/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Doi morți într-un atac la Harkov. Sîrski: „Situația pe frontul de Est s-a deteriorat considerabil”

/VIDEO/ Grimasa făcută de Blinken în timp ce Biden îl cataloghează pe Xi „dictator”. Momentul a devenit viral

missing
17 noiembrie 2023, ora 17:47

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, nu a reuşit să-şi ascundă emoțiile și posibil disperarea atunci când preşedintele american Joe Biden l-a catalogat din nou pe omologul său chinez Xi Jinping drept „dictator”, la finalul întâlnirii celor doi, joi, la San Francisco, scrie News.ro.

Şeful diplomaţiei americane, aşezat în primul rând, în faţa lui Joe Biden, îşi strânge brusc încheietura mâinii drepte cu mâna stângă şi îşi lasă capul în jos, ca tulburat de o catastrofă iminentă sau de o gafă.

În spatele său, în sala de presă, un jurnalist tocmai întrebase „domnule preşedinte, după (întâlnirea de) azi (cu preşedintele chinez) îl consideraţi în continuare pe Xi Jinping un dictator? Este un cuvânt pe care l-aţi folosit mai devreme anul acesta”.

Privirea secretarului de Stat arată că ştie că locatarul Casei Albe nu se va abţine.

„Păi este”, răspunde Joe Biden şi apoi încearcă să se justifice.

„Vreau să spun că este un dictator în sensul în care este un tip care conduce o ţară comunistă. Este o formă de guvernare total diferită de a noastră”, declară el.

În timp ce Joe Biden spunea aceste câteva cuvinte, Antony Blinken nu a reuşit să-şi ascundă jena şi disperarea.

El şi-a întors brusc capul, şi-a coborât privirea, s-a încruntat şi s-a stâmbat de durere.

Această înregistrare video - memorabilă - a devenit deja virală.

Poate că nu se va şti nicidată la ce s-a gândit în acelmoment, dar lasă impresia unui subordonat care asistă neputincios la o gafă a şefului său pe care va fi nevoit să o repare.

Ministerul de Externe al Chinei a denunțat joi comentariul președintelui Joe Biden, care l-a numit pe președintele chinez Xi Jinping „dictator” pentru a doua oară în acest an, scrie Politico.

„Această declarație este o manipulare politică extrem de greșită și iresponsabilă”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, reporterilor.

Ministerul de Externe al Chinei a spus că „se opune ferm” remarcilor lui Biden.  

Cu toate acestea, în cadrul întrevederii liderii au restabilit miercuri un dialog care era în aşteptare de un an, dar şi-au expus şi diferendele, în special în ceea ce priveşte Taiwanul, relatează AFP.

Întâlnirea va duce totuşi la reluarea comunicaţiilor militare la nivel înalt, suspendate de mai bine de un an, au precizat cele două superputeri.

Summitul de patru ore, desfăşurat într-o reşedinţă de lux la circa patruzeci de kilometri de San Francisco, a fost „constructiv şi productiv”, potrivit lui Joe Biden.

Democratul în vârstă de 80 de ani a asigurat audienţa că cei doi bărbaţi vor putea să ridice telefonul şi să vorbească „direct şi imediat” în caz de criză.

Cei doi lideri au făcut „progrese reale” în faţa „provocărilor globale”, a dat asigurări Joe Biden pe reţeaua de socializare X (fosta platformăTwitter), scrie Agerpres.

Preşedintele american Joe Biden a salutat, de asemenea, discuţiile „constructive şi productive” cu omologul său chinez Xi Jinping, anunţând în special un acord privind restabilirea comunicaţiilor militare între cele două ţări şi angajamentul Beijingului de a lupta pentru combaterea traficului cu fentanil.

La rândul său, preşedintele chinez Xi Jinping, care a avertizat asupra consecinţelor „insuportabile” ale unei confruntări, a estimat, potrivit unei traduceri în limba engleză, că China şi Statele Unite nu-şi pot „întoarce spatele”.

„Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere”, a afirmat el, în timp ce Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă, fie că este economică, tehnologică, strategică sau militară.

„Cred cu tărie într-un viitor promiţător pentru relaţia bilaterală”, a declarat Xi Jinping, avertizând în acelaşi timp împotriva oricărei încercări a Statelor Unite de a „remodela” China.

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american Joe Biden să „înceteze înarmarea Taiwanului”, dar a validat reluarea comunicării la nivel înalt între cele doua armate, a anunţat joi Beijingul.

„Statele Unite (...) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei”, declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.

De asemenea, Washingtonul aşteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului şi Rusiei, să nu agraveze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas, precum şi războiul din Ucraina, notează AFP.

Xi Jinping şi Joe Biden s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2022, în marginea summitului G20 din Bali.
 

Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.

/VIDEO/ Un nou concurs pentru alegerea șefului Procuraturii Generale? Proiectul, pe ordinea de zi a ședinței CSP
/VIDEO/ Un nou concurs pentru alegerea șefului Procuraturii Generale? Proiectul, pe ordinea de zi a ședinței CSP
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Situația de pe frontul de est din Ucraina, tot mai tensionată: Rușii și-ar fi intensificat bombardamentele
/VIDEO/ Situația de pe frontul de est din Ucraina, tot mai tensionată: Rușii și-ar fi intensificat bombardamentele
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ Atac armat la un mall din Sydney. Șase morți și un bebeluș, printre victimele rănite: Ce s-a întâmplat cu agresorul
/VIDEO/ Atac armat la un mall din Sydney. Șase morți și un bebeluș, printre victimele rănite: Ce s-a întâmplat cu agresorul

/LIVE TEXT/ Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete. Reacții internaționale și avertismentul forțelor armate iraniene

missing
14 aprilie 2024, ora 11:45

Iran a lansat sâmbătă noaptea zeci de drone și rachete balistice spre Israel, într-un atac major, după zile de tensiuni acute în regiune și avertismente din partea SUA și din alte părți cu privire la izbucnirea unui conflict mai amplu. Peste 300 de „amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), Avichay Adraee, citat de The Guardian.

Între timp, IDF a anunțat că a interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. 

UPDATE G7 va avea o întâlnire telefonică la mijlocul după-amiezii, potrivit Sky News.

Se așteaptă ca liderii principalelor economii ale Grupului celor șapte să discute despre atacul Iranului.

G7 este format din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia, la care participă și reprezentanți ai Uniunii Europene.

Italia deține în prezent președinția rotativă.

Grupul a fost înființat inițial în 1973 pentru a discuta posibilele soluții la problemele economice și financiare globale, cum ar fi crizele petroliere, înainte de a fi extins pentru a include probleme politice în anii 1980.

UPDATE Între timp, premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a făcut apel la reținere, declarând pe X: „Urmărim cu cea mai mare îngrijorare evoluția situației din Orientul Mijlociu. Trebuie evitată cu orice preț o escaladare regională”. 

Totodată, Biroul președintelui Argentinei, Javier Milei, și-a exprimat „solidaritatea și angajamentul de nezdruncinat” față de Israel în fața atacurilor. Acesta a adăugat că Argentina „sprijină în mod categoric statul Israel în apărarea suveranității sale, în special împotriva regimurilor care promovează teroarea”, menționând că un tribunal argentinian a considerat recent Iranul responsabil pentru atacurile cu bombă asupra ambasadei israeliene și a unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires în anii 1990.

UPDATE Ministerul ucrainean de externe a declarat că Kievul „condamnă cu fermitate atacul aerian masiv al Iranului”, afirmând că acesta ar putea duce la „o nouă accelerare gravă în Orientul Mijlociu”. 

„Atacul demonstrează, de asemenea, de ce este esențial ca toate forțele lumii libere să fie consolidate pentru a apăra granițele globale ale democrației”.

UPDATE Șeful afacerilor externe al UE, Josep Borrell, a declarat că atacurile au fost „o escaladare fără precedent și o amenințare gravă la adresa securității regionale" într-un mesaj pe X.

UPDATE Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească duminică la ora 16.00 ET (2000 GMT), după ce Israelul i-a cerut să condamne atacul iranian și să desemneze Gărzile Revoluționare drept organizație teroristă.

Președintele american Biden a declarat că va convoca o reuniune a liderilor G7 pentru a „coordona un răspuns diplomatic unitar” la atacul Iranului.

Italia, care deține în prezent președinția rotativă a G7, ar fi solicitat o reuniune virtuală pentru a discuta despre atac.

Agenția de știri iraniană Fars a citat o sursă care a declarat că Teheranul urmărește îndeaproape Iordania, care ar putea deveni următoarea țintă în cazul unor mișcări de susținere a Israelului.

UPDATE Ambasada SUA la Ierusalim afirmă că „amenințarea atacurilor cu drone și/sau rachete s-a diminuat" și că ordinul de adăpostire pentru angajații guvernamentali americani și membrii familiilor acestora a fost ridicat.

„Cu toate acestea, restricțiile anterioare de călătorie pentru angajații guvernamentali americani și membrii familiilor lor rămân în vigoare. Călătoriile personale sunt limitate la călătorii în interiorul și între Tel Aviv (inclusiv Herzliya, Netanya și Even Yehuda), Ierusalim și Be'er Sheva”, se arată în comunicat.

„Ambasada SUA va continua să monitorizeze îndeaproape mediul de securitate. Școlile din Israel rămân închise astăzi, 14 aprilie. Multe zboruri au fost anulate sau întârziate, iar călătorii sunt încurajați să verifice cu compania aeriană care este situația zborului lor. Punctele de trecere a frontierei terestre, inclusiv punctul de trecere a podului Allenby, sunt deschise".

UPDATE Iranul a avertizat Israelul cu privire la un atac mai mare pe teritoriul său dacă va riposta la atacul cu drone și rachete lansat de Teheran în cursul nopții, adăugând că Washingtonul a fost avertizat să nu sprijine acțiunea militară israeliană.

„Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această noapte dacă Israelul va riposta împotriva Iranului”, a declarat șeful Statului Major al forțelor armate, generalul-maior Mohammad Bagheri, la televiziunea de stat iraniană.

El a precizat că Teheranul a avertizat Washingtonul că orice susținere a represaliilor israeliene va avea ca rezultat faptul că bazele americane vor fi vizate.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Până duminică dimineață, oficialii israelieni au indicat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la un răspuns israelian la atacul iranian, un oficial precizând că orice răspuns potențial va fi discutat la reuniunea cabinetului de război.

UPDATE Într-o postare pe contul de X, președintele României, Klaus Iohannis, a meniționat că România condamnă în termenii cei mai fermi atacul Iranului împotriva Israelului. „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei noi escaladări regionale”.

UPDATE Între timp, Cabinetul de securitate al guvernului israelian a autorizat cabinetul de război să ia decizii cu privire la răspunsul Israelului la atacul Iranului, a transmis postul Canal 12 sâmbătă noaptea, scrie Digi24.

 ripostă a Israelului la atacul Iranului este așteptată în următoarele 24 de ore. SUA au cerut însă guvernului de la Tel Aviv să nu lanseze o contraofensivă fără să-i anunțe și pe partenerii americani.

UPDATE Misiunea permanentă a Iranului la Națiunile Unite de la New York a declarat că potrivit articolului 51 din Carta ONU privind apărarea legitimă, acțiunea militară a Iranului „a fost un răspuns la agresiunea regimului sionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc. Chestiunea poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian ticăloșit, de care SUA TREBUIE SĂ SE ȚINĂ LA DISTANȚĂ!”

UPDATE Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit la telefon timp de 25 de minute cu președintele american Joe Biden la ora 4 dimineața, ora Israelului, în timp ce atacul aerian părea să se oprească.

După convorbire, Biden a declarat că i-a reafirmat lui Netanyahu „angajamentul de fier al Americii față de securitatea Israelului”.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent - trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a declarat Biden, adăugând că duminică va convoca liderii G7 „pentru a coordona un răspuns diplomatic unit la atacul nerușinat al Iranului”.

„Echipa mea se va angaja cu omologii lor din întreaga regiune. Și vom rămâne în strânsă legătură cu liderii Israelului”, a mai spus Biden. „Și, deși nu am asistat astăzi la atacuri asupra forțelor sau instalațiilor noastre, vom rămâne vigilenți la toate amenințările și nu vom ezita să luăm toate măsurile necesare pentru a ne proteja poporul”.

UPDATE Israelul a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgență pentru a condamna atacul Iranului, relatează Sky News G4Media.

Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, a scris pe X că lansarea dronelor și a rachetelor a reprezentat o „amenințare gravă la adresa păcii și securității globale”.

El a îndemnat Consiliul de Securitate să „folosească toate mijloacele pentru a lua măsuri concrete împotriva Iranului” și să desemneze Garda Revoluționară iraniană drept „organizație teroristă”.

Potrivit unui diplomat al ONU, consiliul își propune să se reunească în cursul zilei de astăzi.

UPDATE IDF confirmă că peste 300 de drone și rachete au fost lansate asupra Israelului.

„Amenințări de diferite tipuri” către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, Avichay Adraee.

„Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă”, a declarat Adraee.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al IDF a oferit detalii privind numărul de arme folosite pentru a ținti Israelul: „Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran - nici măcar una dintre ele nu a pătruns în statul Israel, deoarece avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci dintre ele.

Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran - niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.

Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore a infrastructurii”.

Cu câteva zile înainte, secretarul de stat al SUA a cerut deja Chinei, Turciei și Arabiei Saudite să facă presiuni asupra autorităților de la Teheran.

Lideri de rang înalt de la Teheran au promis să „pedepsească" Israelul pentru bombardamentul de la 1 aprilie asupra complexului ambasadei sale din Damasc. 

Guvernul lui Benjamin Netanyahu a evitat să comenteze oficial incidentul și nu a revendicat responsabilitatea pentru lovitură. 

Astfel, atacul major din partea Iranului reprezintă o extindere semnificativă a conflictului dintre Israel şi mișcarea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza, unde peste 33 de mii de oameni din enclavă şi-au pierdut viaţa până acum.

Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/PROMO/ Obstrucția căilor respiratorii poate fi fatală pentru copii. Cum intervenim - sâmbătă, de la 18:30, la „Dosare de Urgențe”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”
/VIDEO/ La start, de Ziua Mondială a Sănătății: Zeci de studenți au alergat spre victorie la „Starturi Vesele”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram