Fenomenul de hate devine din ce în ce mai periculos, consideră vloggerul, actorul și interpretul român, Dorian Popa. În cadrul unui podcast, acesta a subliniat că hate-ul poate fi comparat cu bullying-ul din școală, însă la o intensitate mult mai mare. Potrivit lui Dorian Popa, schimbarea trebuie să înceapă și să vină în primul rând de la oameni, iar a gândi mai mult pozitiv decât negativ ar fi un pas important spre fericire.
Artistul susține că există o linie fină între hate-ul constructiv și cel distructiv și că nu ar trebui să ajungă la extremul de a afecta familia sau de a promova violența.
„Este extrem de periculos hate-ul. Devine din ce în ce mai puternic, cred că este un fel de bullying din școală la puterea 100. Pot înțelege hate-ul de la niște puști, care se ascund în spatele unor identități false pe internet și probabil de distrează, dar când hate-ul vine de la oameni maturi, ale căror conturi le vezi că sunt de oameni așezați la minte, atunci te sperii un pic. Sunt de părere că există hate constructiv, da nu cred că tre să ard pe rug, să moară și familia, acolo deja lucrurile devin dure. Dacă am vorbi de un criminal în serie, poate s-ar putea vorbi de pedeapsă capitală, dar e o chestie pe care până la urmă o decide instanța”, a spus Dorian Popa.
Vloggerul crede că un pas important pentru combaterea hate-ului ar fi filtrarea mai eficientă a comentariilor pe platformele sociale. Cu toate acestea, el a subliniat că schimbarea trebuie să vină de la oameni.
„Cred că dacă platformele sociale ar oferi o filtrare mult mai bună a comentariilor, lucrurile ar putea fi aplanate un pic mai bine, dar în altă ordine de idei, cred că toată treaba asta tre să vină de la oameni și de la ei va veni când vor înțelege: în loc să otrăvești laleaua vecinului, pentru că ea crește frumos, da vecinul ce crezi, o udă în fiecare zi, nu crește degeaba. În loc s-o otrăvești, ai putea să-ți pui și tu un răsad de lalea și să încerci să-l uzi zilnic, s-ar putea să ai surpriza că și laleaua ta să crească la fel de frumos și ce crezi, atunci nu o să mai ai nevoie să o otrăvești pe a vecinului, ba dimpotrivă, dacă înțelegi că există o competiție frumoasă și constructivă între noi, oamenii în viață, poți să te gândești cum faci să o uzi poate de 2 ori pe zi și să-i mai și vorbești, poate reușești chiar să-l depășești pe vecinul cu laleaua lui frumoasă. Cred că asta nu se va întâmpla prea curând”, a menționat Popa.
Dorian Popa a împărtășit și perspectiva sa despre viață, insistând că este important să găsim fericirea în ciuda momentelor tensionate sau dificile:
„Încerc de multe ori să le insuflu un exemplu bun de viață, dar asta nu înseamnă că eu sunt un model sau că am spus vreodată că sunt perfect, fiți ca mine. Încerc să le arăt oamenilor că se poate trăi și că putem să fim fericiți fără să lăsăm negativismul să ne copleșească. Dacă cineva are cumva impresia că pe șantiere la mine nu există momente tensionate, erori care ne fac să ne chinuim sau că pe la filmări nu există tensiuni, sau că pe drum la concerte nu există oboseală și stres, se înșală amarnic. Dar de ce am vrea să subliniem asta, să promovăm asta și să arătăm că în viață e greu, hai să ne supărăm și să ne dăm cu capul de pereți.
Ai un moment greu în viață, zâmbește înainte de toate, scutură-te, ciupește-te de urechi și spune doamne, mă trezesc dimineața, respir, sunt bine, sănătos. La spital, la oncologie sunt oameni care și-ar dori doar să respire, să iasă pe stradă și eu totuși sunt sănătos și mă enervez de la o autorizație de construcție, sau de la o cărămidă care s-a spart sau pusă prost sau de la o cameră care nu vrea să filmeze că în ziua aia s-a stricat cardul. Cel mai important este că suntem sănătoși și că ne trezim dimineața și respirăm și că suntem pe două picioare”.
Actorul a punctat că negativismul și conflictele nu fac altceva decât să alimenteze un cerc vicios de discordie și a îndemnat la empatie, înțelegere și, mai presus de toate, la construirea unor relații bazate pe bunăvoință reciprocă.
„Poți să zâmbești și să zici mâine o să fie mai bine. Ce-am pățit azi? M-am certat la muncă cu șeful, dar poate și el are un motiv - poate s-a certat cu soția și de aia a fost rău și cu mine. De ce să mă supăr și eu mai tare și să mă duc eu să mă supăr cu soția? Nu facem decât să creăm un lanț vicios în care vom ajunge să ne mâncăm unii pe alții precum câinii turbați, dacă nu va exista odată această chestie în noi să ne spunem dacă ziua mea a fost proastă, să n-o fac și pe a altora proastă”, a conchis Dorian Popa.
Dorian Popa este un vlogger, compozitor, dansator, cântăreț și actor român. A devenit cunoscut în 2011, odată cu apariția sa în serialul „Pariu cu viața”, alături de colegii săi din Lala Band, unde l-a interpretat pe Andrei Anghel, serial care a primit premiul pentru „cel mai bun debut” la Gala Premiilor VIP. Este masterand al Facultății de Relații Publice în Marketing în cadrul A.S.E și a câștigat premiul „Bărbat de succes al anului 2014” din cadrul galei Celebrity Awards.