Amenințări, ședințe de judecată și sute de critici. Sunt doar câteva din provocările cu care se confruntă jurnaliștii de investigație atunci când încearcă să scoată la iveală ilegalitățile comise de demnitari sau alte persoane cu funcții de răspundere. Pentru a le arăta oamenilor cu câte eforturi și riscuri sunt realizate materialele de investigație, Ziarul de Gardă a lansat o expoziție cu genericul „Reflecția Corupției”.
„Expoziția noastră se numește „Reflecția corupției” și în acest cuvânt intră lecția. Pentru că într-un stat corupt, corupția se reflectă peste noi toți”.
În imagini au fost redate principalele provocări cu care se confruntă astăzi jurnaliștii de investigație. Iar eforturile de a reflecta actele de corupție nu se soldează doar cu scoaterea lor la iveală, dar și cu multe critici și chiar amenințări.
„89% dintre judecători și 88 la sută dintre procurori consideră că imaginea proastă și nivelul scăzut de încredere se datorează nu corupției, ci jurnaliștilor. Am făcut aici un joc, că jurnalistul de investigație e de vină. De ce facem acest joc? Pentru că 89 la sută din vinurile moldovenești sunt mai apreciate decât orice corupt”.
Chiar și așa, jurnaliștii spun că vor continua să-i informeze corect pe oameni și să lupte în continuare cu corupția.
„Solicitările de informații de la instituții, durează uneori până primim un răspuns. Uneori suntem nevoiți să publicăm o investigație fără reacție. Pentru că se face prea târziu, iar dacă nu publicăm subiectul se epuizează. Sunt situații când vin și amenințări”, a spus jurnalista de investigație la Ziarul de Gardă, Natalia Zaharescu.
„Este destul de obositor și stresant. Este nevoie să dedici mult timp jurnaliștilor de investigație. Din acest motiv tinerii preferă să aleagă alte domenii. O investigație poate să dureze și câteva luni. Totul depinde de informația pe care tu ai nevoie să o demonstrezi”, a menționat redactorul-șef la Ziarul de Gardă, Victor Moșneag.
Printre vizitatorii expoziției au fost și mai mulți oficiali europeni. Aceștia au apreciat efortul jurnaliștilor de investigație.
„Uniunea Europeană susține financiar mai multe proiecte pentru mass-media independentă. Nu-i putem susține pe toți, dar îi selectăm pe cei mai buni prin competiție. Este important pentru noi, deoarece acum există multe greutăți și provocări pentru mass-media independentă”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
Recent, Ziarul de Gardă a lansat campania „Donează un abonament pentru un sat dezinformat”, după ce serviciile de distribuție de ziare s-au scumpit de trei ori.
„Ne-am pomenit într-o capcană. Nu suntem siguri că oamenii vor putea suporta aceste cheltuieli. Știind că majoritatea abonaților noștri sunt pensionari și oameni cu venituri mici, am decis să continuăm și să păstrăm prețul mic la abonare. Doar ca să oferim oamenilor vulnerabili această sursă de informație în contextul în care Republica Moldova este ținta unui război informațional”, a spus directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu.
Acum orice persoană poate face cadou un abonament la ZdG unei familii care, de exemplu, nu-și poate permite asta.