„Dacă malul drept va reuși să renunțe la energie electrică produsă în regiunea transnistreană și să achiziționeze numai de piața europeană, R. Moldova nu numai că-și va consolida reziliența energetică, dar și ar avea șansa să rezolve conflictul transnistrean pe o cale pașnică”. Afirmația a fost făcută de expertul în energetică, Sergiu Tofilat, pentru TV8 în cadrul proiectului „EnergoShow”.
„La moment regiunea transnistreană supraviețuiește numai datorită gazului rusesc, care în prezent vine prin Ucraina. Contractul de tranzit între Gazprom și partea ucraineană expiră în decembrie 2024. După ce expiră acest contract, Gazprom nu mai poate participa la licitații să broneze gazoductele din România, pur și simplu nu sunt admiși. După ce s-a început războiul, Ucraina a aprobat o lege și interzice companiilor controlate de Kremlin să încheie contracte cu firme ucrainene. Deci Gazprom nu mai poate brona capacități prin Ucraina. (...) Fără gazul rusesc, regiunea transnistreană falimentează”, a explicat Tofilat.
Expertul în energetică a mai spus că în aceste condiții „Tiraspolul nu va mai avea altă soluție decât să ceară ajutor de la Chișinău”.
„Tiraspolul nu are companie licențiată și nu are bani pentru participare și să broneze capacități. În acest moment apare problema: Cum o să mai ajungă gaz în stânga Nistrului? De fapt, acest lucru ne deschide oportunitatea de a discuta despre reintegrarea regiunii transnistrene și soluționarea pașnică a conflictului transnistrean. Tiraspolul nu va mai avea altă soluție decât să vină și să ceară ajutor de la Chișinău”, a mai spus expertul.
Totodată, Tofilat a mai spus că au fost perioade, mai exact în octombrie - noiembrie 2022, când R. Moldova nu avea rezerve de gaz, Gazprom limitând volumele, iar Centrala termoelectrică de la Cuciurgan nu livra energie. Astfel, în acea perioadă, energia electrică era livrată de România.
În context, acesta a menționat că linia de înaltă de tensiune Vulcănești - Chișinău ar putea fi o soluție pentru a putea lua direct curent electric din România.
„Tehnic este posibil, dar linia electrică prin care noi luăm curent electric din România, intră în Vulcănești, pleacă la Tiraspol, după care ajunge la Chișinău. În prezent, se construiește linia Chișinău- Vulcănești pentru a putea lua direct curent electric din România ocolind regiunea transnistreană”, a precizat Tofilat.
Vedeți mai jos primul episod al proiectului „EnergoShow”.