Marele compozitor Eugen Doga împlinește, în prima zi de primăvară, frumoasa vârstă de 87 de ani. Maestrul a dus faima țării în toată lumea, muzica sa răsunând în filme internaționale și chiar la Jocurile Olimpice. Doga este și autorul imnului orașului Chișinău. Muzica lui Doga aduce bucurie chiar și pe timp de război. Recent aflați la Odesa, jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au surprins într-un parc un bărbat care cânta la flaut valsul „Gingașa și tandra mea fiară” al lui Eugen Doga.
Astăzi, orchestra Poliției de Frontieră i-a dedicat un moment special lui Eugen Doga, prin care și-a arătat admirația și respectul pentru compozitor: „La mulți ani, maestre Eugen Doga! Vă transmitem cele mai călduroase gânduri de bucurie și recunoștință. Sperăm că primăvara vă aduce în viață aceeași frumusețe și emoție pe care le regăsim în fiecare compoziție a dumneavoastră”.
Marele compozitor a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care a dat de înțeles că este mândru atunci când lumea se ridică în picioare și-l aplaudă, subliind că „un muzician este produsul folclorului, produs biologic cu toate istoriile și baladele neamului”.
„Mie-mi plăcea lumea cutezătoare, visătoare, curioasă, necunoscută, romantică. Se vede că de aceea m-am și format încă în timpul studenției, datorită băieților cu care comunicam, între care locuiam la cămin. Noi eram pasionați de lectură; citeam uneori până dimineața. Ne interesa arta plastică, cumpăram reproduceri din muzeele din Drezda, care se vindeau la noi la Chișinău, mergeam la concertele pe care le prezenta orchestra Filarmonicii pe gratis pentru studenții Conservatorului, organizam fel de fel de spectacole în Conservator, chiar compuneam așa-numite opere pe teme din viața studențească. Așa ne formam atunci. Voiam să influențăm lumea în bine, să fim donatorii spirituali ai acestei lumi.
Azi, când mii de oameni care au plătit biletele se ridică în picioare și aplaudă, sunt ecourile vremilor de acumulare a energiei, a experienței, a viselor noastre din tinerețe. Viața trebuie formată, poate chiar, în linii generale, programată. Un muzician, un compozitor trebuie să cunoască creația poporului său, creație trecută prin secole, să o studieze, să o iubească, fiindcă și el este produsul folclorului, produs biologic cu toate istoriile și baladele neamului”, a scris Eugen Doga.
Eugen Doga vedea lumina zilelor în 1937, în satul Mocra din regiunea transnistreană, azi, raionul Rîbnița.
A scris muzică la peste 200 de filme: Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Lăutarii, Șatra, Gingașa și tandra mea fiară, Ana Pavlova, Patul lui Procust. A contribuit la dezvoltarea filmului de animație din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță”.
Pe plan politic, Eugen Doga a fost ales ca deputat al poporului în Sovietul Suprem al RSSM în legislaturile IX - XI, apoi ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.
Pe vremea Uniunii Sovietice, Doga a obținut titlurile de Maestru emerit al Artei și Artist al Poporului. La finele anilor ’90, s-a ales cu decorațiunea Ordinul Republicii în Republica Moldova și cu mențiunea și Medalia de Aur „Omul Secoului” în SUA.
În anul 2000, Eugen Doga a obținut Ordinul Steaua României în grad de ofițer, iar în anul 2008, Ordinul pentru merite în fața patriei în Rusia. Tot în 2008 a obținut Premiul de Stat și titlul „Laureat al Premiului de stat” în Republica Moldova.
Anul 2022 a fost declarat anul Eugen Doga în municipiul Chișinău. Decizia a fost votată în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), în scopul valorificării personalității și operei marelui compozitor. În 2015, în cinstea lui Eugen Doga a fost numită unica stradă pietonală din Chișinău. Totodată, în inima Chișinăului va fi creat un centru cultural în numele maestrului Eugen Doga. Este vorba despre clădirea abandonată de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri – Veronica Micle, care urmează să fie restaurată.