/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Conac secular, cumpărat de la stat și apoi vândut. În mâinile cui a ajuns renumita Vila Nazarov din inima Capitalei

missing
27 ianuarie 2024, ora 21:00

Printre obiectivele istorice, amplasate în Chișinău, sunt și multe conacuri urbane. Povestim, în continuare, despre una dintre ele: Vila Nazarov - un monument de istorie și arhitectură de categorie națională. Se deosebește de altele prin câteva elemente arhitecturale unice. Clădirea apare în acte la începutul secolului 19, atunci când proprietarul conacului devine negustorul rus Iacob Nazarov. În perioada sovietică, a fost sediul Centrului de Sănătate Publică, fiind și pe atunci sub ocrotirea statului. 

În prezent, bijuteria arhitecturală este într-o stare de degradare. Cine este proprietarul clădirii acum? Potrivit datelor cadastrale, terenul, cu imobilul de pe el, este deținut de un agent economic, care a intrat în posesia lui în martie 2023. Am încercat să discutăm cu proprietarul companiei, prin mai multe căi, dar fără rezultat. 

„Nu cred că este nevoie să fii mare expert în arhitectură ca să înțelegi cât de frumoasă și importantă este această vilă. Vila Nazarov i se spune. Un element care o face unică este elementul de arhitectură numit „serliana”, adică o fereastră venețiană. Este deosebită prin faptul care are aceste două coloane masive, dar și datorită arcului deasupra ușii principale”. 

Chiar și cei care trec grăbiți ori îngândurați pe lângă Vila Nazarov reușesc, probabil, să aprecieze unicitatea acestui conac urban, amplasat pe strada Columna, lângă parcul catedralei mitropolitane. Istoria spune că a fost construită în anii ’80 ai secolului XIX, dar se afla puțin mai târziu despre ea, atunci când primul proprietar decide să o vândă negustorului rus Iacob Nazarov. Au urmat și alți proprietari. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a avut de suferit, fiind reconstruită mai apoi. În perioada sovietică, a fost sediul Centrului de Sănătate Publică, iar la subsol se aflau magazine. Cei care o foloseau, erau obligați prin contract să nu intervină în construcția ei. 

Femeia din imagini locuiește de multă vreme în vecinătatea clădirii. Își amintește că venea aici pentru a-și trata dinții. 

„- Aici a fost un doctor pe dinți. - Și magazine, am înțeles, erau la subsol. - Da. Eu țin minte că veneam și-mi puneam dinți aici. - Aici? - La doctorul acesta. - Prin ce an era? - Iată nu vă pot spune. - Erați tânără sau...? - 19 ani aveam. Eu veneam dinți să îmi pun, de fier, după moda cum era înainte. - De aur erau. - Ei. - Numai aur acolo era”. 

Se uită cu tristețe și regret că vila se năruie, iar odată cu ea și istoria. 

„- De când o știți s-a mai schimbat ceva? S-a mai reparat? - Nimic. Așa și stă. Cândva, au vrut s-o facă, dar a plecat. - Cine? - Stăpânul de atunci. - Cum credeți, la modul general, aceste clădiri trebuie conservate, protejate? - Ar trebui, dar dacă nu au de unde... - Bani, aveți în vedere? - Bani”. 

„Clădirea nu a mai fost îngrijită de foarte multă vreme. Vedem, cu ochiul liber, că nu au fost intervenții pe exterior, cel puțin. Cum arată în interior, nu putem spune, pentru că nu este acces. E și un pericol public, pentru că de sus pot să se desprindă bucăți de piatră și să cadă, zona nefiind securizată. De asemenea, dacă ne uităm mai atent, în fața ușii principale, sunt foarte multe bucăți de carton, a fost improvizată și o pernă. Putem deduce că atunci când nu este atât de frig afară, așa cum este în aceste zile, aici înnoptează oamenii străzii”. 

„- Trebuie reparată și de făcut ceva cu ea. Asta este istoria. - Ce vă pare interesant la dânsa, mai deosebit? - Ea șede de tare mult. Din Basarabia încă. Trebuie păstrată. - Pentru generațiile care vin... - Da”.

Bianca Tănase are o predilecție aparte pentru această vilă. A fost cucerită de stilul unic al construcției încă de pe vremurile când era mică și învăța prin preajmă. Ori de câte ori trecea pe alături, în minte îi apăreau mai mereu aceleași întrebări: cine au fost oamenii care au locuit aici? Cu ce se ocupau? Ce mod de viață duceau? 

„- În luna octombrie, când am avut oportunitatea să lucrez la proiectul acesta cu poveștile nespuse ale Chișinăului, instant m-am gândit la casa asta care mi-a marcat copilăria și adolescența. Eram curioasă să aflu cine putea să trăiască aici, ce oameni au locuit înaintea noastră. - Ce ai aflat interesant despre casă? - Cel mai interesant e că a fost construită prin 1880, dar primele documente care sunt despre casa aceasta sunt din 1900, când frații Lebedev, cei care au construit-o, o vând lui Nazarov și familiei sale”.

În cadrul proiectului „Poveștile nespuse ale Chișinăului”, Bianca a elaborat și o animație grafică a conacului, ce prinde viață printr-o aplicație specială și îndreptând telefonul spre suportul pentru steaguri. 

„- Prima dată când am fost aici, am dat peste un bărbat care locuiește pe scări și ne-a povestit despre experiența sa. - Pe aceste scări, ai în vedere, da? - Exact, fix pe scări acolo. Ne-a spus că sunt și animale, și păsări, și pisici în zona asta. Chiar dacă oamenii au abandonat-o, animalele și creaturile încă înțeleg că aceasta are valoare. - Și energie. - Da.

- Avem construcția dinăuntru. Dacă am avea acces în interior, aș putea să vă arăt o sobă fantastică. - Ai fost înauntru? - Nu. Este interzis, dar dacă te uiți prin geamul spart, se vede bine. Aș vrea să pot să am acces înăuntru. - Dar nu ați încercat să luați legătura cu actualul proprietar ca să vă dea voie să intrați? - Nu, este informație publică despre cine este proprietarul”. 

Am consultat datele de la Cadastru, ca să aflăm ce se cunoaște despre ultimii proprietari ai clădirii seculare. Găsim că fosta vilă și terenul pe care este construită - de circa 4,6 ari - au fost cumpărate în 2001 de compania Serenda Com de la stat. În prezent, firma aparține lui Vitalie Urechean, fiul fostului primar general Serafim Urechean. L-am contactat pe omul de afaceri, dar ne-a spus că nu cunoaște despre ce vilă este vorba, pentru că el a preluat compania mult mai târziu. 

„- Eu sunt proprietar la Serenda Com din 2015. - Cum ați reușit să ajungeți în fruntea companiei? - Dar care e problema? - Vă întreb: știați că se vinde sau cum? - Dvs puneți niște întrebări interesante. - Nu știu istoria cu clădirea ceea. Știți măcar că compania a procurat cândva acea vilă? - Nu cunosc despre ce noi vorbim acum”. 

Am trimis o cerere la Agenția Servicii Publice pentru a afla cine conducea compania în momentul tranzacției, dar încă nu am reușit să aflăm răspunsul final. Ne întoarcem la clădirea de pe strada Columna 110. Câțiva ani mai târziu, compania o vinde soților Godzin, care puțin mai târziu la fel decid să o scoată la vânzare, însă s-a soldat cu litigii. Un punct final s-a pus abia în martie 2023, atunci când pământul și clădirea au ajuns în posesia companiei Mira Lex Consulting. Aceasta este condusă de Anatolii Culicov, care a încercat de mulți ani să intre în posesia ei. Alți aproape 65 de metri pătrați aparțin, din 2019, unei alte persoane fizice, care are același nume de familie ca directorul companiei. 

Adresa juridică a ultimei companii care a procurat vila Nazarov este exact aici - Columna 110. Vedem la fața locului doar o anexă, la acest conac, dar nu sunt semne că cineva ar fi trecut pe aici. De multă vreme. Zăpada este încă necurățată, iar vecinii și ceilalți oameni pe care i-am găsit în curte ne-au spus că nu cunosc să fie pe aici vreo companie juridică. 

Anatolii Culicov mai deține o companie. Am mers să-l căutăm și acolo. Am lăsat un număr de telefon, ca să fim contactați de omul de afaceri. În schimb, ne-a abordat avocatul lui. După ce i-am adresat întrebările, acesta ne-a spus că vom fi telefonați de însuși Anatolie Culicov, lucru care nu s-a întâmplat până în momentul difuzării reportajului. 

„- Vă rog să îi transmiteți că e nevoie de reacția lui. Altfel vom publica fără poziția dumnealui. - Bine”.

Am vrut, printre altele, să aflăm de ce a decis să procure un teren, cu o clădire ce are statut de monument, cât a costat, dar și ce intenționează să facă în continuare cu imobilul. Conform fostului primar general, vânzarea unor clădiri municipale, importante din punct de vedere istoric sau arhitectural, a avut loc prin intermediul unei comisii guvernamentale. 

„Primăria nu a vândut nicio clădire în Chișinău. Era comisia guvernamentală, unde primăria avea un reprezentant doar. În momentul vânzării ori procurării acestor clădiri, mare treabă primăria nu putea hotărî, aveam doar un vot în toată comisia. De aceea nu primăria, dar țin minte că au fost scandaluri cu clădirea asta. Așa îmi amintesc eu, că din 2001 și până acum s-au scurs mulți ani. În această clădire, numai pereții sunt de valoare. 

Cinematografele din țară au fost vândute în acea perioadă, de guvernarea de atunci. Luminițele - tot. Grădinițele de copii. Așa era legea. Așa era legea adoptată de Parlamentul de atunci. Lucrurile acestea se privatizau în cadrul acestei legi, fără chestiile astea secundare”, a declarat ex-primarul Capitalei, Serafim Urechean.

În municipiul Chișinău sunt înscrise 512 monumente de arhitectură de categorie națională, cu trei mai mult decât anul precedent. Este vorba de ansambluri de clădiri, grădini și construcții cu statut de monument. În cazul a 30 de monumente nu se cunoaște cine le deține. Informația se conține într-un răspuns oferit de Ministerul Culturii, la solicitarea redacției „Moldova gândește”. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/ВИДЕО/ В Кишиневе почтили память жертв еврейского погрома 1903 года
/ВИДЕО/ В Кишиневе почтили память жертв еврейского погрома 1903 года
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
Опрос: потенциально в парламент могут пройти PAS, ПСРМ и "Шанс"
Опрос: потенциально в парламент могут пройти PAS, ПСРМ и "Шанс"
В Грузии приняли в первом чтении скандальный законопроект об "иностранных агентах"
В Грузии приняли в первом чтении скандальный законопроект об "иностранных агентах"
Водителя, с которым была пропавшая девушка из Оргеева, задержали полицейские
Водителя, с которым была пропавшая девушка из Оргеева, задержали полицейские

La un pas de tragedie: Un bărbat a fost salvat din flăcările, care i-au cuprins apartamentul

missing
18 aprilie 2024, ora 09:56

A fost la un pas de tragedie. Un bărbat de 62 de ani a fost salvat de pompieri în urma unui incendiu care a izbucnit în apartamentul lui din sectorul Ciocana al Capitalei. Acesta s-a ales cu o intoxicație ușoară și a fost preluat de salvare pentru îngrijiri medicale.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență,  cazul a fost înregistrat în seara zilei de 17 aprilie 2024, la ora 21:53. Potrivit primelor informații, de la etajul superior al unui bloc de locuit cu 5 nivele din strada Ginta Latină 1/1 din municipiul Chișinău a fost observată flacără deschisă. 

Pentru lichidarea incendiului, au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins mai multe bunuri materiale păstrate la balconul locuinței, cu suprafața de 6 metri pătrați. 

În timpul intervenției, pompierii au salvat din interiorul apartamentului, proprietarul, un bărbat în vârstă de 62 de ani, care a suferit o intoxicație ușoară cu monoxid de carbon. Persoana a fost preluată de medici și transportată la spitalul municipal „Sfânta Treime”.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 22:07 și lichidarea completă la ora 22:25. Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști. Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 20 situații de risc.

Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare

Голосование по почте предлагается к внедрению еще в четырех странах
Голосование по почте предлагается к внедрению еще в четырех странах
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
Ливан выпустил по Израилю десятки ракет. Ответственность за удар взяла на себя "Хизбалла"
Ливан выпустил по Израилю десятки ракет. Ответственность за удар взяла на себя "Хизбалла"
/ВИДЕО/ Миндальный сад в Страшенском районе стал местом притяжения туристов
/ВИДЕО/ Миндальный сад в Страшенском районе стал местом притяжения туристов
/ВИДЕО/ В 2023 году Молдова экспортировала вина на более чем $190 млн
/ВИДЕО/ В 2023 году Молдова экспортировала вина на более чем $190 млн

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram