șezute doarme? - Da, pentru că îl doare piciorul. Eu nu pot dormi cu el, că nu sunt om a doua zi. Asta e lucru foarte mare, foarte greu”. 

Canapeaua este locul pe care bărbatul petrece tot timpul. Afară nu are cum să iasă, pentru că li s-a stricat căruciorul automat, cu ajutorul căruia îi era mai comod să se deplaseze pe holuri și în lift. 

„- Când vă mai duceți afară? - Niciodată. Când am fost, Liusea? De când s-a stricat caleașca. - Dacă e frig, el iese la balcon. 15 ani nu a ieșit, dar i-am luat cărucior”.

Mai are unul, dar le este greu să-l manevreze, așa că încearcă să-l repare pe acesta automat. Și-ar dori unul nou, dar depășește cu mult bugetul modest al familiei, greu încercată de soartă. 

„Ieșea afară cu căruciorul acesta? - Da. Este mai mic și încăpea. Acesta trebuie de cumpărat, dar nu găsesc. Nici fetele nu găsesc. Nou trebuie să cumpăra, dar sunt 1000-4000 de euro”.

Iar ca să înțelegem cum arată o dare de seamă a muncii sale, ne-a arătat raportul pe care l-a pregătit pentru angajator. 

„Aici e munca dumneavoastră. - Da, da. Masa, cumpărăturile la magazin, spălarea. - Asta este pe o lună... - Da, pe partea cealaltă este consultația medicului, vedeți aici servicii de supraveghere și îndrumare”.

Tot în același bloc, la un alt etaj, doamna Liudmila veghează asupra soțului ei. Sunt doi ani de când a suferit un atac cerebral vascular, ceea ce i-a adus o imobilizare totală. 

„Era la amiază. A mâncat și s-a dus să privească televizorul, eu spălam farfurii. Îl aud că ceva îngână, când intru îl văd cum l-a învârtit boala. Nu pot s-l ridic. Am avut un divan, am chemat mahaleanca, a venit și salvarea repede. Avusese un insult. - Unul singur, nu a fost urmat de altele? - Numai acesta, dar tare grav. - De câți ani e așa? - Pe data de 30 ianuarie s-au făcut 2 ani”.

Când s-a întâmplat nenorocirea, bărbatul avea 68 de ani. Deși se afla la pensie, era încă în putere. 

„Nu a bolit niciodată. Numai la uzina de tractoare, la deget s-a tăiat. Credeam că eu prima o să mă duc, ca am avut intervenția la ficat”.

După aproape un an de stat în rând, femeia a fost angajată să-i fie asistentă personală soțului. Lucrează aproape fără pauză, ora de trezire fiind 5 dimineața.

„Ce să fac eu? Uitați-vă, juma de gură nu lucrează. - Ne aude, ne vede? - L-am învățat să zică Mila. Tot fac eu: îl ridic, îl spăl de trei ori pe zi. La ora 5 îl spăl din cap până-n picioare. Aduc un lighean, cu săpun pentru copii, altul nu merge. - Mă uit că era om puternic. - A fost sportiv. - Acum e uscat. Nu dă Doamne să se întâmple ceva cu matale... - Doamne ferește. - Trebuie să vă păziți. - Cum să mă păzesc? Îl bărbieresc, oleacă crește părul, îl frezez. Printre degete, urechile, și dinții. - Are noroc de o soție bună. - Au venit cu verificarea și au zis că e curat la dvs. Câteodată nici nu vreau să trăiesc. Și încă și banii iștea ni-i ia”.

Uneori nu reușește să înțeleagă ce vrea, iar în astfel de momente fuge repede la bucătărie și plânge. Dar știe sigur că îi place când îl surprinde cu cafea. 

„Acesta e lapte fără cofeină, toată viața a iubit cafeaua. Nu mănâncă tot timpul”.

Asemeni celorlați asistenți personali, doamna Liudmila speră că autoritățile se vor răzgândi și vor găsi soluții pentru a-i putea plăti și în continuare. 

„Las măcar acei care au copii, susținere, de rău de bine. La mine unde ajutor? - Sunteți singură, singură, fără copii. - Nu am vrut sa plâng”.

În hol, la ieșire am dat cu ochii de două fotografii înrămate. Una o înfățișează pe doamna Liudmila, în cealaltă e soțul ei, pe când ambii erau în putere și nu știau cât de grele vor fi bătrânețile. Sunt fotografiile pe care și le-a pregătit de moarte. 

„Le-am făcut de moarte. Cine să mi le facă, dacă nu am pe nimeni, dar eu am vrut să aleg”.

Iar pe umeraș, acoperit cu un sac de polietilenă, atârnă un costum, și el pregătit pentru ultimul drum. 

„Eu știu în ce situație o să fiu eu? Totul mi-am gătit. Cum a da Dumnezeu. () Banii aceștia măcar ne ajutau cumva. Mai plăteam comunalele... Nu pot să te bați cu nimeni, mulțumim că măcar până atât. Să le dea sănătate”.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1066: Tensiune la Nistru, consensul Donbas și condiția lui Zelenski! Putin e gata să discute cu Trump
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Cui îi seamănă fiica lui Corneliu Botgros? Ce a moștenit de la maestrul Nicolae Botgros și cum e relația cu fratele Cristian
/VIDEO/ Cui îi seamănă fiica lui Corneliu Botgros? Ce a moștenit de la maestrul Nicolae Botgros și cum e relația cu fratele Cristian
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
Doliu în muzică: A murit Iulian Caranfil, primul interpret al celebrei melodii „Melancolie”. Tocmai împlinise 80 de ani
Doliu în muzică: A murit Iulian Caranfil, primul interpret al celebrei melodii „Melancolie”. Tocmai împlinise 80 de ani

/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”

missing
25 ianuarie 2025, ora 10:55

Criza energetică a scos energia regenerabilă din anonimat și a plasat-o în top 3 surse de alimentare. Iar planurile producătorilor se mișcă la turații maxime. Putem produce mai multă energie din soare și vânt?

Urmărim răspunsurile și experiențele celor care au afaceri „verzi”, la „Moldova gândește”. De la 19:45, la TV8. 

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Energia regenerabilă, salvatoarea crizei: Despre afaceri „verzi” - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ Record absolut la apartamente cumpărate prin ipotecă în Moldova: Explicația fenomenului și prognoza pentru 2025
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.