Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 930: Atac în ajun de summit la Kiev, asalt la Kursk și insistența lui Erdogan! Rusia amenință Vestul

/VIDEO/ Comasarea Spitalului Toma Ciorbă cu cel Dermatologic vizează doar staff-ul administrativ. „Nu se pune problema închiderii”

missing
06 decembrie 2023, ora 18:10

Comasarea Spitalului Toma Ciorbă cu cel pentru Dermatologie și Maladii Comunicabile din orășelul Codru, anunțată ieri de ministerul Sănătății, vizează doar staff-ul administrativ al celor două instituții. Asta a anunțat astăzi secretara de stat a ministerului, care a dat asigurări că fiecare instituție medicală va activa în continuare în clădiri separate și că nu se pune problema închiderii vreunui spital. În același timp, experții în sănătate publică spun că fuzionarea celor două instituții nu va soluționa niciuna din problemele invocate de minister.

„Nu se închide niciun spital, prin proiectul dat are loc doar reorganizarea acestor spitale și anume comasarea printr-un management comun, ceea ce va însemna eficientizarea, fortificarea și un răspuns mai bun la problemele care sunt în domeniu cu aceleași resurse disponibile care sunt”, a spus secretara de stat a Ministerului Sănătății, Liliana Gantea.

Astfel, reforma constă doar în numirea unei singure administrații pentru cele două instituții - Toma Ciorbă, aflat în centrul capitalei și Spitalul din orășelul Codru.

„Blocurile vor rămâne aceleași. Nu vor fi afectați nici pacienții, nici angajații. Toți medicii vor râmâne. Vor fi afectați conducătorii, adică nu vor fi doi directori, nu vor fi doi contabili, adică personalul administrativ, serviciile administrative”.

Potrivit unei note informative a proiectului prezentat de Ministerul Sănătății, Spitalul de Boli Infecțioase își desfășoară activitatea în clădiri al căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespunde standardelor. În același timp, responsabilii de la ministerul Sănătății spun că managementul separat al celor două instituții presupune cheltuieli nejustificate. Proiectul de hotărâre ridică multe semne de întrebare, susțin experții. 

Mihail Pîsla, expert în Sănătate Publică, susține că niciuna din cele două instituții medico-sanitare nu întrunesc standardele moderne de tratament, iar această problemă nu va dispărea odată cu cu fuzionarea instituțiilor, deoarece e nevoie în primul rând de investiții capitale în renovarea clădirilor. 

„Fuzionarea a două instituții nu va soluționa problema investițiilor capitale în spitalul Toma Ciorbă, dar nici la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile nu corespunde unui spital de boli infecțioase. Și atunci apare întrebarea, care este sensul acestei fuzionări”, a declarat expertul în sănătate publică, Mihail Pîsla. 

Cât despre reducerea funcțiilor care se dublează, acest lucru nu va rezolva nici problema financiară invocată de minister, susține expertul. În același timp, Mihai Pîsla susține că în condițiile în care cele două spitale sunt amplasate la o distanță destul de mare, gestionarea instituției va fi mult mai complicată. 

„Reducerile de personal, de unități de personal, vor fi minime, un director, un vice-director, un contabil șef. Acest lucru nu va da o economisire care ar servi temei pentru a efectua această fuziune. Fuzionarea nu aduce mijloace financiare sau investiții pentru a aduce ambele spitale la anumite standarte ce ține de tratamentul pacienților cu boli infecțioase. Nu există o viziune clară ce va reprezenta după fuziune această unică instituție care va avea denumirea de Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă”.

Am încercat să obținem o explicație și din partea ministrei Sănătății privind prevederile proiectului care prevede fuzionarea celor două instituții medico-sanitare, dar Ala Nemerenco nu a răspuns la telefon. 

Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.

„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
Creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: Ce nu ar trebui să mănânci astăzi
Creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul: Ce nu ar trebui să mănânci astăzi
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă
/VIDEO/ Tragedie la Ungheni: Un copil de 2 ani a căzut în puțul unui lift. E în stare extrem de gravă

/VIDEO/ Pământul a luat-o la vale: O porțiune de drum din Bălți s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren

missing
11 septembrie 2024, ora 19:40

Pământul a luat-o la vale, la propriu, la Bălți. O porțiune de drum s-a prăbușit din cauza unei alunecări de teren, care ar fi fost cauzată de scurgerea unei magistrale de apă. Momentul cum o bucată de pământ cu tot cu un copac se surpă a fost surprins de martori și postat pe rețelele sociale. 

Locatarii din preajmă spun că totul s-a întâmplat brusc. Pământul a luat-o la vale, a smuls o bucată de asfalt și a deteriorat gardul unei case din apropiere. Două familii care-și au gospodăriile în preajmă au fost evacuate. Maria Chiriac va merge cu familia ei la un hotel, unde va locui până va fi remediată problema. 

Locatarii din zonă susțin că problema e foarte veche, încă din anii 80. Spun că o semnalează periodic la autorități, dar în van. 

„-În primul rând, de când am cumpărat casa, știam despre această problemă. În principiu, cred că toată lumea din Moldova știe că avem această problemă. Cu atât mai mult aici, unde locuim. Deci aici sunt probleme cu alunecările de teren, sunt ape subterane, multe probleme. Dar când omul cumpără, știe la ce riscuri se expune. Deaceea e regretabil ce s-a întâmplat, da e ceea cu toții cumva ne așteptam.”

„-Desigur, de patruzeci de ani, aici apa vine de 3-4 ori pe an, fac mereu reparații. Duminica am spus, am sunat duminica dimineața și doar astăzi au venit să repare. – Aici este o zonă de alunecări de teren, nu sunteți îngrijorați? – Păi, cum să nu fim îngrijorați, astăzi mă voi duce probabil să dorm noaptea la fiii mei cu soția. Avem aceste probleme din 1984.”

„Două familii cu mulți copii, care locuiesc în preajmă au fost deja evacuate, mutate, nu vor rămâne aici peste noapte. Este periculos să rămână acolo. Tot ce vom face vom convoca o ședință a comisiei de urgență. Cred că va fi declarată starea de urgență și, în rezultat vom lua măsurile necesare. Toate serviciile orașului sunt implicate, iar principala amenințare care ne împiedică să acționăm imediat este pericolul prăbușirii asfaltului. ”

„Imediat după incident, la fața locului au intervenit toate serviciile specializate."

Potrivit datelor prealabile, alunecările ar fi fost cauzate de scurgerile de la o magistrală de apă. Până va fi remediată problema, angajații Apă Canal Bălți vor aduce butoaie cu apă potabilă, pentru a-i asigura pe locatarii din preajmă. 

Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/VIDEO/ Flăcări într-un apartament din Chișinău: Sunt doi morți și un rănit. Pompierii au intervenit în forță
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
/PROMO/ Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, vine la „Новая неделя”. De la 19:55, doar la TV8!
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
„Au întrunit criteriile de eligibilitate”. Toți cei patru candidați la șefia PCCOCS, admiși la proba interviului
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/PROMO/ „Secretul banilor” la TV8: Cum să luăm decizii inteligente pentru un viitor financiar mai sigur
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.