24 de familii din raionul Cimișlia au plecat acasă cu speranța că vor trece mai ușor peste această iarnă. Pentru al doilea an consecutiv, Misiunea Socială Diaconia, alături de alți parteneri, au oferit lemne de foc unui număr de peste o mie patru sute de familii. Două tiruri de lemne, aduse din România au fost descărcate la o biserică din orașul Cimișlia, iar, ulterior, distribuite celor nevoiași.
În lista beneficiarilor se numără familiile de refugiați ucraineni, aflate pe teritoriul Republicii Moldova, gospodarii care găzduiesc la ei refugiați și familiile social-vulnerabile.
„Astăzi suntem la un eveniment care se întâmplă pe tot teritoriul republicii Moldova, distribuim lemne de foc pentru persoanele vulnerabile și familiile care sunt refugiate din Ucraina. În acest program ne-am propus să ajutăm 1410 familii, deci peste 4500 de oameni.”
Deși s-a născut în Moldova, Natalia Polteninova a locuit timp de 35 de ani în orașul Harcov, din Ucraina. Dar, odată cu izbucnirea războiului, femeia a fost nevoită să revină în țară. Acum locuiește în casa părintească împreună cu surorile, fiicele și nepoții săi. Femeia spune că lemnele primite din partea misiunii sociale Diaconia o vor ajuta să înfrunte mai ușor frigul iernii.
„Iarna va trece un pic mai vesel, mai simplu pentru că soba trebuie încălzită ca să fie cald, copiilor trebuie să le fie cald, suntem foarte fericiți pentru ajutorul oferit.”
La acest gest de binefacere a contribuit Agenția pentru Dezvoltare din Austria și Mitropolia Basarabiei.
„S-au făcut eforturi considerabile pentru ca în acest an să ajutăm mai multe familii pentru ca să poată depăși perioada rece a iernii când oamenii au nevoie de încălzire în casele lor. Gestul de astăzi este unul cu o conotație creștină specială, acela al dragostei manifestate față de fratele care este în nevoie.”
Pentru că în sudul țării sunt puține zone forestiere, oamenii de acolo fac rost de lemne mult mai greu. Iar acest ajutor este o rază de speranță pentru bătrâni, familiile vulnerabile și refugiați că vor trece de iarnă cu bine.
„Suntem foarte mulțumiți, Dumnezeu să le de-a sănătate celor care ne fac acest bine și ne ajută pentru că în ziua de astăzi fără ajutor nu se poate.”
„Ne ajută pentru că suntem pensionari și atâta ajutor avem și noi.”
Printre beneficiarii acestui program sunt și familiile cu mulți copii.
„ - Exact la timp, pentru că avem un buget sensibil și ajutorul este binevenit. Sunt de aici, am șapte copii, dintre care trei studenți.
- Credeți că acest ajutor va fi de folos?
- Da.”
Și Svetlana Busuioc a primit trei metri cubi de lemne pentru foc, care iau fost aduse până la poartă. Femeia are 23 de ani și patru copii de grădiniță. Pentru a nu se îmbolnăvi, micuții au nevoie de ca locuința să fie încălzită cum se cuvine. Astfel că acest ajutor cu lemne e le de mare folos, mai ales că au înainte trei luni de iarnă.
„Chiar ne-au bucurat pentru acest ajutor pentru că este frig, nu ne-am așteptat să vina iarna așa repede, dar ne-am bucurat. Am mai procurat cinci metri cubi de lemne, dar ne bucurăm mult și pentru astea pentru că nu știm cum va fi iarna. - Credeți că o să vă ajungă? - Cred că da, facem o dată în zi focul și până a doua zi este cald în casă.”
În cadrul aceluiași proiect, urmează să fie oferite lemne pentru foc altor 360 de familii din opt raioane ale țării. Iarna trecută, de acest ajutor au beneficiat peste 650 de familii.