În acest an, moldovenii vor avea un Crăciun mai modest. Deși era forfotă mare, astăzi, în piețele din Capitală, oamenii spun că și-au redus bugetele pentru masa de sărbătoare, iar unii chiar au renunțat la ea. Totuși, cei care au ales să sărbătorească au format cozi mari la carnea de porc, dar și la sectoarele cu fructe.
„Am început abia. Ce planificați să cumpărați? Ce-mi cade. Ce buget aveți, mai mare, mai mic decât anul trecut? Tot același care a fost Cât planificați să cheltuiți? Cât mai puțin, dar să fie mai mult în geantă”
În această perioadă, moldovenii trebuie să-și scuture buzunarele pentru a pregăti o masă bogată de Crăciun. În piețe, de exemplu, un kilogram de costițe de porc ajunge la 110 lei, iar cel de șolduri - 90 de lei. Fileul de pui ajunge la 78 de lei, iar pentru 10 ouă trebuie să dăm 36 de lei. Mandarinele, vedetele sezonului, costă 25 de lei per kilogram Ce-i drept, însă, oamenii sunt mai prudenți când vine vorba de cheltuieli, iar unii chiar au renunțat la Crăciun.
„Faceți cumpărături de Crăciun, vă pregătiți? Nu fac, nu mă pregătesc, că nu am bani și gata”
„Mai mult planificați să cheltuiți sau mai puțin ca anul trecut? Cam mai puțin, fiindcă am rămas noi amândoi, copii sunt mari. O mie de lei la doi e suficient.”
„Câte puțin, o fripturică să facem, o plăcințică să coacem și așteptăm copilașii. Cam ce buget aveți în acest an? Foarte puțin. Mai puțin decât anul trecut? Mai puțin. De ce? Au crescut puțin prețurile”
Alții au rămas la bugetele din anii precedenți.
„Ce planificați să puneți pe masa de sărbătoare? De toate. Bugetul care e în acest an? Mulțumesc lui Dumnezeu, îl am. Mai puțin sau mai mult ca anul trecut. Cam aceeași. Ca și cantitate cumpărați la fel? Da, se vede”
„Ei, cam așa aproape ca în fiecare an. Cumpărăm ceea ce putem, câte puțin mai avem, o pasăre de casă, am mai tăiat câte un purcel, adică avem cu ce. La aceștia care-s la oraș e mai scumpă viața, dar șa noi așa la țară mai este câte ceva. ”
Și comercianții spun că, în acest an, oamenii și-au stabilit un consum cu mult mai multe limite sau au preferat să cumpere mai puțin ca și cantitate.
„Rafturile sunt goale. Anul acesta mai mult sau mai puțin ca anii trecuți? Cam tot așa. Cam cât cheltuie oamenii, așa, în medie? La o cumpărătură 500-600 de lei. Și alții săracii care-s pensionari cumpără mai puțin, de 70, de 100 de lei.”
„Cumpără. Cam cât cheltuie? Nu știu cât cheltuie, dar așa, față de anul trecut mai slab, cu totul mai slab. Oamenii cumpără mai puțin? Puțin, se duc toți la market, cică la market sunt prețuri mai reduse. Vă așteptați astăzi la vânzări mai multe ca de obicei? Cât va fi, atât va fi, nu avem ce face, așa-i”
Potrivit ultimelor date statistice, produsele alimentare s-au scumpit cu cel puțin 5 la sută, timp de un an.