Cele mai multe infracțiuni, comise de persoanele bolnave mintal, declarate iresponsabile, sunt, de fapt, furturile. Este concluzia unui studiu pe care l-a realizat un conferențiar universitar, pentru Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată. Din cele aproape 40 de persoane, care au figurat în datele studiului, doar 4 au comis crime, iar alte 10 - infracțiuni contra ordinii publice și sănătății populației. În majoritatea cazurilor, bolnavii suferă de schizofrenie, o boală ce poate fi gestionată cu ajutorul psihoterapiei și a medicamentelor ce devin tot mai sigure și eficiente.
„Colaborând cu organele de poliție, s-a demonstrat că circa 70 la sută din persoane comit furturi. Un procentaj mai mic comit crime. Când comit crime? Când se află într-un anturaj antisocial, sunt folosiți de oamenii criminali. Pe lângă persoanele schizofrenice, o altă categorie de persoane care comit crime sunt persoanele cu tulburări anatomice, noi le spunem indivizi cu anomalii psihice. Aceste persoane se caracterizează prin faptul că nu poate nicio responsabilitate prin ceea ce fac și nici nu-și dau seama, deseori, de ceea ce comit.
Au câteodată tulburări de genul halucinațiilor, care sunt de mai multe feluri. Cele vizuale, ele își imaginează o voce ce le spune ce sa facă. Sau se certau ei înșiși. - O concluzie era că își atacă rudele, apropiații. - Da, pentru că se află în familie mai mult. - Dar sunt provocați sau de ce? - Fiecare boală psihică are un ciclu, un anotimp. Boala se acutizează și ei se manifestă în felul acesta.
Din persoanele, eliberate după tratament, și își continuau tratamentul indicat, iar oamenii din jur îi susțineau, atunci se mențin într-o formă dar trebuie sa respecte tratamentul. Dar pentru că este costisitor, multi abandonează când se simt mai bine.
Noi când auzim cuvântul „schizofrenie”, ne imaginăm ceva tare diferit, nu suntem competenți. Ar fi bine sa avem mai multe emisiuni televizate, pentru ca avem un număr mare de oameni cu patologii mintale, sa ne explice ca nu este atât de periculos. Dacă ne comportăm corect cu ei, nu-i provocăm, le arătăm respect, avem o atitudine pozitivă, atunci și ei se comportă altfel”, a spus doctorul, profesorul universitar, Silvia Cheianu.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan