Republica Moldova a semnat, un acord de 41,2 milioane de euro împrumut de la Banca Europeană de Investiții, la care se vor adăuga 12 milioane de euro grant din partea Uniunii Europene, pentru transport de conectivitate în interiorul Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit comisarului, banii vor asigura implementarea unui proiect al ministerului Infrastructurii, care vizează 128 de kilometri de cale ferată Nord - Sud.
Tronsonul asigură legătura feroviară cu mediul industrial situat în nordul și centrul Republicii Moldova, zonele libere economice din Mărculești, Bălți, Ungheni și Chișinău, precum și exportul/importul/tranzitul mărfurilor din România și Ucraina. De asemenea, acesta face legătură cu coridorul feroviar Căinari-Cimișlia-Basarabeasca-Giurgiulești, fiind utilizat inclusiv pentru logistica mărfurilor transbordată în porturile dunărene și cele de la Marea Neagră.
„Salut semnarea acestui împrumut care, împreună cu contribuția Comisiei Europene de 12 milioane de euro, va îmbunătăți infrastructura feroviară din Moldova. Aproximativ 128 de kilometri de cale ferată de pe axa nord-sud vor fi renovați, ceea ce va aduce mari beneficii pentru economia moldovenească. Proiectul va consolida, de asemenea, culoarele de solidaritate, unde Moldova și România sunt principalii actori pe coridorul Dunării, asigurând tranzitul a aproape 70% din produsele care ies din Ucraina”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.
Totodată, Adina Vălean a amintit că deja a fost aprobată structura de interconexiune cu România, a podurilor de peste Râul Prut.
„UE investește și sprijină financiar proiecte cu prioritate pe hărțile de infrastructură, adoptate oficial de către Uniune. Am reușit pentru Ucraina și Republica Moldova să includem infrastructura lor în hărțile noastre, așa numita rețea europeană de transport. În timp, cu răbdare, muncă și perseverență, sunt sigură că această infrastructură se va dezvolta și în conexiune cu Republica Moldova. Avem acum podul de la Ungheni, pe rutier, avem proiecte legate de infrastructura de conexiune a podurilor respective deja aprobate. De asemenea, ne așteptăm, ca în acest apel de proiecte, care se termină până la sfârșitul lunii ianuarie, să avem depus podul Albița-Leușeni. Deci, sunt lucruri care se mișcă”, a subliniat Adina Vălean.
Ea a mai declarat că Republica Moldova și Ucraina sunt deja incluse în harta de rețea europeană de transport și în timp această infrastructură se va dezvolta și în conexiune cu aceste două state.