/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ Fața dură a sărăciei. Mii de copii, învățați de mici cu lipsurile: „Doar Dumnezeu are grijă de noi”

missing
30 martie 2024, ora 22:27

Numărul copiilor săraci a fost în creștere, în anul 2022. În sate, patru din 10 copii duc un trai marcat de lipsuri. Cum a fost fenomenul anul trecut, vom afla peste o lună, atunci când Biroul Național de Statistică va prezenta datele noi. Atunci când vorbim de sărăcie, nu avem în vedere doar acei copii care mor de foame. De obicei, sărăcia are mai multe fețe. În timp ce procentul copiilor nevoiași s-a majorat, intervențiile și alocațiile din partea statului reușesc să reducă din fenomen cu doar cinci la sută. 

Dincolo de aceste cifre, o copilărie săracă poate avea consecințe pe tot parcursul vieții, de aceea este necesar de a rupe acest lanț vicios cât mai devreme. Săptămâna aceasta, dar și până la ea, am discutat cu mai multe familii care o duc greu. În mare parte, am descoperit familii care duc o luptă aprigă pentru a oferi copiilor un trai mai bun. Dar am întâlnit și din cei care s-au resemnat. 

În raionul Călărași, ca de altfel ca și în alte raioane din țară, sărăcia amenință tot mai mult familiile nevoiașe. În această categorie se află și Oxana, o mamă a trei copii, din satul Buda, care cu greu reușește să se mențină pe linia de plutire. Băiatul cel mai mare al familiei, deși are probleme de sănătate, reușește să meargă și la muncă. 

„El e bolnăvior. Îi primesc pensie, dar e până la 18 ani, dar după 18 ani trebuie să-l trec după dânsul, că nu are dreptul. - Dar cum se descurcă la lucru? - Se duce cu băieții liniștit, n-am... Îl sun, mă sună, mamă ce faci? Nam așa probleme să-mi umble copii pe drumuri. - E greu? - Dacă dau numai doi din mână, e greu. Lucrez și eu la o femeie aici în sat”.

Oxana împreună cu soțul și copiii au locuit, până acum câțiva ani, la părinții ei. Casa în care sunt acum au primit-o în dar.

„Am îngrijit de un om bolnav și am îngrijit de dânsul până a decedat. Și au venit oamenii ceia și și-au făcut o pomană, au zic că nu vor să o lase așa, au scris-o pe noi, că am îngrijit de dânsul, au zis să avem grijă la cimitir, să-i facem oleacă de praznic”.

Chiar dacă problemele lor cu banii sunt destul de mari și abia se descurcă de la o lună la alta, Oxana nu s-a gândit niciodată să-și țină copiii acasă sau să îi trimită la muncă, în detrimentul studiilor. A înțeles că școala e singura lor salvare.

„- Dacă Doamne ferește ceva să se îmbolnăvească, îi lăsam acasă, sunam la școală, la grădiniță, da așa, ca să șadă copilul acasă, niciodată. Nu a fost copilul acasă șă-mi șadă mie, îl fugărim la școală, nu-i lăsam acasă eu, deloc. Eu n-aveam răbdare cu dânșii să se ducă acasă la școală. - Dar le place să-nvețe? - E, cam greu, nu vrea să-nvețe, dar măcar să fie la școală acolo, nu să șadă acasă. - Dar de ce nu vor să învețe? - Cum, cel mai mititel învață”.

Pe timpul iernii, soțul ei nu a lucrat. Deoarece lucrează în construcții, lucrările au înghețat și ele. Ca să treacă de iarnă cu bine, a fost nevoită să cumpere pe datorie de la magazin, pentru ca mai apoi să întoarcă banii. Ne-a spus că ea nu se simte bine când face asta și încearcă să întoarcă datoriile cât poate de repede. Dacă ar putea întoarce timpul, ce ar schimba în viața ei?, am întrebat-o.

„Nu știu ce să schimb, de-amu mergem și noi înainte așa cum o să fie. - Că așa s-a întâmplat să fie, da? - Da, de-amu ce să faci? Greu, ușor, mergem înainte. Noi părinții trebuie să-i ridicăm oleacă. Dacă ai să te lași moale, apoi. Nu vreau eu să-mi umble copilul pe toate drumurile, vreau să fie spălat, curat, iacă a venit de la școală trebuie să-i pregătești mâncarea. Nu au fost niciodată la mine așa”.

Și ea se duce la muncă ori de câte ori poate, dar îngrijirea familiei îi fură cel mai mult timp.

„Statul cu ce, n-am avut eu așa. Parcă mai dădeau, o dată nu mai țin minte, ne-au mai dat așa la băiatul ăsta câte un ajutor, dar așa nu, nu prea. Pe cadouri băietului îi dă 800 de lei, dar așa. Ca să primesc ajutor social, nu primesc, trebuie să te duci la birjă, dar birja nu pot lăsa copilul acasă, ba una, ba alta. Mă duc și eu când mă cheamă ba unul, ba altul. - În sat aici? - Da, da, dar nu prea mă duc eu așa să zic că mă duc cu ziua prin sat. Am griji, copiii, cu mâncare, cu spalat. Iaca el lucrează mai mult, dar eu. - Soțul? - Da”.

Crește și câteva animale pe lângă casă, are niște păsări și o capră, care tocmai a adus pe lume un ied. Cu ele se descurcă și-și mai întreține familia. Se ocupă și de grădină, plantând răsaduri pentru a avea legume de consum pentru tot restul anului. Ne-a mărturisit că băieții au o pasiune pentru sport și vor să participe la o tabără de vară.

„Îi place futbolul, vrea să-l dau la școală, dar care școală, că acum e peste tot scump. Au zis că măcar pe vară. - Unde, la Chișinău? - La fotbaliștii ăștia cu mingea, cu... - Pai da, dar unde, la Călărași sau la Chișinău? - La Călărași, nu știu, iaca am zis să mă duc să întreb, măcar în vacanța asta de vară să văd. Au zis că tare vor dar o să văd, încă n-am ajuns până la vară. - Dar câți ani aveți? - Cine eu? 38 de ani am”.

Vulnerabilă este și familia Vioricăi, o femeie care a rămas singură cu trei copii după ce soțul a plecat la muncă peste hotare și nu s-a mai întors. Acum, a rămas singura care muncește pentru a-și crește copiii. Și nu îi e deloc ușor, mai ales că nu a fost deloc la școală și nu are nicio pregătire.

„Cu ziua ocazional. Carte nu știu, n-am învățat la școală, patru clase am făcut. Și lucrez cu ziua ocazional când îmi pică. Acum primăvare nu-i de lucru cu ziua, mai strâng urzică, leurdă din pădure, vând, le hrănesc. - Dar reușiți să vindeți, sunt cumpărători? Sunt cumpărători, bogdaproste. Câteodată mai nimerești, câteodată nu nimerești. Dar bogdaproste, de cheltuială facem. De cumpărat cine știe ce, nu, dar măcar ce-o da Dumnezeu. Iacă cum trăim”.

„- Și copilașii merg la școală? - Da, merg la școală, regulat, nu lipsesc. Dacă sunt răciți sau dacă nu avem probleme, ori poate să rupt încălțăminte, ori poate ceva, dar așa, merg la școală. - Acum sunt toate scumpe, și încălțămintea și restul. - Și toți celea. - Și cum vă descurcați? - Iacă așa. - Cine face bani în locul dumneavoastră? - Eu. - Singurică sunteți? - Da. Eu. - Și cum vă descurcați? - Iaca așa, 300 de lei ziua, lucrez, mă mai duc pe la biserică. - Dar nu reușiți să faceți în fiecare zi 300 de lei, nu? - Nu. Când pică de lucru, lucrez, dacă nu pică de lucru, răbdăm. - Și cu curentul? - Nu plătim poate luna viitoare, iacă așa. Da, dacă nu-i de unde, eu ce să fac? Vara e ușor, oleacă mai ușor, mai mă duc, mai lucrez cu ziua la grădină. Dacă nu știu carte, în lucru să mă duc, numai servitoare”.

Spune că și-ar dori să meargă mai departe la lucru, în oraș, pentru a câștiga mai mulți bani pentru cele necesare, dar are copii mici și nu are cu cine să îi lase deocamdată. 

„- Deci m-aș duce mai departe, dar n-am cu cine lăsa copiii să mă duc mai departe la lucru. Dar așa să-mi pierd copiii. Băiatul are 11 ani, învață la școală și învață bine. Iacă al doilea e în clasa întâia, dar așa de bine învață, că e într-o clasă cu doamna Natașa. Și învață toți copiii. Și asta iaca am dat-o la grădiniță. - Foarte bine că învață, le place la școală. - Da, de mititei îi dau, de la 3 ani îi dau la grădiniță. Chiar fata asta care e la școală, de la 2 ani am dat-o, că nu putem să mă duc la lucru să lucrez. Și iaca așa îi hrănesc, mă întrețin. Uitați-vă, când ajunge să mai faci, când ajunge să nu mai faci, n-am ce să zic, măi, mă ajută lumea. Mă ajută, iaca un țol, că-i beton tot pe jos și răcesc repede. Mi-o mai pus iaca, sticlo-pachet, ușile, ferestrele, nu eu le-am pus. Dacă pot, dacă aș reuși, vreau să învăț macar cât de puțin, macar băietul dacă îmi va ajuta. - Dar vrea să meargă la Călărași, la Chișinău mai departe, adică vrea să învețe? - Da. Numai că când ajungi la liceu, la colegiile astea, știți de-amu, cam bate buzunarul și n-am cu ce să le dau mai departe”.

Pentru că este mai tot timpul acasă, muncește cu pasiune în grădină. Spune că orice palmă de pământ este o sursă ce poate aduce hrană pentru familia ei.

„Dar dacă n-am să pun în grădină, ce o să mănânc cu copiii? Iaca cu de la ploi nu pot, dar trebuie de adus vecinul cu motobloc și dă, dau 200 de lei ori mă duc o zi la dânsul la lucru, și-l ajut la prășit ori la pus în pământ, că ei îs bătrâni și au motobloc dar n-are cine să le ajute. Și vin și mă ajută și îmi dă cu motoblocul, pun ceapă, cartoafe, fasole, câte puțin din toate, răsad. Când te scoli dimineața și ajungi în grădină și iei, nu mai fugi la piață. Că uneori este, dar uneori nu-i. Nu mai am pământ, ăsta ce vedeți în ogradă. Dacă aș avea mai mult. - Dar cred că vă ajunge. - Bogdaproste, de atâta. 8 „sotce” am împreună cu tot cu casă, tot”.

Până la trei ani ai fetiței a primit și ajutor social, dar acum nu mai are parte de el. Ar vrea să lucreze la croitorie, în Călărași, dar din cauză că nu știe să citească sau să scrie, consideră că nu va reuși. Acum merge prin pădure și culege din cele oferite de natură, pe care le vinde pentru câțiva bănuți în plus. E bucuroasă că poate să învețe alfabetul odată cu copiii. 

„- Eu de la copii dacă vreți să mă credeți, mai știu o leacă alfabetul, cu dânșii, bogdaproste. Oleacă am început să învăț, cu dânsei, dar e greu. Cu ziua merg, iaca aștept amuș, în luna lui aprilie, mai, se începe cu ziua. Răsăditul, prășitul, la vie, și iaca mă duc cu ziua. - Dacă v-ați întoarce în timp acum, ce-ați schimba dumneavoastră? - M-aș duce la școală. - Ăsta e cel mai mare regret? - Da, că n-am fost la școală să știu carte, să pot să văd altă viață. De-amu îi târziu. - Să puteți să vă angajați undeva? - Dacă știi carte, ești om în ziua de azi, dacă nu știi carte, cam se râd toți. Asta-i”.

Autoritățile locale cunosc situația acestor familii și le trec pragul des, ne dă asigurări primarul comunei. 

„Cu ajutorul asistentului social monitorizăm situația, și întotdeauna mergem cu vizite la domiciliu și analizăm situația unde este nevoie. Ei primesc ajutoare sociale de la Călărași, dar depinde de situație, care vor să muncească, care nu vor să muncească. Mama sau tata dacă nu au statut ocupațional, nu li se oferă ajutor social”, a spus primarul comunei Buda, Tatiana Timofte.

Cu implicarea primăriei, o familie cu 9 copii a reușit să se mute în casă nouă. 

„Când am descoperit familia asta, trăiau în Ursari, într-o cameră 2 pe 2, copiii cei nou-născuți erau puși într-o laiță așa, atârnată de pod. Ne-am implicat cu asistența socială din Călărași, asistența socială de pe loc și i-am procurat casă aici, pe teritoriu satului”.

Primarul consideră că cea mai comună piedică, de care se lovesc aceste familii în a avea un trai decent, este lipsa studiilor. Unii nu au terminat gimnaziul sau clasele primare, pe când alții nu au trecut deloc pe la școală. 

Într-un alt sat, am descoperit povestea Iuliei. Era acasă alături de cei trei copii, cel mai mic având doar 6 luni. Casa a aparținut părinților și trebuie reparată. Singurul care lucrează din familie este soțul ei. Trăiesc greu, cu venituri modeste, într-o casă în care vântul le bate prin ferestre, dar chiar și așa spune că are tot ce-i trebuie. 

„Nu prea bine, dar mă descurc încet, încet. - Cum ați trecut de iarnă? - Bine. - Vă încălziți cu lemne? - Da”.

Iulia nu a mai continuat să învețe. După absolvirea a 9 clase, s-a oprit. Și-ar fi dorit să continue, dar problemele ei de sănătate au împiedicat-o. 

„9 clase am. - Și de ce nu te-ai dus mai departe? - Am mai mers un an de zile la Călărași, atât. Nu am mai putut mai departe. - Dar soțul? - Soțul nu știu”.

Ca în multe alte sate, gospodăria Iuliei nu are acces la apă potabilă, la canalizare. Respectiv, copiii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte și să se spele în lighean.

„- Nu aveți baie înauntru, nu? Mergeți afară la toaletă? - Da. - Și cum te descurci cu ei să îi speli, să... - Mă mai ajută Valerica, fiecare are tazul lui. Îi pun în taz și îi spăl”.

Fiind cea mai mare dintre frați, Valerica este de ajutor. Ne asigură că-i place mult școala, chiar dacă este abia în clasa 1. 

„- Ce-ți place ție cel mai mult la scoală? Îți place matematica? - Da. - Ești primul om pe care îl aud că îi place matematica. Ia, ce ai scris tu astăzi la matematică? - Mi-a dat exercițiul trei. - Și ai răspuns, ai rezolvat sau asta e tema pentru acasă? - Da, e tema pentru acasă, asta și gata. - Ce temă mai ai? Asta e limba română? - Abecedarul. - Ce literă ai învățat? - Am de scris poezia asta acasă. - Nu vrei să mi-o citești și mie? - Nu. - de ce? - Nu vreau!”

De la asistenta socială din localitate, am aflat că familia este la evidența autorităților locale și beneficiază de sprijin. Funcționara a descris-o ca fiind o familie care încearcă să iasă din această situație grea și să le ofere copiilor un viitor mai bun. 

„Au beneficiat de unele ajutoare care au venit din partea asistenței sociale, șiau cumpărat câteva materiale de construcție, foi de ardezie, lemn. - Și-au construit singuri acolo? - Au renovat o anexă a locuinței pentru a fi locuibilă”.

Există însă și familii cu care este mai dificil de lucrat, deoarece refuză orice conlucrare cu autoritățile locale. 

„Încercăm, ce ține de noi să facem tot posibilul ca să depășească. Dacă familia merge la conlucrare este și rezultat, dacă nu vrea să conlucreze cu asistentul social și APL-ul, atunci problema e mai dificilă”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Ministerul Muncii va angaja peste 2000 de asistenți personali din cei demiși de Primăria Chișinău
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o
/VIDEO/ Dispariția tinerei însărcinate, învăluită în mister? Șoferul mașinii de ocazie ar fi lăsat-o la nici un km de unde a luat-o

/VIDEO/ Regulile de aur pentru viitorul agriculturii. Cum vede ministerul de resort dezvoltarea acestui sector vital

missing
16 aprilie 2024, ora 10:00

Necazurile fermierilor nu trec pe alături de Ministerul Agriculturii, ne asigură instituția, misiunea căreia este să dezvolte politici și strategii noi, prin care sectorul să ofere maximă profitabilitate. Dar, pentru a beneficia de susținere, fermierii trebuie să respecte cel puțin două reguli de bază: să-și schimbe abordarea și să adopte, prin investiții, metode și tehnologii noi de lucru și să colaboreze cu alți fermieri din domeniu, prin organizarea în cooperative, asociații și alte forme. Doar unindu-și forțele, vor putea evita falimentul, spune secretarul de stat al ministerului. De ani buni, agricultura de la noi este susținută financiar și de Guvernul american. După ce a studiat piața, s-a decis ca investițiile să fie în domenii precum apicultura ori pomicultura. Cu bani americani, fructele noastre ajung mai ușor pe noi piețe de desfacere, se irigă și se prelucrează terenurile, prin implementarea unor tehnologii de ultimă generație. 

„Este o opțiune pe partea de tehnică și utilaj agricol care este subvenționată, vorbesc de agricultura conservativă. Noi avem proiectele de implementare cu ajutorul Băncii Mondiale, care iarăși dau grant, în proiectul „Managementul Dureabil al Terenurilor”. În acest scop sunt finanțări, doar trebuie de a avea încredere. Foarte mare nemulțumire noi am avut din partea producîtorilor agricoli atunci când am scos plugul de la subvenționare, dar elementele de subvenționare sunt promovate de stsat pentru a promova politic moderne care în continuare ar asigura producătorul de anumite riscuri, de a-l reorienta către culturi de perspectivă, tehnologii de perspectivă, riscuri climatice care ar apărea. Politica de subvenționare urmărește acest scop, să orienteze producătorul agricol pentru a efectua o investiție corectă”, a spus secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

„Este vorba de abordare, că ea trebuie să fie științifică, ea trebuie să fie cu amprentă de specialitate, ea trebuie să fie adaptată la tehnologiile moderne, la condițiile pedoclimaterice pe care le avem noi acum. Clar lucru că cei care au mai multe mijloace financiare și își pot permite să investească, ei mai rapid pot să se adapteze și pe suprafețe mai mari inclusiv. Cei care nu au această posibilitate, ar trebui să o înceapă de la suprafețe mici. Și dacă e să vorbim despre irigare, sau despre plantații pomicole, nu este neapărat să începem de la zece, douăzeci sau o sută de hectare. În dependență de situația financiară, o începi de la ceva ce poți gestiona, menține și întreține, pe o perioadă până intră pe rod. Toate acestea se fac prin intermediul planificării”, a adăugat el.

Reprezentantul Ministerului Agriculturii a atras atenția că o bună parte dintre fermieri produc mai mult decât pot vinde sau gestiona, iar asta duce uneori la pierderi. O altă problemă e reprezentată de lipsa cunoștințelor de marketing, de care toți fermierii au nevoie, pentru a putea valorifica produsele pe care aceștia vor să le aducă pe piață.

„Noi nu îi învinuim aici pe producătorii agricoli de faptul că ei s-au creditat și că ei au putut să facă una sau alta, noi îi învinuim aici de faptul că ei puteau să se limiteze într-un anumit timp. Ei știau cât e datoria lor, cel mai bine ei știau asta, ei știau care este potențialul terenului pe care ei îl gestionează. Ei nu au contrapus acest potențial, cu riscurile care pot interveni pe parcursul unui an de vegetație. Ei au vrut să gestioneze aceeași suprafață de teren, vorbim de sute sau mii de hectare, chiar dacă ei deja erau în dificultate financiară. Înțeleg că asta a fost o loterie, în cazul în care era un an bun ei reușeau să-și întoarcă toate datoriile. - Au riscat. - Au riscat și acest risc fiecare și-l asumă”.

De asemenea, reticența producătorilor agricoli față de agricultura performantă continuă să genereze costuri mai mari de producție și, pe termen lung, duce la distrugerea solului.

„Se poate, dar pe lângă acest se poate, trebuie să avem încredere și să facem o planificare bună. Trebuie să avem ambiție și încredere în ceea ce noi facem, dar încrederea asta trebuie să fie bazată pe cercetări științifice, care sunt. Dacă nu sunt în Moldova, ele sunt peste hotare. Agricultura conservativă nu a descoperit-o Republica Moldova, ea este implementată inclusiv în Republica Moldova și ea aduce rezultate celor care o implementează așa cum este descrisă ca tehnologie. Da, ea necesită alte utilaje”.

O soluție pentru susținerea producătorilor care vor să investească în echipamente moderne, metode și material săditor cu caracteristici noi, este subvenționarea unei părți a investițiilor.

„Noi trebuie să investim concomitent cu producătorul și pe etape. Dacă e vorba de un proiect care presupune mai multe etape de implementare până la finalizarea investiției, statul vine cu partea lui, dacă e vorba de 50 de procente, 50 de procente, sau dacă e 30, atunci 30. Agentul economic vine cu partea lui. E vorba de înființarea plantației, au venit ambii cu aport pentru înființare, trebuie instalată plasă antigrindină, ambii au venit și au contribuit cu mijloace financiare și au procurat sistemul antigrindină. Trebuie tehnică sau echipament, iarăși au venit ambii. Am venit, am subvenționat din start și se face plata în avans, până a procura acea tehnică. Pe urmă se verifică dacă s-a procurat sau nu s-a procurat și se verifică legalitatea utilizării banilor. Dar nu trebuie să ducem producătorul spre credite”.

Iar pentru a deveni mai puternici și pentru a evita falimentul, fermierii ar trebui să se unească în asociații sau cooperative, mai crede secretarul de stat. 

„Ea este privită de către producători ca o readucere a colhozurilor. Nu este corect. Producătorii agricoli din lumea civilizată lucrează prin cooperare, pentru diminuarea costului de producție, adică ei cumpără mai mult, cumpără în comun, contribuie toți, repartizează și tot așa. Sau se orientează spre comerț. Ei formează loturi mai mari de un anumit produs, încheie niște contracte cu o valoare mai mare pe kilogram și pot să obțină profit”.

Protestele producătorilor de cereale au determinat autoritățile din domeniu să modifice politica de creditare.

„Politica statului este orientată spre oferirea acesului mai bun al producătorului la finanțe. Noi vrem să schimbăm politica de credit revolving la această agenție de dezvoltare și modernizarea agriculturii, sa-l trecem de la trei ani dintre care unul este de grație, dobânda va fi de două procente, două jumate sau trei, va fi examinat, trebuie să prelungim această perioadă a creditării până la șase ani, pentru că tehnica agricolă are perioadă de exploatare de șapte ani, deci nu trebuie să depășim perioada de exploatare. Deci până la șase ani, cu doi ani de grație, ca agentul economic să-și revină, să poată produce bani și să aibă cu ce achita. Deci este un început, noi vom vedea cum va funcționa acest lucru, vom discuta în continuare cu Ministerul Economiei, cu ODA și vom vedea care sunt posibilitățile ca noi să facem un pachet de credit pentru agricultor. Nu știu dacă noi economic am putea să facem niște restricții sau să punem niște prețuri de referință la import. Și consumatorul are un drept ca să aibă acces la niște produse de calitate și mai ieftine. Este urât din partea mea să vorbesc despre asta, dar noi trebuie să muncimca producătorul nostru să fie competitiv cu acel producător. El trebuei să producă mult, calitativ și ieftin. Și el trebuie să fie mai ieftin decât cel de import, pentru că nu are costuri de logistică și dacă acela poate, înseamnă că și noi aici trebuie să putem”.

În planurile ministerului se mai regăsește și înființarea unor instituții de cercetare, prin care producătorii și cercetătorii să fie tot timpul în contact. Supraviețuirea, în opinia secretarului de stat, este ca agricultorii să accepte schimbările și să se adapteze. 

„Să nu opună rezistență la schimbări și la cerințele de piață. Asta, pur și simplu, prelungește moartea lor, este clar”.

De trei decenii, agricultorii din Moldova mai au un partener de încredere alături. Guvernul american, prin reprezentanța USAID Moldova. În tot acest timp, a investit 130 de milioane de dolari pentru a schimba la față agricultura țării. Recent, a fost lansată o nouă etapă din această susținere. 

„Proiectul a fost lansat în toamna anului 2022, având un scop dublu. Cu ajutorul nostru, Guvernul Statelor Unite dorește să susțină sectorul agricol, vitivinicol și cel al turismului, în gestiunea factorilor negativi care au apărut în urma războiului din Ucraina”, a spus directorul adjunct, Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Viorel Leahu.

Prin acest proiect sunt susținute proiecte din domenii cu valoare adăugată înaltă și anume, sectorul horticol, sectorul apicol și agricultura ecologică.

„Ajutăm producătorii agricoli să implementeze tehnologiile necesare în domeniul producerii, gestiunii post recoltă, a procesării, astfel ca produsul lor să corespundă cerințelor piețelor din vest”.

Sprijinul oferit prin intermediul acestor proiecte a făcut ca, după toate crizele prin care au trecut producătorii de fructe, aceștia să ajungă pe piețele europene și nu numai, oferind produse calitative și pe gustul cumpărătorilor.

„Exporturile noastre au început cu România, apoi s-au extins către Polonia, dar în ultimul timp există exporturi către Italia, Franța, Olanda, Marea Britanie, Suedia. Golful Persic reprezintă o piață deja tradițională pentru merele din Republica Moldova, iar cu ajutorul nostru și în parteneriat cu Moldova Fruct, în prezent deschidem alte piețe, cum ar fi piața Indiei, care reprezintă o piață foarte mare și alte țări din Asia de sud est, cum ar fi Thailanda sau Malaezia. Unii exportatori deja au succes pe piețe din Africa, cum ar fi Egypt sau Kenya”.

Acest proiect finanțat de Guvernul Statelor Unite are, în acest moment, un buget de 50 de milioane de dolari. 

„Mult am dori ca în perioada următoare să susținem crearea unor parteneriate între producători și exportatori. Producătorii din Republica Moldova sunt fragmentați, pe când piețele din vest au cerințe foarte stricte privind volumurile, consistența livrărilor, trasabilitatea, omogenitatea calității”.

Ca și în cadrul programelor oferite de stat, și Guvernul Statelor Unite finanțează proiecte care insistă pe folosirea inovațiilor tehnologice, a metodelor noi de producție și soiurilor noi de plante. 

„Suportul nostru este anume pentru asemenea inițiative cu ulterioara diseminare a experienței către alți colegi și aici este rolul important al asociațiilor sectoriale, prin care toată această experiență este diseminată, prin toate evenimentele organizate de aceste asociații. Atât evenimente regionale cât și conferințe naționale pe care des le susținem”.

La programele desfășurate de USAID Moldova nu pot aplica producătorii de cereale, din câteva motive. 

„Când se determină care sector va fi susținut, se analizează care va fi impactul acestor investiții. Agricultura cu valoare adăugată, sectorul vitivinicol, turismul, demonstrează posibilitate de profitabilitate mai înaltă, dacă e să luăm la unitate de investiții sau de suprafață. Plus la asta, ele au potențial de creare de locuri de muncă. Noi înțeleg foarte bine că, comunitățile pentru a fi sustenabile, ele au nevoie de locuri de muncă pe durata întregului an, nu doar sezonier. De aceea, aceste sectoare au potențialul cel mai mare, de aceea ele sunt susținute în mod speial de către USAID, dar multe reforme promovate de noi sunt în beneficiul tuturor fermierilor”.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

/VIDEO/ Ecoul protestelor din iarnă. Sergiu Stefanco, fermier de la Căușeni: „Nimic nu s-a schimbat”

Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Andrei Spînu este invitatul de astăzi al emisiunii „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram