Autoritățile vor să schimbe legea în domeniul licențierii pe piața gazelor, astfel ca unele companii să nu mai inducă în eroare populația, așa cum se întâmplă în cazul gazului de zece lei, promis în Găgăuzia. Asta a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov. El insistă că promisiunile nu se vor materializa și că toată zarva a fost făcută doar în scop electoral.
Ministrul Energiei susține că, în curând, condițiile de licențiere pe piața energetică vor fi revăzute, astfel încât documentul să nu fie folosit de unele companii ca o patentă pentru generarea știrilor false.
„Șor vrea ca noi să intervenim, să interzicem, să blocăm și el să spună, iată eu am vrut să livrez cu zece lei, dar pe mine Guvernul acesta antipopular m-a oprit. Poftim omule, poftim livrează, să te văd unde ai să livrezi tu. Eu asta vreau ca toată lumea să vadă mai întâi capacitatea lor de a livra, după asta noi o să facem ordine și pe condițiile de licență și pe comportamentul actorilor pe piață”.
Autoritățile susțin că, cel mai probabil, gazul cu zece lei, promis de bașcana Găgăuziei, va rămâne doar un mit.
„ - Gazul acesta este rusesc?
- Da este gaz? Gaz este?
- Dacă Putin s-a înțeles cu Șor că vrea să livreze gaz, eu nu înțeleg pentru ce lui atâtea complicații, pentru ce lui Putin atâtea complicații, pentru ce companie turcească, pentru ce companie germană, nu poate să livreze direct? Au cumpărat gaz ieftin și au șezut și l-au ținut până acum, prețurile au crescut și ei nu vor să îl vândă scump pe piața internațională, dar stau și așteaptă să îl vândă ieftin în Taraclia”.
În aceste condiții, Ministerul Energiei susține că nu doar consumatorii casnici nu vor avea parte de gaz cu zece lei de la întâi decembrie, dar nici instituțiile publice.
„Pentru instituțiile publice este și mai complicat, pentru că o instituție publică să iasă de pe piața reglementată trebuie să treacă prin proceduri competitive de achiziții. Eu sunt sigur că ei nici până la întâi ianuarie nu reușesc să încheie contracte și să livreze gaze și dacă nu reușesc atunci tot anul viitor nu o să livreze gaz la instituții publice. Aproximativ ne imaginăm care este orizontul de timp, 2024 nu reușesc, 2025 instituții publice, iar consumatorii casnici 2026 poate, o să vedem”
Solicitat de TV8 pentru a comenta aceste declarații, directorul companiei Nordgazfurnizare, Alexandr Grosu, a precizat că se află în Ucraina pentru a semna un contract cu UcrGaz și că va oferi detalii miercuri, la o conferință de presă.
Amintim că vineri, Compania NordGazFurnizare a anunțat că niciun consumator casnic din Găgăuzia nu va avea din întâi decembrie gaz la prețul de zece lei, pe motiv că transferarea consumatorilor la alt furnizor durează. El a dat asigurări, însă, că toate instituțiile sociale, ca grădinițele, școlile și spitalele vor fi conectate la gazul ieftin din prima zi de iarnă. Potrivit reprezentanților companiei, contractul cu firma din Turcia este cât se poate de real și că gazul la prețul de zece lei nu este un mit.
De cealaltă parte, Moldovagaz a sesizat vineri ANRE și Consiliul Concurenței pentru tentative de a manipula piața gazelor. Ministerul Energiei susține că documentul este fals și că are o vădită tentă electorală. Potrivit autorităților, compania care s-a angajat să aducă gaz ieftin în Găgăuzia a fost fondată în anul 2020, iar până în prezent nu a prestat astfel de servicii.