Cât timp autoritățile centrale nu oferă o soluție viabilă, la nivel național, primăriile sunt lăsate, pe cont propriu, în lupta cu gestionarea deșeurilor. Fie caută proiecte pentru a amenaja gunoiști, fie apelează la agenți privați pentru a colecta deșeurile din gospodăriile oamenilor. Într-o situație similară este și primăria satului Ișnovăț, din raionul Criuleni. Aici sunt două gunoiști istorice, cum le zic sătenii, una fiind chiar la intrare în sat, afectând imaginea localității, prin miros urât și murdăria ce ajunge pe lanurile de alături.
Autoritățile locale și-au pus în plan să scape de ele cât mai curând posibil, iar atunci când au aflat că se dau bani pentru asemenea proiecte, prin Fondul Național de Mediu, au depus dosarul. Vor să le lichideze, prin înhumare, iar deasupra să planteze copaci. Au estimat că ar fi nevoie de circa 700 de mii de lei pentru acest efort. Chiar dacă vor reuși să scape de ele, problema deșeurilor nu va dispărea și asta pentru că nu au încă un loc autorizat de depozitare.
Aflăm că începe satul Ișnovăț nu doar datorită indicatorului rutier. Cum intri în localitate, dai cu ochii de gunoiștea localității. E de decenii aici, pentru mulți săteni fiind o obișnuință să vadă câmpul plin de gunoaie.
„Când lucram pe tractor, duceam în marginea satului. - Și acum este acolo, am văzut anvelope, lumea încă duce. - Lumea duce, alții nu dau că nu au bani, duc cu căruțele, cu tot ce le cade...”
„Din ce ne-au spus autoritățile, aici aduc gunoi și sătenii din localitățile învecinate. Ieri, a cam bătut vântul prin localitate și vedem că tot gunoiul ușor a fost împrăștiat pe terenurile din apropiere, cum ar fi această bucată de polietilenă, care a ajuns pe lanul de porumb”.
„Asta a fost o gunoiște istorică, când a început a depune deșeurile la... trebuia lumea undeva să le ducă. S-a început a face autorizație, dar legea nu permitea atunci să facă autorizația asta. Și în istoric a rămas că acolo e locul de gunoiște”, a spus inginerul cadastral la primăria Ișnovăț, Mihai Călăraș.
Pe lângă această gunoiște, satul mai are un loc unde oamenii aruncă resturile de pe lângă casă. Chiar dacă sunt gunoiști istorice, sătenii înțeleg că trebuie să scape de ele, pentru că sunt o sursă de poluare pentru mediul ambiant, dar și pentru că afectează imaginea localității. O soluție a fost ca primăria să contracteze un agent economic care să colecteze gunoiul din gospodăriile oamenilor și să-l evacueze cât mai departe de sat.
„Unde duceți gunoiul de prin gospodărie? - Vine mașina și încarcă. - Și unde-l duce? - Zic că au un loc special, spre fermă, tomberoanele astea... Acesta cu gunoiul îl duce acolo la fermă. - Vă descurcați, da? - Da, ne descurcăm. - Achitați o taxă? - Achităm 75 de lei luna”r.
Am luat drumul spre fosta fermă de vaci, pentru a vedea cum arată locul pe care, de un an, este depozitat gunoiul satului. Gheorghe Soltanici este unul dintre paznicii care are grijă de tehnica agricolă a unui lider agricol. Ne arată el drumul spre gunoiște. Pe drum, ne povestește despre cum era pe timpuri ferma care număra circa o mie de bovine.
„Cine a mai putut a mai furat din fermă, cred că. - Da, care și cum... - Ce s-a furat de aici mai mult? - Da ce s-a furat... - Cotileții sau fierul? - Ei, cotileții. Chiar și ... de lapte, și pe acelea le-au luat. Iată gunoiștea. Ia ce e aici! Parcă ca la...”
Gunoiștea a fost amenajată pe locul unde cândva era depozitat furajul pentru animalele de la fermă. La câțiva metri distanță, am găsit un container mare, plin cu PET-uri.
„- Ceea ce vedem noi aici este gunoiul colectat timp de un an de la oamenii care plătesc pentru acest serviciu. Sunt și străini sau doar aceștia care colectează? - Aceștia doar. - Aici alții din sat nu vin. - Altcineva nu se vâră nimeni. -Ceilalți cred că acolo, la intrare în sat. - Acolo ori dincolo, care au transport. - Și nu vor să plătească lunar. - Nu vor să plătească și e mai aproape.”
Din cele circa 500 de gospodării din sat, doar jumătate plătesc pentru evacuarea gunoiului. De la inginerul cadastral aflăm că gunoiștea de la fermă tot nu are actele în regulă, dar este o soluție de a putea gestiona cumva deșeurile produse în gospodărie.
„- Avem un serviciu care colectează, da. Dar asta nici nu știu cum să spun. Se lucrează asupra proiectului acesta, să autorizeze, ei au locușorul lor unde mai sortează puțin. La fermă, da. Acolo sunt mai multe elemente, dar băieții lucrează pe tema dată și primăria tot. E o companie privată care face acest lucru? - Da, da. - Ei cu câștigat licitație sau cum s-a ales? - Da, ei au câștigat licitația în sat, s-au gândit la aceea că trebuie și noi să ducem undeva gunoiul, intervenim în orice caz în unele momente, mai oprim lumea de acolo”.
Cu timpul, agentul economic și-ar dori să prelucreze deșeurile ce pot fi reciclate, mai spune inginerul cadastral.
„- Pământul unde se depozitează tot e al primăriei acum, da? Voi ați venit cu pământul, iar ei cu serviciul? - Cu ideea, cu serviciul. - Dar încă e nevoie să legalizați acest proces...? - Da, da. Noi nu putem legaliza. Sunt multe momente, acolo e pământul primăriei, dar le ține... Ei, mai în scurt, e ca la fermă. - E fosta fermă, da? - Iaca aici undeva. - Aici se depozitează? - Aici acces este, drum de piatră, vedeți? Iată ele, au fost niște gropi de siloz. De acolo nu se duce în altă parte. În gropile celea de siloz, din beton făcute. Ei le pun acolo. - E o soluție cât de cât convenabilă tuturor. - Da, pur și simplu, iată unde e satul. Cum n-ai da, e într-o parte de sat”.
„La momentul actual, avem un agent economic care colectează bilunar deșeurile din localitate, în urma lichidării gunoiștii, vom lucra intens la autorizarea unei gropi”, a spus secretara Consiliul local al primăriei Ișnovăț, Mariana Vrăjitoru.
Între timp, autoritățile locale au căutat soluții pentru a scăpa de cele două gunoiști istorice. Acum, sunt foarte aproape de a implementa un proiect finanțat de Oficiul național de implementare a proiectelor de mediu.
„Oficiul național de implementare a proiectelor de mediu a lansat un apel, la care am fost receptivi, am scris proiectul, am trecut ambele etape. Acum suntem la ultima etapă. Studiul de fezabilitate, suntem siguri că vom trece și de această etapă.”
Dacă proiectul va fi declarat câștigător, în locul gunoiștii de la intrare în sat ar urma să fie sădită o pădurice din salcâmi.
„Presupune crearea unei gropi, unde va fi compactarea gunoiului, respectiv îngroparea deșeurilor în groapa creată. Astuparea cu pământ și sădirea copacilor”.
Aceste filmări au avut loc în satul Ișnovăț în săptămâna de dinaintea alegerilor locale generale. După scrutin, primăria a fost câștigată de un alt primar - Petru Țarigradean, din partea Coaliției pentru Unitate și Bunăstare. Într-o scurtă conversație la telefon, primarul ales ne-a spus că va continua eforturile depuse până acum pentru a lichida gunoiștile neautorizate și că va acorda o mare atenție acestei probleme.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan