Cea mai mare navă de croazieră din lume a pornit astăzi în prima sa călătorie. La bord sunt circa opt mii de pasageri, iar noutatea este că ea funcționează cu gaz natural lichefiat. Echipa tehnică dă asigurări că acesta emană mai puține substanțe nocive pentru mediu.
Cu o capacitate record de opt mii de pasageri, nava de croazieră denumită „Steaua Mărilor” a pornit azi în prima sa călătorie din portul din Miami. Aceasta pune la dispoziția călătorilor numeroase restaurante, șapte piscine și șase tobogane cu apă.
Deși este ca un adevărat oraș pe ape, cei care au construit-o dau asigurări că aceasta ar emana mai puține substanțe nocive în mediul ambiant.
„Sustenabilitatea este o parte importantă a călătoriei noastre către o destinație net zero în viitor. Gazul natural lichefiat este o parte a acestui pas înainte. Deci, în timp ce ne apropiem de noi surse alternative de combustibil, noi lucrăm cu producătorii pentru a le dezvolta tehnologia în continuare.”
Totuși, experții din domeniul bat alarma și spun că arderea gazului natural lichefiat prezintă riscuri mai mari pentru emisiile de metan.
„Gazul natural lichefiat nu este o soluție pe termen scurt sau pe termen lung, pentru că în momentul în care începi să-l folosești ca combustibil marin, inclusiv în navele de croazieră, începi să fie mai multe emisii de gaze cu efect de seră. Asta decât dacă nu am fi făcut nimic și am fi continuat să mergem mai departe cu combustibilii pe care îi folosim astăzi.”
În ceea ce privește efectele încălzirii, metanul este de 80 de ori mai nociv, decât dioxidul de carbon. Iar folosirea lui va duce la menținerea procesului de încălzire globală. În prezent, aproximativ 6% din cele 300 de nave de croazieră care navighează sunt alimentate cu gaz natural lichefiat. Nava - a cărei construcție a costat două miliarde de dolari - a pornit în prima croazieră de șapte nopți - în Caraibe. Prețul unui bilet pornește de la 1700 de dolari.