Astăzi, la Haga, au început audierile în cazul acuzațiilor de genocid la adresa Israelului, lansate de Africa de Sud, în contextul războiului din Fâșia Gaza. Curtea Internațională de Justiție urmează să decidă dacă operațiunile militare ale Israelului, declanșate după atacul Hamas in 7 octombrie, încalcă sau nu Convenția din 1948 privind genocidul. Tel Avivul respinge ferm acuzațiile, calificându-le drept calomnie.
„Africa de Sud susține că Israelul a încălcat articolul 2 al Convenției și a comis acte care se încadrează în definiția genocidului. Acțiunile arată un model sistematic de conduită din care se poate deduce genocidul.”
Avocata care reprezintă Africa de Sud a mai declarat că țara sa nu este singura care bate alarma în privința retoricii Israelului împotriva palestinienilor din Gaza, făcând referire la avertizările raportorilor Speciali ai Națiunilor Unite și a membrilor grupurilor de lucru. Potrivit agendei Curții, mâine își vor prezenta poziția în fața instanței reprezentanții Israelului. Chiar dacă Israelul nu a reacționat imediat, acesta a transmis anterior că respinge acuzațiile Africii de Sud și că va lupta împotriva lor, iar un purtător de cuvânt de la Tel Aviv le-a transmis liderilor sud-africani că istoria îi va judeca fără milă.
„Nu, Africa de Sud, nu noi am venit să comitem genocid, ci Hamas. Hamas ne-ar ucide pe toți dacă ar putea. În schimb, armata noastră acționează în cel mai moral mod, face totul pentru a evita rănirea civililor, iar Hamas face totul pentru a-i răni, folosindu-i ca scut uman.”
Odată cu începerea audierilor, mii de protestatari de ambele tabere s-au adunat astăzi în fața Curții de la Haga.
„Astăzi sunt lansate acuzații absurde împotriva Israelului că ar comite genocid, în timp ce Hamas comite crime împotriva umanității în fiecare zi, în timp ce fratele meu și restul ostaticilor sunt acolo. Nimeni nu vorbește despre asta și eu sunt aici pentru a face auzită vocea fratele meu și a restului ostaticilor”.
„Sunt aproape o sută de zile de bombardamente asupra populației civile din Gaza, așa că mă aștept ca judecătorii să ordone prin lege, corect, și să-l numească așa cum este: un genocid împotriva civililor din Gaza”.
Africa de Sud a depus o plângere împotriva Israelului la Curte luna trecută și cere să-și suspende operațiunile militare din Gaza în perioada în care se examinează cazul. Curtea Internațională de Justiție urmează să se pronunțe la sfârșitul acestei luni, dar nu și în cazul acuzațiilor de genocid, examinări care ar putea dura ani de zile. Curtea Internațională de Justiție este cea mai înaltă instanță a ONU. Aceasta soluționează litigiile dintre state și oferă avize consultative cu privire la problemele juridice internaționale, dar nu are putere să dispună urmărirea penală. Totuși, opiniile acesteia sunt foarte relevante pentru ONU și alte organisme juridice internaționale.