De la întâi aprilie, pensiile vor fi indexate cu 6%, iar asta înseamnă că sumele vor crește, în medie, cu 250 de lei. Potrivit noilor modificări, coeficientul de indexare va fi aplicat părții pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2024, în mărime de 13.700 de lei.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, admite că statul ar trebuie să depună eforturi mai mari pentru a asigura pensii mai bune pensionarilor, dar acest lucru trebuie făcut responsabil, mai ales în condițiile în care deficitul în bugetul de pensii este foarte mare, „aproape cât întreg bugetul Primăriei Chișinău”.
„Am spus-o în repetate rânduri, nimeni în Republica Moldova nu este mulțumit de mărimea pensiilor și am spus-o de mai multe ori că, cu siguranță, și Guvernul în special, trebuie să depună un efort mai substanțial ca să creștem pensiile mult mai rapid pentru a asigura un trai decent pentru pensionar”, a declarat Buzu, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu”.
Potrivit lui Alexei Buzu, din 2021 până în prezent, pensia medie a crescut cu 90%, iar pensia minimă - cu 143%:
„Inflația cumulativă pentru această perioadă a fost de 55%. Deci ambele pensii au crescut peste inflația cumulativă. Asta înseamnă că Guvernul nu doar a protejat puterea de cumpărare a pensionarilor, dar a crescut în termeni reali”.
Potrivit legii, pensiile sunt indexate în fiecare an pe 1 aprilie cu rata inflației înregistrată la finele anului trecut. Indexarea are loc pentru a racorda valoarea pensiilor la creșterea prețurilor. În 2024, în Republica Moldova, peste 530.000 de pensionari primesc pensia pentru limita de vârstă. Dintre aceștia, circa 120.000 de bătrâni au o pensie minimă.