Președintele rus, Vladimir Putin, nu intenționează să oprească mașinăria războiului în Ucraina nici în anul care vine, subliniază expertul WatchDog în securitate, Artur Leșcu. Potrivit acestuia, contrar așteptărilor, contraofensiva Kievului din 2023 nu a adus schimbări semnificative pe front, dar expertul evidențiază că schimbarea inițiativei nu este neapărat negativă pentru Ucraina, ci poate reprezenta o pauză strategică necesară.
„Rusia a alocat circa 100 de miliarde de dolari, ca să continue și în 2024. Acum încercând să-i facă pe plac lui Putin, care urmează să fie reales președinte, generalii ruși încearcă disperat să ia Avdiivka însă tentativă seamănă mai multe atacuri sinucigașe. Greșelile pe care inevitabil le vor face rușii în această perioadă electorală, pot fi folosite de Ucraina în avantaj propriu.
Anul acesta a fost unul dificil. Mult așteptata contraofensivă a Kievului nu a adus schimbări semnificative pe linia frontului. Dar este oare atât de negativă pentru Kiev schimbarea de inițiativă? NU. Orice armată are nevoie de pauze strategice. Ucraina a impus, însă, o mobilizare colosală de forțe din partea Rusiei, care la rândul său încă mult timp nu va fi capabilă de operațiuni ofensive”.
Totuși, spune Artur Leșcu, ucrainenii au reușit să creeze dificultăți semnificative: „Kievul a dat lovitura la sfârșit de an, când a scufundat o navă rusească de asalt amfibie, plină cu explozibil. Anterior, ucrainenii au scufundat crucișătorul Moskva, nava de asalt amfibiu Minsk, și unul din cele 7 submarine - Rostov pe Don”, a relatat Artur Leșcu.
În fața ofensivei rusești continue, Ucraina are nevoie de resurse critice, cum ar fi obuze pentru artilerie și drone, echipamente de deminare, vehicule de geniu și o aprovizionare sporită cu muniții, crede expertul.
„Pentru a ține piept ofensivei rusești, țara vecină are nevoie în primul rând de obuze pentru artilerie și drone. Din cauza numărului tot mai mare de drone rusești Shahed, Ucraina se vede forțată să-și întărească mai mult apărarea antiaeriană. Kievul are nevoie stringentă de avioane de luptă după ce s-a văzut ineficiența ofensivei terestre, fără un sprijin aerian corespunzător. Și dacă mai are planificate noi acțiuni ofensive și cu siguranță le are, Kievul va avea nevoie de echipamente de deminare, vehicule de geniu și cât mai multe muniții pentru amalgamul echipamentelor militare primite în dotare - coșmarul celor care sunt responsabili de logistică”, a spus Leșcu.
Presiunea exercitată de dronele rusești Shahed a determinat Ucraina să-și întărească apărarea antiaeriană. Lipsa sprijinului aerian corespunzător a condus la necesitatea imediată de avioane de luptă. În plus, planurile viitoare ale Kievului pentru acțiuni ofensive necesită echipamente de deminare, vehicule de geniu și o aprovizionare sporită cu muniții.
Cu toate acestea, Artur Leșcu subliniază că în noul an, roata războiului va continua să se învârtă și să macine resurse, vieți și destine umane.
„Și nu e vorba despre o confruntare dintre Occident și Rusia, așa cum susține Kremlinul. Adevăratul scop al Moscovei în acest război este să cucerească întreaga Ucraina, să anihileze cultura, limba și democrația acestei țări”, a punctat expertul WatchDog.