Anul trecut, deputații au muncit 285 de ore în cadrul ședințelor plenare. Câte proiecte de legi au reușit să adopte și care fracțiune a fost mai harnică?
Astfel, în 2023, aleșii poporului s-au convocat în 39 de ședințe plenare, care au avut o durată totală de peste 285 de ore. Din totalul actelor adoptate, 318 au fost legi, iar 137 – hotărâri ale Parlamentului. În contextul năzuinței Republicii Moldova de aderare la UE, deputații au emis 43 de legi pentru armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. Totodată, Parlamentul a denunțat 20 de acorduri cu CSI, subiect ce a stârnit mereu polemici între majoritatea parlamentară și opoziție.
Deputații au fost autori ai 243 de inițiative legislative, adică aproape jumătate din numărul total de proiecte care au intrat în procedură legislativă. 38,3% dintre inițiativele legislative (188 de proiecte) aparțin Guvernului, 57 – Președintelui Republicii Moldova, iar două – Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia.
Cele mai multe inițiative legislative au fost prezentate de deputații Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” – 190 de proiecte. Membrii Fracțiunii „Blocul Comuniștilor și Socialiștilor” au înaintat 25 de proiecte. Alte zece acte legislative au fost prezentate de deputații neafiliați. Datele se conțin în bilanțul statistic al procesului legislativ pentru anul trecut.