Un vot prin corespondență, exercitat din SUA și Canada, la următoarele alegeri prezidențiale, ar putea costa bugetul statului până la 150 de dolari. Asta dacă persoana participă la ambele tururi. Pe lângă asta, procesul implică multe riscuri și aspecte tehnice, iar, în caz de nereguli, nu e exclus ca rezultatele votului prin poștă să fie anulate. Datele au fost făcute publice la prima dezbatere la acest subiect, organizată de Parlament.
În cadrul dezbaterilor, la care au participat reprezentanți ai partidelor parlamentare, extraparlamentare și mai mulți experți, autoritățile au precizat că votul prin corespondență ar putea dura trei săptămâni și se va încheia cu trei zile înainte de data alegerilor. Totuși, alegătorul se poate prezenta și la secția de vot apropiată în ziua alegerilor, dacă se răzgândește în privința votului exercitat sau are alte motive. În acest caz, votul prin corespondență va fi anulat. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, costul unei trimiteri poștale în SUA și Canada pornește de la patru dolari, dar poate ajunge chiar și la 60 de dolari, în funcție de destinație și operator.
Reprezentanții BCS, au criticat ideea introducerii votului prin corespondență în SUA și Canada. Pe lângă faptul că ne-ar putea costa aproximativ opt milioane de dolari, acesta ar putea servi drept pretext de a anula alegerile, susține opoziția.
Experții susțin proiectul, dar cred că acesta are nevoie de foarte multe îmbunătățiri.
Reprezentanții societății civile susțin că nu văd atât de necesară instituirea votului prin corespondență în SUA și Canada, în contextul în care acolo, la ultimele alegeri prezidențiale, au votat în jur de zece mii de alegători.
Reprezentanții Asociației Promo-Lex salută proiectul, dar cred că acesta a fost elaborat netransparent și în lipsa unui consens național. În plus, susțin că introducerea votului prin corespondență în numai două state este o discriminare.
Autorii proiectului și Comisia Electorală Centrală au precizat că vor continua discuțiile cu partidele politice, experți și societatea civilă.
Proiectul de lege pilot privind votul prin corespondență a fost înregistrat în Parlament în data de întâi martie, a doua zi după ce președinta Maia Sandu a declarat că Parlamentul ar trebui să grăbească acest proces, deoarece votul prin corespondență va ridica rata de participare la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. Acesta urmează să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Autorii legii motivează inițiativa prin faptul că cetățenii moldoveni stabiliți cu traiul în țările mari, nu pot participa la alegeri, din cauză că au de parcurs un drum prea lung până la secțiile de votare. În prezent, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate, inclusiv 13 din Uniunea Europeană.