Investițiile sunt vitale pentru Republica Moldova, mai ales în contextul aderării la Uniunea Europeană. Partea rea este că războiul din țara vecină îi descurajează pe mulți businessmani să-și aducă afacerile în țara noastră. Iar cei care au avut curajul să investească la noi, spun că văd o mare deschidere din partea autorităților noastre.
„Am început activitatea din punct de vedere juridic, legal de anul trecut, urmând să intrăm în piață operativ în acest an. Ceea ce pot să spun este că, la momentul de față, am întâlnit în Republica Moldova o deschidere din partea autorităților publice pentru investitorii străini, ceea ce este un argument suficient în această fază pentru noi, dar și pentru alții cu care lucrăm împreună, să fie interesați și să înceapă să se orienteze la modul concret către zona Republicii Moldova”, a vorbit investitorul, Mircea Crăciun.
Deși mulți busnessmani străini cred că piața Republica Moldova este una foarte bună pentru investiții, unii ezită să-și deschidă aici afaceri, din cauza războiului din Ucraina.
„Războiul de lângă noi, în cel mai clar mod, într-un fel descurajează unele investiții. Asta nu înseamnă că noi stăm pe loc, asta nu înseamnă că noi ne resemnăm, asta înseamnă doar că noi muncim și trebuie să muncim de trei ori mai mult pentru aceleași rezultate și mă bucur foarte mult că, în pofida unor circumstanțe descurajante, totuși, unii investitori văd oportunități în Republica Moldova”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
Potrivit autorităților, rolul investițiilor este unul vital pentru Republica Moldova, mai ales acum, când urmează să înceapă procesul de aderare la Uniunea Europeană.
„Investițiile, economia durabilă, economia puternică contează foarte mult și are un rol foarte important în procesul de negocieri, pentru că, într-un final, oamenii, cetățenii noștri trebuie să simtă beneficiile și avantajele procesului de integrare europeană”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Există un angajament ferm, de neclintit al statelor occidentale de a scoate Republica Moldova pentru totdeauna din zona de influență nefastă răsăriteană. Pe de altă parte, nu putem face abstracție de situația extrem de complicată din vecinătatea imediată, de aceea, cred că sunt foarte importante aceste exerciții de comunicare și schimb de experiență să se păstreze într-un ritm alert”, a vorbit europarlamentarul, Eugen Tomac.
Discuțiile au avut loc în cadrul Forumului Economic de la Chișinău, aflat la cea de-a doua ediție. Evenimentul este organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, motiv pentru care astăzi la Chișinău a fost prezent și Principele Radu al României.
„Sunt oameni veniți din Germania, din Polonia, din Italia, din România. Și ei vin aici, pentru că poartă Moldova în suflet și pentru că cred în prezentul și viitorul țării. Acest lucru e mai important decât banii, e mai important decât orice. Cred că încrederea și afecțiunea de care vă bucurați nu poate fi cumpărată”.
Potrivit ultimului studiu, elaborat de Asociația Investitorilor Străini, în 2022, investițiile străine în Republica Moldova au crescut cu 50% față de anul 2021 și cu aproximativ 16% față de nivelul din 2019.