Fugarul Ilan Șor a reacționat la declarațiile șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care a spus că Rusia a furnizat peste un miliard de lei pentru destabilizări în Moldova prin intermediul grupului criminal Șor. Ilan Șor susține că banii ar veni nu din Rusia, ci din afacerea lui și că aceștia ar fi destinați dezvoltării Republicii Moldova.
„Șeful SIS are dreptate în parte: există bani, și mult mai mulți decât am indicat noi. Dar nu pentru destabilizare, ci pentru dezvoltarea Moldovei. Și nu din Rusia, ci din afacerea mea. În ceea ce privește finanțarea partidelor - da, o facem”, a declarat fugarul Ilan Șor.
TV8.md reamintește că șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața susține că Republica Moldova este ținta unui război hibrid, lansat de Federația Rusă, prin intermediul grupărilor criminale conduse de condamnatul penal Ilan Șor. Musteață a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că acțiunile s-au intensificat în a doua jumătate a anului trecut și că s-a încercat preluarea prin violență a puterii în stat. Până acum, potrivit SIS, peste un miliard de lei au fost transferați din Rusia în Moldova pentru destabilizări.
Potrivit lui Musteața, organizatorii sunt persoane din Federația Rusă, conectate la administrația de la Kremlin, iar autorii în Moldova s-au stabilit a fi exponenții grupului criminal Șor, care activează sub acoperirea mai multor proiecte politice.
Printre acțiunile de destabilizare s-au numărat alertele false cu bombă, atacurile cibernetice, organizarea acțiunilor stradale, toate organizate de exponenții lui Șor.
Musteața a vorbit și despre planurile de preluare forțată a Guvernului cu implicarea a 500 de străini cu pregătire militară în perioada februarie-martie curent, iar o a treia etapă a scenariului este compromiterea proceselor electorale în contextul alegerilor locale din 5 noiembrie. SIS a identificat activități de influențare și corupere a alegătorilor prin intermediul aceluiași grup criminal condus de Șor.
„Observăm o concentrare masivă pe compromiterea alegerilor. A fost depistat și documentat oferirea de către un partid politic care participă la alegeri și controlat de Ilan Șor a fondurilor financiare în proporții deosebit de mari de proveniență externă și utilizarea acestora de către concurentul electoral contrar prevederilor legale. Toate aceste metode sunt implementate prin intermediul lui Ilan Șor, care a creat un grup criminal dintr-o rețea de deputați, funcționari publici, reprezentanți ai mediului de afaceri, lideri politici și de opinie și care finanțează ilegal partide politice”, a declarat Musteața.
După declararea neconstituționalității partidului politic Șor, acesta a preluat o altă formațiune pe care a redenumit-o „Șansă” și a transferat infrastructura și a exponenților către noua formațiune. Potrivit șefului SIS, investigațiile demonstrează cât de grav și de amploare este fenomenul de corupție politică în toate localitățile țării, iar la investigații sunt implicați mii de polițiști și ofițeri anticorupție pentru contracararea acestor acțiuni.
Șeful SIS a mai declarat că în dosarul penal privind finanțarea ilegală a partidului au fost captate date privind utilizarea de către grupul criminal Șor a circa 200 de milioane de lei, bani utilizați inclusiv pentru finanțarea protestelor și destabilizărilor din țară anul trecut și anul curent. Aceasta este doar suma documentată, iar datele operative indică asupra unor sume de peste 400 de milioane de lei.
„Doar în ultimele luni au fost identificate și documentate sume de peste 90 de milioane de lei, bani utilizați pentru coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a campaniei electorale. Estimările făcute arate că sumele alocate de Federația Rusă pentru destabilizarea Republici Moldova se ridică la peste un miliard de lei. Moldova se confruntă în prezent cu pericole deosebite pentru securitatea statului, Constatăm modul de operare a Rusiei, prin sfidarea deschisă și totală a statului de drept. Cadrul legislativ nu oferă instrumente care să ofere răspunsuri imediate pentru a combate eficient întreg spectrul de forme ale atacului hibrid”, a mai adăugat Musteață.
Șeful SIS mai spune că un element de destabilizare continuă să fie regionalizarea, iar în contextul alegerilor generale locale, acesta se constată a avea o intensitate sporită, direcția principală vizează crearea polurilor regionale de putere pentru aplicarea așa numitor pârghii de șantaj în raport cu autoritățile centrale.
Musteața spune că evidențele operaționale atestă creșterea rolului unității teritoriale Găgăuzia, iar scenariul UTAG reprezintă un model care se dorește a fi implementat în toată țara de pe pozițiile Partidului Politic „Șansă”.