/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Locuitorii din Florițoaia, îngrijorați de construcția unei platforme de gestionare a deșeurilor lângă sat: „Va veni miros urât”

missing
14 noiembrie 2023, ora 21:15

Cei peste 600 de primari, aleși din primul tur, dar și următorii 300 care vor obține mandatele din a doua încercare, moștenesc veșnica și marea problemă a localităților: gestionarea deșeurilor. Deși nimeni nu a numărat, putem să afirmăm, fără să exagerăm, că fiecare localitate are cel puțin o gunoiște, care, în aproape toate cazurile, este ilegală. Chiar dacă primăriile, cu suportul agenților economici, au grijă de aceste platforme, ele oricum nu sunt autorizate, așa cum cere legea, pentru că e nevoie de studii de fezabilitate privind modul în care afectează mediul ambiant. 

Începând cu anul 2013, autoritățile se conduc de o strategie națională prin care se urmărește soluționarea acestei mari probleme. O prevedere este ca țara să fie împărțită în 8 regiuni de management al deşeurilor, care să cuprindă întreaga republică. De câțiva ani, se lucrează mai intens la construcția zonei numărul 5, ce va deservi o populație de 185 de mii de locuitori din trei raioane: Ungheni, Călărași și Nisporeni. S-au găsit și terenurile pentru construcția platformei și a stațiilor de transfer. Și... cam atât. 

„- Bună ziua. Asta e groapa de gunoi de la Florițoaia? - Nu. - Dar unde e? - Care vor s-o facă nouă? - Da. - Vă duceți înapoi și e pe partea dreaptă, unde a fost găinărie înainte. Cam în drept cu drumul de la Rezina. - Dar groapa care este deja, asta e? - Nu. - Dar Florițoaia unde duce gunoiul acum? - Aici aduce. - Și cea nouă va fi peste drum. - Da, când o s-o facă. - Dar când vor s-o facă? - Dumnezeu întrebați-l. - Bun, mulțumesc mult.” 

În cele din urmă, ghidați de săteni și autoritățile locale, am identificat locul viitoarei platforme de depozitare. La o margine de pădure, pe un deal pitoresc.

„Dintr-un grant de 15 milioane de euro, urmează ca, în spatele meu să se construiască un poligon pentru gestionarea deșeurilor. Un poligon care va acoperi raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Terenul pe care îl vedeți este cel ales pentru crearea acestui poligon, iar el aparține satului Florițoaia Veche. Suntem curioși ce părere au oamenii din sat despre construcția poligonului aici, lângă localitatea lor. E de menționat faptul că, peste drum, dincolo de șoseaua care merge la Ungheni, există o groapă de gunoi, actuala groapă de gunoi, activă și, după cum ni s-a spus de la primăria Florițoaia veche, această groapă este autorizată.” 

Majoritatea sătenilor pe care i-am întâlnit în timpul filmărilor s-au arătat îngrijorați de potențialele efecte pe care le-ar putea avea construirea platformei de depozitare a deșeurilor, lângă localitatea lor.

„Doar să nu fie ca acum, când mergem spre Ungheni, acolo e așa un miros insuportabil! Să nu fie ca acolo. - Deci, nu prea sunteți... - Dar, clar că undeva trebuie de evacuat acest gunoi”. 

„Eu sunt din Anenii Noi, acolo este groapa de la Țânțăreni. Toata apa, toate fântânile au fost murdare”. 

„Eiiii, cam suntem contra că o să vină miros urât. Toată lumea zice așa.” 

„- Știți că aici la dumneavoastră, la ieșirea din sat, vor să construiască o platformă pentru gunoaie? - Daaaaa, da. - Și ce părere aveți? - Nu vrem, nu vrem, că e aproape de sat. Și fumul, poate să deie foc acolo. Și hai, iarna, toamna nu va fi, dar vara când se stârnește căldura aia mare, ce miros o să vină de acolo aici la noi? În loc să vină aer curat de la pădure, o să vină de la... acolo sunt și mortăciuni și ce vreți. - La Rezina da, la groapa veche înțeleg, dar proiectul nou nu va fi groapă de gunoi clasică, va fi o platformă unde se vor recicla deșeurile. - Așa am auzit și noi, dar... 

- Dar în general, oamenii în sat ce părere au? - Nu, nu vor, sunt contra. A fost adunare mai anul trecut și toți categoric au zis nu, nu vor. Ce s-a rezolvat taman aici, aproape de sat. Era vorba mai încolo, în partea cealaltă, acolo nu e populație. - Dar să știți că nici groapa de la Rezina nu e departe, și aia e aproape de sat. - E tot aproape, dar până ajunge la sat e mai departe. Dar asta vine mai aproape. - A lângă pădure, am văzut. Atunci când a fost adunare, parcă cincizeci la cincizeci era. - Ei vor să nu mai zboare gunoaiele pe câmpuri, adică să-l recicleze. Dumneavoastră sunteți de acord? - Da.”. 

L-am întrebat pe bărbatul din imagine și de ce este de acord, iar răspunsul lui a fost scurt și... simplu. Nu din considerente de mediu sau de sănătate, dar... „Dap' acolo de-amu se umple. Nu mai e loc.” 

Am ajuns în satul Florițoaia Veche în ultima săptămână a campaniei electorale. Pentru a obține o mai multă claritate, am bătut la ușa primăriei, dar aici cam bătea vântul.

„- E cineva la primărie cu care pot vorbi despre terenul acesta unde se plănuiește să se construiască stația pentru deșeuri, aici în Florițoaia? - Păi cu primarul trebuie să vorbiți. - Dar e în funcție, nu mai candidează? - E în funcție, da. - Dar unde este, îl găsim? - Vă dau numărul de telefon și-l sunați. - Vă rog, e prin localitate? - Nu pot să vă spun, era plecat la Ungheni, nu știu dacă s-a întors.”

„- Domnule primar, bună ziua. - Bună. - Constantin e numele meu, sunt jurnalist la TV8. Sunt la dumneavoastră la primărie, vă găsesc prin localitate? - Nu, nu am să fiu degrabă. - Eu trebuie să discut cu dumneavoastră, pentru că în timpul mandatului dumneavoastră s-a luat decizia de a se construi aici. - Da, dar eu la moment nu pot să vin, că nu sunt în teritoriu. - Dar nu e nimeni la primărie care ar putea să-mi povestească puțin despre situație? Inginer cadastral aveți? - Da este, este la primărie. Doamna Iulia. - Doamna Iulia deci.” 

Doamna Iulia s-a dovedit a fi persoana pe care am întâlnit-o ceva mai devreme. După câteva insistențe, a acceptat, dar nu la camera de filmat, să ne vorbească la subiectul viitoarei platforme de deșeuri din localitate.

„Nu-i nimic construit, nu-i nimic construit, numai terenul și că au crescut copaci. - Dar știți dacă se vor începe lucrările acolo? - Nu știu asta, când o să hotărască de sus. - Dar nu aveți nici o informare că va începe ceva curând? - Nu, nu. - Dar cum s-a luat decizia de a se construi aici? - Cum s-a luat decizia? Asta a fost în 2017, eu atuncea nu lucram. - Păi și din 2017 până acum nu s-a făcut nimic? - S-a făcut, e deja teren pentru construcții, sunt toate deciziile. - Doar să înceapă construcția. - Da. - Dar groapă de gunoi aveți în localitate? - Este. Puțin mai la vale de unde e terenul ăsta. Când veniți de la Ungheni, pe partea stângă, se vede.”

Întrebată dacă știe că stația ce ar urma să fie construită va face reciclare, iar pentru asta oamenii ar trebui să fie informați pentru a colecta deșeurile selectiv, doamna Iulia ne-a spus răspuns sec. 

„- Am băiat în Germania și el îmi spune, că acolo tot e pus separat. Pentru sticlă aparte, pentru peliculă aparte. - Aveți serviciu de salubritate în sat? - Este și se duce la groapa veche. - Dar oameni colectează separat? - Nu, nu, nu, pun în saci. - Ați încercat măcar? - Nu, că trebuie tomberoane, dar noi nu avem tomberoane.”

MinistraM mediului cunoaște despre temerile oamenilor, dar susține că implementarea proiectului va fi transparentă și nu vor exista pericole pentru sănătatea oamenilor sau a mediului. 

„Oamenii au rezerve foarte mari, este adevărat. Lumea nu are încă o doză mare de încredere că sistemul nou va fi unul prietenos mediului, unul care nu va genera mirosuri, unul care va capta toate impuritățile. De aceea și lucrăm, lansăm campania de informare odată cum avem echipa consolidată ca să fie în paralel, proiectarea, construcția, campania de informare, procurare de pubele, echipamente, angajările, deci toate să meargă și să nu se piardă firul acesta. Stația va fi modernă, fără emisii. Ceea ce avem la moment, de la aceste sisteme vrem să plecăm și să facem sistemele moderne.” 

Am cerut câteva detalii și de la fosta ministră a mediului Iuliana Cantaragiu, care în perioada în care își exercita funcția de ministru a participat la consultările cu oamenii, pe marginea acestui subiect.

„Percepția oamenilor cu privire la deșeuri este .. La Florițoaia este gunoiștea Ungheniului astăzi.” 

Din planul de acțiuni privind implementarea programului național pentru gestionarea deşeurilor pentru anii 2022-2027 aflăm că proiectul care cuprinde raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași ar trebui să fie finalizat până în anul 2025. Acest lucru ne-a fost confirmat și de către fosta ministră a mediului, Iuliana Cantaragiu.

Conform strategiei de gestionare a deșeurilor, elaborată încă acum 10 ani, autoritățile urmează să dezvolte, pe teritoriul țării, opt regiuni de management al deșeurilor. La momentul de față, simultan se lucrează la trei dintre ele, amplasate strategic în Nord, Centru și Sud. La nord, acolo unde este planificată să apară regiunea cu numărul 8 vor intra raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Ne mutăm mai spre Centru-vest, unde se muncește la regiunea cu numărul 5 și în care intră raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. iar la Sud se regăsește regiunea 1, care cuprinde raioanele Cantemir, Cahul, Taraclia și Comrat. 

Dezvoltarea primei zone de management a deșeurilor necesită o investiție estimată la circa 19,48 milioane de euro. Acesta va fi finanțat prin prima tranșă de 6,94 milioane de euro din împrumutul BERD, o sumă similară este oferită de Banca Europeană de Investiție. În luna martie, autoritățile de la Chișinău, reprezentate de ministerul Finanțelor, au încheiat un Acord de Grant de 5,6 milioane de euro cu BERD, ca finanțare nerambursabilă. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Ișnovăț luptă cum poate pentru un mediu mai curat: Vrea păduri în locul gunoiștilor istorice
/VIDEO/ Incertitudine la Nișcani: Sătenii așteaptă din 2017 lichidarea unei gunoiști și construirea stației de transfer a deșeurilor
/VIDEO/ Întârzieri în selectarea proiectelor de mediu: Circa 170 de participanți la concurs așteaptă verdictul autorităților centrale

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Mama Anei-Maria cere pedeapsă aspră pentru cel care i-a ucis fiica: „Nu vreau să facă mai departe cum a făcut acum”
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ Turbinele eoliene din R. Moldova, majoritatea la mâna a doua. Cât de funcționale sunt
/VIDEO/ „Am fost să vizitez Moscova în weekend”. Simpatizanții lui Ilan Șor revin în țară, negând că ar fi participat la congres
/VIDEO/ „Am fost să vizitez Moscova în weekend”. Simpatizanții lui Ilan Șor revin în țară, negând că ar fi participat la congres

Comuna Stăuceni ar putea obține statut de oraș. Proiectul de lege urmează să fie aprobat de către Parlament

missing
24 aprilie 2024, ora 12:14

Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău ar putea obține statut de oraș. Raportul la un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat la ședința de astăzi a Comisiei administrație publică și dezvoltare regională.

Inițiativa legislativă prevede modificarea Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova în vederea atribuirii comunei Stăuceni a statutului de localitate urbană. Potrivit cadrului normativ în vigoare, schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale ține de competența Parlamentului. Aceasta este exercitată după ce autoritățile administrației publice din localitatea respectivă desfășoară proceduri de consultare a populației și doar în cazul în care localitatea întrunește criteriile de corespundere a unei unități administrativ-teritoriale cu statut de oraș.

Autoarea proiectului de lege, deputata Larisa Voloh, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, susține că obținerea de către comuna Stăuceni a statutului de oraș este justificată de potențialul economic și demografic al localității și este necesară în vederea asigurării bunăstării locuitorilor acesteia. 

„Luând în considerare nivelul de dezvoltare economică a localității, dezvoltarea infrastructurii locale, îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, se constată respectarea criteriilor de corespundere a localității Stăuceni la statutul de oraș, statutul actual de comună fiind depășit”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

De menționat că în componența comunei intră localitățile Stăuceni și Goianul Nou. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2023 numărul populației în comună constituia 9.295 de locuitori.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare și aprobare în plenul Parlamentului.

Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram