Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1018: Bilanțul atacului din Zaporojie a crescut la 10 morți. Discuții cu Trump și anunțul lui Putin

/VIDEO/ Criminalii, bolnavi psihic, păziți doar de lucrătorii medicali. Imagini în premieră cu secția unde e cel mai riguros regim

missing
12 februarie 2024, ora 10:00

La Spitalul Clinic de Psihiatrie sunt circa 200 pacienți bolnavi psihic, internați în trei secții. Două - cu supraveghere obișnuită și una - cu supraveghere riguroasă. Pacienții din această secție, în medie, se tratează aici 5 ani, fiind de 2,5 ori mai mult decât în celelalte secții. Potrivit legislației, fiecare bolnav este evaluat de medici la fiecare jumătate de an pentru a vedea evoluția stării de sănătate. Dacă persoanele sunt mai bine sau dacă s-au tratat, se propune eliberarea lor din spital. Oricum, de fiecare dată, ultimul cuvânt îl are instanța de judecată. 

„- Astăzi avem trei secții pentru aplicarea măsurilor cu constrângere cu caracter medical, restul secțiilor sunt pentru pacienți fără probleme juridice. - Câte persoane aveți la moment în aceste trei secții? - În aceste trei secții și cu femeile care sunt - în jur de 200 de persoane. - Mulți dintre ei sunt de ani de zile aici internați, da? - E clar lucru, totul depinde de starea lor psihică. De asta și ne deosebim de sistemul penitenciar. Acolo, termenul aflării e identificat deCodul Penal, la noi nu e așa ceva, bolnavul stă cât este necesar. Până survine însănătoșirea lui sau ameliorarea stării lui psihice că poate să iasă la libertate”, am discutat cu vicedirector medical IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie, Iurie Pavlov.

Majoritatea pacienților, internați în aceste trei secții, suferă de schizofrenie - o tulburare psihică majoră, ce alterează gândirea și percepția. Numărul de 200 de persoane, aflate aici pentru tratament medical prin constrângere, este cel mai mare pe care l-a avut spitalul vreodată. Secția 10 este locul unde se află toți cei față de care instanța a aplicat constrângere medicală cu supraveghere riguroasă. În celelalte două este regim obișnuit, adică persoanele nu prezintă pericol pentru cei din jur sau pentru ei înșiși. 

„- În spitalul nostru se intră doar în baza deciziei de judecată. Bolnavul, după ce este eliberat de răspundere penală, și se decide măsuri de constrângere forțată, în regim obișnuit ori riguros, se trimite în spital. Din ziua internării, se pune în executare sentința, iar noi suntem obligați nu mai rar de 6 luni să-l examină, cu așa numita comisie de reexaminare psihiatrică, care are 7 membri permanenți. Iar conform ordinului directorului, la eliberare, participă nu mai puțin de 5 doctori. Toți sunt de categorie superioară. - Pot pacienții să manipuleze? - Cum credeți dvs.? Medicii noștri lucrează mai bine de 10 ani aici, ei pot fi manipulați?”

În „secția 10” durata medie de spitalizare este de 1740 de zile, exprimat în ani, pacienții se tratează aici circa 5 ani, în medie. Anul trecut, din această secție au fost externate 23 de persoane, dar locurile nu au rămas mult timp libere, pentru că au fost internați alți 21 de bolnavi. În celelalte două secții, cu regim obișnuit, perioada de tratament este mai redusa - în medie circa 2 ani.

„Avizul medical al comisiei, indiferent care este el, revocare sau prelungire, noi îl trimitem la judecătoria Ciocana, și deja judecătorul, in comisie, hotărăște ce face mai departe”.

După ce pacientul ajunge la libertate, monitorizarea lui de mai departe este pe seama medicului psihiatru din cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală. Pe vremuri, era altfel, ne spune vicedirectorul medical. Cu 10 zile înainte de externare, se anunța primăria, poliția și medicul. Prevederile însă au fost anulate după ce s-a constatat că încalcă drepturile omului. 

„-E foarte greu, eu socot că e mult lucru și e foarte greu. Pentru că dispare din vizor, ceea ce era cândva, primăria, poliția și rămâne singurul centru comunitar. Cu un medic, în cel mai bun caz. Eu vorbesc cu colegii mei de la centrele comunitare și îmi spun de o problemă: bolnavii noștri nu trebuiesc nimănui. Vine un bolnav la centrul comunitar, nu are unde se duce, ca orice alt om îl doare inima, stomacul, se lovește la picior. Și iată aici începe problema cea mare: nimeni nu vrea să aibă de a face cu așa categorie de pacienți. Ca un bolnav de-al nostru să ajungă la un alt medic e foarte greu. Voi vedeți cum un om normal nu poate ajunge, dar mite un bolnav de-al nostru, psihic?” 

Acum doi ani, secția 10 a fost scena unui incident major. Un pacient internat aici, care a fost declarat iresponsabil pentru un omor, a provocat o revoltă, cu susținerea altor pacienți. În cele din urmă, s-a produs un incendiu, fiind nevoie de intervenția mascaților de la Fulger și a pompierilor. După acest caz, persoana a fost externată din spital și transferată în penitenciar, în urma unei decizii de judecată, care a constatat că nu mai are nevoie de tratament psihiatric.

Sectorul respectiv se află la circa un kilometru distanță de intrarea principală a spitalului. Este înconjurat de un gard înalt, iar accesul este blocat de porți de metal. Pe interior, nu sunt polițiști ori gardieni. Singurii care activează aici și au grijă de pacienți sunt lucrătorii medicali. 

„A fost cândva pază, inițial de la Ministerul de Interne, apoi al Justiției. Iar din 2017, ei s-au separat de noi și nu mai avem pază. Nu e stipulat nicăieri. Este un ordin vechi al Ministerului Sănătății, dar mai apoi au citit codul de procedură penală și au văzut ca nu este scris nicăieri. Pază este doar la centrul de expertiză, unde persoanele sunt în arest. Noi ceea ce am făcut, am dat butoane de alarmă, ei pot să cheme paza privată, poliția, așa cum a fost data trecută.

Avem regimurile noastre de supraveghere acolo, care singuri le-am elaborat. Dar cea mai mare problema rămâne cadrele medicale. Nu are cine lucra. De obicei, vin din satele din preajmă, ca infirmieri”. 

De altfel, după acea revoltă în masă, urmată de un incendiu, o anchetă desfășurată de Oficiul Avocatul Poporului a scos la iveală mai multe nereguli. Experții în drepturile omului au făcut și un șir de recomandări atât pentru conducerea spitalului, cât și pentru procuratură și Ministerul Sănătății. Printre altele, Ministerului Sănătății i s-a recomandat să asigurare finanțarea serviciului de tratament prin constrângere din surse separate de bugetul general și să identifice bani pentru paze permanente a serviciului de tratament prin constrângere. Am cerut reacție de la Ministerul Sănătății, ca să înțelegem cum susține Spitalul de Psihiatrie, dar la solicitarea de informație, trimisă săptămâna aceasta, nu am primit încă un răspuns.

Statistica ne arată că numărul de persoane bolnave mintal, care au comis infracțiuni este cu mult mai mic decât al infractorilor sănătoși. În penitenciarele din țară, la acest moment, se află circa 4700 de deținuți. Dacă ne raportăm la numărul de 200 de pacienți, cu probleme penale de la Spitalul de Psihiatrie, atunci obținem o proporție de 1 la 23. Avem bolnavi mintal, cu probleme penale, care se tratează și la Spitalul de Psihiatrie din Bălți. Deși am trimis o solicitare ca să aflăm numărul, nu ni s-a furnizat încă această informație. 

„Statistica în general afirmă că, procentul bolnavilor cu tulburări mintale severe care săvârșesc diverse crime, este chiar mai mic decât procentul crimelor săvârșite de persoane fără tulburări mintale. Este greșit să spunem că, bolnavii cu tulburări mintale sunt foarte agresivi, ei nu trebuie izolați, ei trebuie să locuiască în casa lor, trebuie să trăiască în comunitatea lor, în familia lor, ei trebuie integrați. Chiar și tratamentul, tratamentul și recuperarea trebuie făcute cât mai aproape de locul de trai al persoanei”, a spus medicul psihiatru la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, Criuleni, Iurie Novițchi.

Odată tratați și eliberați din instituțiile psihiatrice, sunt cazuri când bolnavii recidivează. De ce se întâmplă acest lucru?

„Sunt multe motive, inclusiv motive biologice, chiar și starea de sănătate fizică, starea de sănătate somatică influențează. Alimentația, condițiile de viață, mai sunt și situațiile stresante prin care trece persoana. Sunt foarte, foarte mulți factori care influențează. - Deci e greu să spui care ar fi cauza? - Fiecare are pricina lui, dacă să spunem așa, nu există o copie. Nu există două persoane cu aceeași pricină de acutizare, sau de recidivă, dacă să spunem așa”. 

Dacă cineva simte și conștientizează că are nevoie de ajutorul specialiștilor, poate apela oricând la centrele comunitare de sănătate mintală din raza de domiciliu.

Acest serviciu este disponibil în fiecare raion și municipiu. De asemenea, mai poate discuta despre frământările interne cu oamenii în care are încredere ori cu medicul de familie.

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ În loc de pușcărie, a ajuns la psihiatrie. Fata care și-a înjunghiat mama ar putea ieși din spital dacă tratamentul va da roade
/VIDEO/ Tânărul care și-a ucis mama, externat pentru că nu mai reprezenta pericol social. Medic: „Nu poate fi veșnic în spital, nu?”

Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.

/VIDEO/ Accident în cotitură la Orhei: O femeie a ajuns la spital
/VIDEO/ Accident în cotitură la Orhei: O femeie a ajuns la spital
/PROMO/ Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Salarii cu 9% mai mari pentru profesori, prea puțin! Fostă profesoară: „Nu înseamnă absolut nimic”
/VIDEO/ Salarii cu 9% mai mari pentru profesori, prea puțin! Fostă profesoară: „Nu înseamnă absolut nimic”
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Ce cred sătenii despre război, prețuri mari, pensii mici și biblioteci fără cărți
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Ce cred sătenii despre război, prețuri mari, pensii mici și biblioteci fără cărți
Alegeri anulate în România. Ce urmează? „Protestele par inevitabile. Metodele Kremlinului au devenit sofisticate”
Alegeri anulate în România. Ce urmează? „Protestele par inevitabile. Metodele Kremlinului au devenit sofisticate”

/PROMO/ Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară - de la 19:45, la „Moldova gândește”

missing
07 decembrie 2024, ora 10:32

Pe final de an, echipa „Moldova gândește” a luat la verificat unele suprafețe împădurite anul trecut, în cadrul programului național de extindere a pădurilor. 

Au numărat nu doar puieții care nu s-au prins, dar și banii care trebuue folosiți pentru completarea terenurilor compromise. 

Cum decurge „Marea împădurire”, vedeți sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”.

Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.

/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/INFOGRAFIC/ Rezultate finale alegeri parlamentare în România: Care partide ajung în Senat și Camera Deputaților
/PROMO/ Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Marea împădurire, doar pe jumătate? De ce pe unele terenuri „pădurile noi” întârzie să apară - de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/VIDEO/ Doliu în familia lui Nicolae Glib: Soția maestrului a murit, după ce s-a aflat în comă
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Ce cred sătenii despre război, prețuri mari, pensii mici și biblioteci fără cărți
/PROMO/ Întreabă Ghețu: Ce cred sătenii despre război, prețuri mari, pensii mici și biblioteci fără cărți
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.