Primul capitol cu care R. Moldova începe procesul de evaluare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene este justiția. Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, a detaliat procesul care a început miercuri la Bruxelles. Astfel, echipa guvernamentală din R. Moldova a făcut cunoștință cu cei cu care vor lucra pe parcursul procesului de negocieri.
„Avem cea mai profundă și apropiată relație cu Uniunea Europeană din istoria modernă a țării noastre. Această etapă reprezintă primul pas practic de transpunere a deciziei istorice a Consiliului European din decembrie a anului trecut și reprezintă evaluarea legislației naționale în raport cu cea comunitară care necesită eforturi imense și expertiză clară alcătuită în 33 de capitole.
La Bruxelles am făcut cunoștință cu echipa Comisiei cu care urmează să lucrăm în continuare. Au fost explicați următorii pași, iar calendarul întrevederilor urmează să fie expediat astăzi”, a menționat Gherasimov.
Potrivit viceprim-ministrei, pe 21 și 22 februarie, echipa guvernamentală de la Chișinău va efectua o nouă vizită la Bruxelles pentru a avea o primă analiză a legislației UE în domeniul justiției și drepturilor fundamentale ale omului.
Astfel, primul capitol cu care se începe evaluarea este justiția.
„Cu acest domeniu începe și se încheie negocierile de aderare. De curățarea justiției, de existența unui stat de drept depinde cât de repede ne vom apropia de UE. Un stat european e un stat în care justiția funcționează, unde nimeni nu e mai presus de lege, unde sunt aceleași pentru toți”, a menționat Gherasimov.
Viceprim-ministra a menționat că în următoarele luni urmează câteva procese tehnice, care se vor desfășura paralel. La prima etapă este evaluată legislația europeană care corespunde capitolului 23, ce se referă la domeniul justiției și drepturilor fundamentale.
„Pe parcursul următoarele patru luni vor urma ședințe de evaluare a legislației UE și pe celelalte capitole. Sperăm să reușim ca în următoarele luni să începem prezentarea legislației R. Moldova, pe capitole, care reprezintă cea de-a două fază a etapei de evaluare. În funcție de progresul atins, vom primi informații despre următoarea etapă - cea de stabilire a primei reuniuni interguvernamentale, care va seta cadrul de negocieri. Din acel moment se va stabili un calendar clar, procedurile și substanța negocierilor”, a precizat Gherasimov.
„Screening-ul”, cunoscut și ca examinarea analitică a acquis-ului Uniunii Europen, corpusul de legi ale UE aplicabile în UE, reprezintă stadiul de pregătire a negocierilor de aderare.
Procesul de examinare este împărțit în 35 de capitole, grupate în 6 clustere. Acesta este de o importanță vitală, deoarece constituie baza negocierilor bilaterale dintre UE și diferitele țări candidate.
Examinarea este un exercițiu formal și tehnic efectuat de Comisia Europeană în vederea pregătirii negocierilor de aderare.
Exercițiul permite țărilor candidate să se familiarizeze cu acquis-ul și obligațiile pe care le presupune acesta, întrucât țara candidată trebuie să poată implementa acquis-ul, și, prin urmare, contribuie la pregătirile lor pentru aderare.
În timpul negocierilor de aderare se poate efectua o examinare suplimentară dacă legislația UE a fost actualizată.