Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa

/VIDEO/ Experiența Estoniei, bună de urmat: TV8 vă arată, timp de o săptămână, evoluția acestei țări pe drumul european

missing
30 martie 2024, ora 10:34

Republica Moldova are nevoie de susținere și mai multă expertiză în procesul de negocieri și aderare la Uniunea Europeană. Această expertiză ar putea fi obținută foarte ușor din partea Estoniei, care a aderat la spațiul comunitar acum 20 de ani. Cele două țări au mult mai multe lucruri în comun decât se pare la prima vedere. Și Estonia, și Moldova au trecut prin valurile deportărilor staliniste, iar independența față de Uniunea Sovietică nu a fost câștigată fără sacrificii. Totuși, în anii 2000 țara a ales cursul integrării europene. O echipă TV 8 a efectuat o vizită de câteva zile în Estonia în contextul în care în curând se împlinesc 20 de ani de când această țară a devenit membră a spațiului comunitar. Timp de o săptămână vă vom prezenta o serie de reportaje despre evoluția acestei țări și cum ne-ar putea ajuta experiența estonienilor să reformăm și să modernizăm mai rapid țara.

Estonia a obținut independența față de Uniunea Sovietică la 20 august 1991, cu doar o săptămână înaintea Republicii Moldova. Ruptura istorică a avut loc și acolo cu o mare mișcare de eliberare națională, care a reunit toate cele trei republici baltice. Aproape 2 milioane de oameni din Estonia, Letonia și Lituania au format un lanț uman de peste 600 km, de la Tallin până la Vilnius, pentru a protesta împotriva ocupației sovietice.

„Puteți vedea pozele în care noi toți ne țineam de mână, nu găsesc cuvinte, e emoționant. Aici noi am decis că noi suntem responsabili să trăim în țara în care vrem să trăim și că toți trebuie să ne implicăm, este locul nostru sfânt”.

„Unul dintre cele mai simbolice monumente din Tallin este memorialul victimelor comunismului. Este vorba despre două ziduri negre, pe care sunt scrise numele a peste 40 de mii de estonieni, care au fost deportați în Siberia. Au fost urcați în vagoane, iar mulți dintre ei nu s-au mai întors aici niciodată”.

„Au mers în vagoane pentru animale timp de trei săptămâni. Bunelul avea gospodărie au trăit bine și i-au luat tot și i-au dat o condamnare pentru toată viața”.

La 25 martie estonienii au comemorat 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste. Sute de oameni s-au adunat în centrul capitalei Tallin, unde au aprins mii de lumânări și au ținut un minut de reculegere. Se spune că nu există nicio familie în Estonia care să nu fi fost afectată de deportările staliniste. Această femeie are cetățenie estoniană și spune că avea opt ani atunci când a fost deportată împreună cu buneii săi în Siberia. După moartea lui Stalin ea s-a întors acasă, însă buneii săi au murit acolo.

„Era foarte frig, nu aveam cu ce ne îmbrăca și nici ce mânca. Nu înțelegeam de ce nimeni nu ne dă ceva de mâncare. Bunelul și bunica erau stresați, mă temeam să îi întreb ceva, nimeni nu dorea să vorbească. Am stat acolo patru ani. Războiul trebuie să se termine, trebuie să trăim pașnic”.

„Au fost luați din casă și duși undeva în pădure, în nămol , mulți nu s-au întors. Multe rude de ale mele sunt în listă, este trist, e cam aceeași ce se întâmplă acum în Ucraina”.

Zilele trecute, în cadrul unei vizite la Tallin, mai mulți jurnaliști moldoveni au avut posibilitatea să discute inclusiv cu președintele Estoniei. Oficialul a precizat că și acolo populația a fost divizată, astfel că spre sfârșitul anilor 90 au avut multe polemici privind beneficiile aderării la UE. Le-a luat în jur de zece ani să convingă populația că blocul comunitar este opțiunea ideală, iar după finalizarea negocierilor, a fost organizat un referendum.

„Au fost 50 procente pentru și 50 împotrivă, dar președintele de la timpul acela a călătorit mult și a explicat importanța Uniunii Europene și oamenii au decis să aderăm. Noi și acum avem încă diferențe și trebuie să ne apărăm opiniile noastre în fața Parlamentului European, în fața Comisiei Europene. Este o călătorie lungă, cu urcușuri și coborâșuri, dar dacă simțiți asta, doriți asta o să deveniți membru al UE”.

Estonienii spun că sunt mulțumiți de schimbările pe care le-a adus Uniunea Europeană în țara lor.

„Sunt aici de foarte mulți ani, de când era încă Uniunea Sovietică, totul e schimbat acum, nimic nu mai este la fel. Oamenii trăiesc mai bine și sunt sigur că sunt mai fericiți acum”.

„Nivelul de corupție la noi este foarte mic, desigur asta a impulsionat dezvoltarea țării. În primul rând trebuie să rezolvi problema corupției și doar după poți face reforme mari. Ce vă doriți? - Siguranță, un mediu prietenos pentru creșterea copiilor și oportunități pentru educație și muncă”.

„Noi am rămas cu 50 de ani în urmă de alții și în cei 20 de ani nu putem să-i depășim. Nu trebuie schimbat nimic, totul e bine, vom reuși. Dacă nu ne vor bombarda, atunci va fi totul bine”.

„În Estonia, la Tallin transportul public este organizat impecabil, autobuzele ajung la secundă, sunt confortabile, frumoase, de automobil personal nici nu am nevoie. Foarte rapid a crescut șomajul, oamenii economisesc”.

„A venit UE, la început am crezut că ne va influența negativ viața, dar la mine personal cu timpul viața s-a îmbunătățit. Sigur sunt plusuri și minusuri ca în tot, în special în ultima perioada s-au schimbat multe, are legătură sigur cu războiul. Foarte rapid a crescut șomajul, oamenii economisesc, este criza economică”.

La Tallin am discutat și cu ambasadorul Republicii Moldova, Ion Stăvilă. Diplomatul spune că Estonia s-a angajat să susțină plenar țara noastră în procesul de aderare la UE, iar experiența acestei țări și faptul că a trecut prin provocări similare ne-ar putea ajuta să grăbim cu câțiva ani dezvoltarea țării.

„Ce ne interesează pe noi, practic tot. Dacă vorbim de procesul negocieri privind aderare la UE, ne interesează experiența Estoniei practic în toate cele 33 de capitole, dar avem și un interes deosebit în domeniul digitalizării. Există proiecte concrete în ceea ce privește digitalizarea sistemului sănătății publice în RM, digitalizarea sistemului educațional. Din 2006 până în momentul de față Estonia ne-a oferit peste zece milioane de euro pentru implementarea a peste 260 de proiecte”. 

„În 2024 se împlinesc 20 de ani de când Estonia a aderat la Uniunea Europeană. În această perioadă economia țării s-a dezvoltat, iar acum este considerată ca fiind una foarte avansată. Totodată, în prezent Estonia este cea mai digitalizată țară din lume, ceea ce a redus considerabil indicele corupției. În 2023, salariul mediu lunar a fost de aproape 1600 de euro, iar PIBul pe cap de locuitor este cel mai mare dintre fostele republici ale URSS”.

În prezent, populația Estoniei este de aproximativ 1,4 milioane de oameni. Odată cu aderarea la UE, această țară baltică a aderat și la NATO. Săptămâna viitoare vom difuza mai multe materiale despre dezvoltarea acestei țări în cadrul Uniunii Europene și ce lecții prețioase poate învăța de la estonieni Republica Moldova.

TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Cancerul nu-i condamnare: Istoria unei moldovence care a învins boala cruntă
/VIDEO/ Cancerul nu-i condamnare: Istoria unei moldovence care a învins boala cruntă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Dezbateri la TV8: Ulianovschi, acuzat de Țîcu de faptul că a făcut parte din anturajul lui Plahotniuc. „Veți purta răspundere”
/VIDEO/ Dezbateri la TV8: Ulianovschi, acuzat de Țîcu de faptul că a făcut parte din anturajul lui Plahotniuc. „Veți purta răspundere”

Un român a fost arestat la Torino, după ce a aruncat la gunoi o sumă uriașă de bani

missing
15 octombrie 2024, ora 22:32

Un bărbat cu cetăţenie română a fost arestat, la începutul acestei luni, în Italia, după ce a aruncat la gunoi o sumă uriaşă de bani şi mai multe bijuterii.

Incidentul s-a petrecut la începutul acestei luni în Piazza Bernini, din centrul orașului italian Torino, şi totul a pornit de la un fapt absolut banal, când o patrulă de poliţie a observat în trafic o maşină cu un far spart. După ce i-au făcut semn să oprească, oamenii legii s-au apropiat de autoturism, moment în care au observat că şoferul avea un comportament suspect, scrie La Repubblica., citată de Adevărul

De altfel, cel care conducea maşina, un român în vârstă de 28 de ani, a deschis portiera şi a rupt-o la fugă, având un rucsac voluminos în spinare.

În încercarea de a scăpa de poliţişti, tânărul a aruncat rucsacul într-un coş gunoi, dar, în cele din urmă, poliţiştii l-au prins şi au recuperat şi bagajul, în care au descoperit 123.000 de euro și mai multe bijuterii.

Anchetat cu privire la provenienţa banilor şi a bunurilor, românul de 28 de ani a refuzat să le spună poliţiştilor de unde provin şi de ce anume a încercat să scape de acestea.

Românul a fost reținut pentru tăinuire, o infracțiune care în codul penal italian este legată de diferite activități infracționale, iar autorităţile italiene continuă cercetările pentru a stabili dacă tânărul se face vinovat şi de alte infracţiuni.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
 La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.