Mai mulți consumatori debranșați de la energia termică centralizată s-au pomenit cu facturi de peste 2.000 de lei, doar pentru câteva țevi care le trec prin apartament. Oamenii sunt șocați și spun că tarifele sunt mai mari de trei-patru ori decât în sezonul rece de anul trecut. Termoelectrica vine cu explicații și anunță că prețurile mai mari reies din metodologia nouă, care a fost aprobată toamna trecută de Guvern. Până acum peste 170 de familii au depus plângeri.
„Anul trecut am plătit până la șase sute de lei, dar anul acesta e culmea TAIAT 2700 de lei pentru țevile care trec, noi nu știm ce să facem să oprim gazul și să stăm în frig și să plătim acestea că ne dau în judecată dacă nu le plătim.”
Ana Belev este pensionară și locuiește singură într-un apartament cu patru camere de pe o stradă din sectorul Ciocana al Capitalei. Femeia spune că a renunțat la încălzirea centralizată în anul 2003 și și-a instalat o centrală termică pe gaz, iar toți acești ani a plătit pentru tranzitul termic. Femeia spune că în decembrie a fost plecată din țară la fiica sa în Germania, iar când s-a întors și-a pus mâinile în cap, când a văzut factura pentru țevile din apartament de tocmai 2700 de lei. Culmea, suma este mai mare decât pensia ei.
„Lacrimi și plânsete și tensiune. Am vrea să întrebăm oamenii aceia care socot ei au terminat contabilitatea sau ce au terminat însemnă că trebuie să plătim și gazul și lumina și asta”.
Femeia spune că a sunat la Termoelectrica, dar nu a primit nicio explicație clară. Acum ea a decis să aștepte și să nu achite până nu va primi un răspuns în privința unui recalcul.
„Dacă în decembrie a fost atât de cald și noi am primit suma asta, înseamnă că în ianuarie când afară e minus zece grade sau minus 15, este și zăpadă noi o să ne așteptăm la o sumă mai mare. Oprim cazanul, lumina să stăm să ne încălzim cu țevile. Eu nu am așa bani nu o să plătesc, o să alegem ceva ce trebuie de plătit, dar e ceva strașnic”.
Și alți consumatori din Chișinău se plâng de aceeași problemă.
„Pentru luna decembrie mi-a venit 2224 de lei pentru trei țevi cu diametrul de 20. Pentru gaz eu am de achitat. Eu m-am dezis de încălzirea centralizată, pe mine vrei nu vrei mă impune, că na bea Grigore aghiasmă. Nu achit, o să mă adresez în instanța de judecată să îmi scot drepturile, lasă să îmi dovedească ei cu toate calculele cum le fac, de unde le-au luat”.
Termoelectrica susține că prețurile mai mari reies din metodologia nouă care a fost aprobată în octombrie anul trecut, prin care toți consumatorii chiar și cei debranșați trebuie să achite atât pentru țevile care trec prin apartament, dar și pentru încălzirea de pe scări, în subsol sau la etajul tehnic. Totodată, în noiembrie și decembrie tariful pentru o gigacalorie a fost mai mare decât anul trecut, iar compensațiile sunt mai mici și mai targhetate. Mai mult decât atât, autoritățile au introdus în metodologie și un coeficient nou în calcularea facturilor. Mai exact, gospodăriile debranșate sunt obligate să păstreze în casă o temperatură constantă de 18 grade, iar dacă nu fac acest lucru achită în plus.
„Închide cazanul și pleacă în vacanță peste două săptămâni revine în apartament sunt 16 grade de exemplu. De unde s-a luat căldura asta, de unde a venit energia asta. Deci a fost o contribuție comună, prin urmare dacă ești debranșat trebuie să asiguri o cantitate de energie care menține 18 grade”.
Cifrele de consum sunt verificate și cu alți operatori cum ar fi Moldovagaz sau Premier Energy, iar consumatorul este impus să plătească, în caz de diferență.
„Dacă proprietarul apartamentului din informația pe care am primito noi de la partenerii noștri cum ar fi Moldovagaz sau Premier Energy, noi vedem că nu a fost consum de energie atunci bineînțeles se calculează Q18 respectiv”.
Termoelectrica recunoaște că pot exista greșeli în sistem și la datele oferite de la alți operatori. Astfel, moldovenii care consideră că suma din facturi este nejustificată se pot adresa pentru un recalcul. Până în prezent au fost înregistate peste 170 de plângeri din partea consumatorilor, care cer recalcularea facturii. Totodată, întreprinderea amintește că modificările recente în legislație permit Asociației de Locatari să aprobe propria metodologie de împărțire a consumului în baza unei înțelegeri comune între locatari.