Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza sau botezul lui Iisus Hristos. În această zi, în biserici se oficiază slujbe şi se face agheasmă. De Bobotează, este respectată şi tradiţia scăldatului. Se crede că cei care se scufundă în apele reci vor avea noroc pe tot parcursul anului.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează cetățenii să fie prudenți. Pentru evitarea unui stop cardiac este necesar ca corpul să fie pregătit înainte de a intra în apă, iar scufundarea să se facă treptat. Aflarea în apa rece nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde, iar la ieșire oamenii trebuie să se acopere cu un prosop sau o pătură, iar ulterior să îmbrace haine groase. Mai mult decât atât, consumul de alcool este strict interzis.
Conform medicilor, practicarea acestei tradiții este interzisă persoanelor cu boli respiratorii, cu boli pulmonare cronice, care după scăldatul la copcă pot provoca complicații grave de sănătate. Scăldatul de Bobotează se permite doar în locuri special amenajate, dotate cu scări de lemn și doar sub supravegherea specialiștilor.
Salvatorii mai atenționează că este interzisă formarea aglomerațiilor de persoane pe suprafața gheții, scufundarea sub apă direct de pe gheață, dar și scăldatul în stare de ebrietate. Potrivit specialiștilor, pentru siguranța copiilor aceștia nu trebuie să fie scufundați în apa rece a bazinelor acvatice.
Alte tradiții și superstiții
- În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.
- Preoții sfințesc apele. Lângă apă se face Agheasma Mare. Din ea, oamenii iau apă și își stropesc casele și animalele. Iar restul apei sfințite o păstrează în sticle, pentru leac.
- De obicei, de Bobotează este foarte frig. De aici este cunoscută și expresia „gerul Bobotezei”, care, potrivit tradiției, este un semn de bogăție pentru tot anul care urmează.
- Creștinii trebuie să mănânce grâu fiert și să bea vin roșu. Toate acestea au rol de curățare și de îndepărtate a răului.
- Femeile nu au voie să spele rufe în ziua de Bobotează. Și nici timp de alte 8 zile, pentru a nu spurca apele abia sfințite.
Boboteaza în alte țări
În Franţa, pe vremuri se gătea „la galette des rois”, o plăcintă care se împărţea, potrivit obiceiului, în tot atâtea felii câţi oameni erau la masă şi una în plus, denumită „a Bunului Dumnezeu” sau „a Fecioarei”, care era dată primului sărac. În prezent se ascunde o figurină, sub forma unui rege mag, în interiorul plăcintei, iar acela dintre meseni care va descoperi figurina în porţia sa va fi regele zilei.
În Olanda şi în Belgia se prepară un desert cu cremă de migdale, în care se ascunde o figurină sub forma unui mag, la fel ca în Franţa. Membrul cel mai tânăr din familie se aşează sub masă şi alege feliile, iar cel desemnat rege al zilei îşi alege şi o regină. Pe timpul zilei, copiii merg cu steaua din casă în casă pentru a primi dulciuri şi mandarine.
În Spania sau în unele regiuni din Italia, copiii aşteaptă cadouri de la regii magi.
Mâine, creștinii ortodocși de stil vechi vor sărbători Sfântul Ioan Botezătorul, iar cu asta se încheie șirul sărbătorilor de iarnă.