Dacă aveți planificate, mâine dimineață, întâlniri importante, schimbați-vă ora încă din această seară. Întrucât la noapte, acele ceasornicului vor face un ocol înapoi. Tradițional, în ultima duminică din octombrie, ora patru devine ora trei și, tradițional, urmează o perioadă de acomodare.
În noaptea de 28 spre 29 octombrie, Moldova va trece la ora de iarnă. Astfel, vom dormi cu o oră mai mult. Unii oameni spun că această schimbare le afectează la greu sănătatea.
„Este rău, deoarece omul se obișnuiește cu un anumit grafic, chiar dacă are 100 de ani. Provoacă indigestie”.
Valentin este din Spania și deoarece călătorește des a venit pentru câteva zile la Chișinău. Acesta spune că și în țara lui tot se discută dacă să se renunțe sau nu la acest obicei.
„Noi tot avem modificarea orei de primăvară și de toamnă. Nu-mi place această schimbare, organismul meu nu se simte prea bine prima săptămână, sunt mult mai obosit. Ei spun că se face pentru a economisi lumina electrică, dar nu cred că economisim prea mult”.
Medicii susțin că în primele câteva zile după schimbarea orei, mulți oameni pot fi irascibili, obosiți, stresați, pot avea tulburări de somn, dar și o cădere a imunității. Cei mai afectați sunt copiii, dar și vârstnicii.
Trecerea la „ora de vară” și „ora de iarnă” a fost adoptată pentru a economisi energie după crizele de pe piața petrolului apărute în anii 70. În 2019, Parlamentul European a decis renunțarea la schimbarea orei. Decizia trebuie însă confirmată şi de parlamentele naţionale.
Moldova a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi cât mai optim lumina naturală și a reduce iluminatul artificial. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă are loc în 70 de țări.