Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 940: Bombă peste azil și Telegram interzis! Rusia amenință Moldova, iar Kievul respinge oferta Poloniei

/VIDEO/ Fug din calea războiului și se refugiază în Moldova. 370 de cetățeni israelieni au intrat în țară în ultimele șase zile

missing
13 octombrie 2023, ora 18:36

Deși războiul din Țara Sfântă e departe de noi, cetățeni ai Israelului găsesc adăpost și în Republica Moldova. În cele șase zile de conflict armat, la Chișinău au aterizat 370 de refugiați. Unii și-au amintit că au rădăcini în Basarabia, în timp ce alții recunosc faptul că au ajuns la noi în lipsă de alternative, în condițiile în care o bună parte dintre zborurile pe direcții europene au fost anulate. 

Katya s-a născut în Tașkent, dar având rădăcini evreiești, în 1995 spune că a revenit acasă împreună cu familia. Acum, familia Rachinski are doi copii și locuiește în orașul Ofakim, la doar 25 de kilometri de Fâșia Gaza. Femeia spune că în prima zi de război a văzut oameni împușcați pe stradă și nu doar.

„Au intrat în case și i-au luat ostatici. Oamenii care se opuneau erau bătuți foarte tare, iar cei care spuneau că îi ajută îi băteau mai puțin, dar oricum îi umileau, îi loveau la cap, băteau copii mici”.

În aceeași zi și-au făcut bagajele și, ca prin minune, toată familia a reușit să ajungă la aeroportul Ben Gurion, din Tel Aviv. După două zile de așteptare, au luat bilet spre Chișinău - singura destinație disponibilă.

„Am așteptat două nopți până am găsit un bilet și singurul bilet, foarte scump de altfel, a fost spre Moldova. Ne-a cost în jur de 300 de euro, acum e 700- 800 pentru un pasager. Toate zborurile se amânau, oamenii cumpărau bilete, erau cu copii și pur și simplu îi trimiteau acasă, unii dormeau pe podea”.

Astfel, cei patru cetățeni israelieni au pășit pentru prima dată în Republica Moldova. O țară despre care nu știau nimic. Familia spune că a pierdut legătura cu rudele rămase în Israel. Dar cel mai trist este că s-a întâmplat ca după dispariții să vină vestea morții.

„Cunoscuți mulți care au fost uciși, pur și simplu i-au împușcat. Sunt imagini video când merg cu mașina și îi împușcă. Familii de a noastre sunt în Nord și tot încearcă să fugă. În sud unde locuim toate orașele se evacuează pentru că pot veni arabii să intre în case, să ia ostatici. - Casa voastră este în siguranță? - Nu știm poate că a fost distrusă de explozii”.

Au doar cuvinte de laudă pentru moldoveni, dar spun că își fac bagajele pentru a ajunge în Germania. Acolo au găsit pe rețelele de socializare un grup de cetățeni israelieni care le pot oferi ajutor.

„Ne rugăm pentru copiii care au fost răpiți, familii. Nu vreau să spun, este groaznic ce fac cu fetele, cu copiii. Ne rugăm ca totul să fie bine, nu spun că trebuie să fie uciși toți, pentru că sunt și oameni buni printre ei”.

Stare de război se simte și în sinagogile evreiești din Republica Moldova, unde s-au intensificat rugăciunile pentru pace și siguranța apropiaților rămași într-o țară sfântă, dar sfâșiată de teroriști. 

„Ne rugăm pentru tot Israelul, pentru copii, să fie întorși ostaticii în primul rând, ceea ce se întâmplă este strașnic. Nici nu mă întrebați, atât de tare sunt îngrijorat de acest coșmar. Am multe rude acolo, sora, fratele, fiul meu, nepoții. Am doi nepoți în Armată”.

„Ieri au venit foarte mulți oameni să se roage, citim Tora, avem rugăciuni speciale, binecuvântări pentru poporul evreu din Israel, citim Psalmi și ne rugăm să fie pace în toată lumea”. 

Potrivit datelor Ministerului de Externe și Integrării Europene, de la începutul războiului în Republica Moldova au revenit pe cale aeriană 516 cetățeni moldoveni. Culmea este că 253 - dimpotrivă. Au ales să plece în Israel. 

Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 939: Alerta UE, dezastru militar și radiație misterioasă! AIE: Urmează „cel mai sever test de până acum”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/VIDEO/ Troleibuz plin cu pasageri, filmat cum lovește o mașină la Chișinău: Cine ar fi vinovatul
/VIDEO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - la „Moldova gândește LIVE”
Spicherul Legislativului sugerează PA să fie mai puțin selectivă privind sediul și să livreze rezultate. „Aici e telenovelă deja”
Spicherul Legislativului sugerează PA să fie mai puțin selectivă privind sediul și să livreze rezultate. „Aici e telenovelă deja”

/VIDEO/ Locul Moldovei în topul securității femeilor. „Rămân foarte multe provocări”

missing
20 septembrie 2024, ora 21:05

Deși urcă în rapoartele internaționale, Republica Moldova are încă multe restanțe în domeniul drepturilor femeilor. Ultimul sondaj arată că țara noastră a urcat pe 11 poziții, plasându-se pe locul 53 din peste 170 de țări. Totuși, multe femei devin în continuare victime ale violenței, discriminării și alte nedreptăți, susțin specialiștii din domeniul protecției drepturilor omului. 

Potrivit raportului realizat de Institutul Georgetown pentru Femei, Pace și Securitate, Republica Moldova ocupă locul 53 din 177 de țări analizate, clasamentul fiind bazat pe criterii precum securitatea, accesul la justiție și respectarea drepturilor femeilor. Președinta Gender Centru, Valentina Bodrug-Lungu, subliniază că, deși există progrese, acestea sunt realizate într-un ritm prea lent. 

„Republica Moldova a marcat aniversarea de 33 de ani de la ratificarea convenției CEDA cu privirea la eliminarea tuturor formelor de discriminare față de femei. Uite eu consider că noi nu mai avem încă 30 de ani, de așteptat, până vom soluționa problemele cu referire la participarea politică a femeilor, participarea femeilor în procesele decizionale, participarea femeilor în domeniul economic, participarea femeilor în domeniul educației, în câmpul muncii, în toate domeniile”. 

Valentina Bodrug spune că mai avem multe de făcut pentru siguranța femeilor.

„Este pentru noi foarte important, cum asigurăm durabilitatea acestor progrese. Pentru că rămân foarte multe provocări, totuși una din ele rămâne nivelul foarte înalt de violența în familie, problema hărțuirii sexuale la locul de muncă, problema discriminării, situațiilor de discriminare în câmpul muncii. Există probleme acum, sigur că cum oferim suport protecție diferitor grupe de femei, în special grupuri vulnerabile”.

Deși datele indică progrese, multe femei continuă să trăiască o realitate sumbră, marcată de violență, discriminare și lipsa siguranței. În spatele cifrelor pozitive, problemele persistă în case, pe stradă și la locul de muncă, unde frica și nedreptatea rămân parte din viața de zi cu zi.

„Când am avut fractură de mână, eram în ghips. Nu doar că nimeni nu a acordat locul în transport, dar și niște tineri mi-au turnat coji de semințe în glugă. Totul din cauza că am făcut observație, că în transport scuipau coji de semințe pe jos. Pentru asta fiind cu fractură, am fost și acoperită cu coji de semințe”.

„Din păcate avem și o istorie familiară în care a fost discriminată mama de tata, au fost discriminate la serviciu. Chiar am cunoștințe care din păcate a trebuit să se adreseze la poliție de două, trei ori la poliție. Ca să fie apărate fie de soțul de care a divorțat fie de concubinul cu care trăia împreună. De aceea, încă mai este nevoie ca legea să fie la punct, la orice adresare, să se adreseze și nu din a doua sau a treia oară”. 

„Eu în general mă simt în siguranță, doar că sunt unele momente în care pot fi bărbați, băieți care pe stradă se uită, sunt chiar care se apropie. Sau în transport public, care se uită, poate chiar să se apropie pentru a vorbi. De exemplu în transport public când erau doi bărbați mai în vârstă, s-au apropiat și m-au luat la întrebări. Mă făceam că îi ignor”. 

Lidera clasamentului internațional pentru siguranța femeilor, în care Moldova a urcat 11 poziții, este Danemarca, unde sunt cele mai bune condiții de securitate și trai. La polul opus este Afganistan.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Caruselul lui Șor! Un om din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc, sponsor de milioane al „GagauziyaLand”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Cine omoară râurile mici? Adevărul din spatele ilegalităților - sâmbătă, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Moldova sau Veneția? Imagini ca în filme din raioane: Mașini scoase cu macaraua de sub apă și drumuri transformate în râuri
/VIDEO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Inundații devastatoare în Moldova: Cine plătește pentru furia naturii - la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri
/VIDEO/ Terifiant! Două tinere luate de apă au ajuns sub roțile unei mașini, pe o stradă din Chișinău. Alți locuitori înoată pe drumuri

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.