Statul pregătește lansarea unei agenții, dar și a unui institut, cu o misiune comună - să lupte cu infracțiunile de pe internet. Este vorba despre Agenția Națională pentru Securitatea Cibernetică și Institutul „Cybercor”. Potrivit autorităților, avem mare nevoie de ele, mai ales în contextul atacurilor tot mai frecvente din ultima perioadă, venite din Rusia. Ce-i drept, instituțiile sunt, deocamdată, doar pe hârtie, urmând să devină funcționale până la sfârșitul anului.
„Securitatea cibernetică a devenit acum mai importantă ca niciodată. Securitatea cibernetică este, de asemenea, folosită drept armă de Rusia în Ucraina, Moldova și peste tot. Totodată, există un număr mare de actori pe arena internațională care reprezintă o provocare pentru infrastructura critică, sistemul financiar, dar și pentru oameni”, a vorbit prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.
Necesitatea consolidării securității informaționale crește pe măsură ce tot mai multe servicii se digitalizează. Astfel, Agenția Națională pentru Securitatea Cibernetică se va ocupa de securizarea și prevenirea atacurilor, în timp ce „Cybercor” va pregăti specialiști în acest domeniu.
„Devine o urgență crearea acestei agenții, pentru că, în primul rând este o bună practică la nivel european și global. Trebuie să avem o entitate care este responsabilă de securitate cibernetică la nivel național, pentru că la acest moment nu avem o asemenea entitate, iar odată cu digitalizarea serviciilor și cu prezența cât mai mare în mediul on-line, automat trebuie să protejăm infrastructura pe care o exploatăm”, a declarat directorul Agenției pentru Securitate Cibernetică, Mihai Lupașcu.
„O activitate foarte importantă este dezvoltarea capacităților practice de a contracara provocările din domeniul cybersecurity. Cybercor va avea un centru operațional educațional SOC, acolo unde vom simula atacuri cibernetice și diverse provocări, incidente. Vom lucra, de asemenea, cu autoritățile publice și locale să instruim funcționarii în ceea ce privește igiena cibernetică”, a menționat rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.
Totodată, experții recomandă să ne convingem că accesăm doar pagini sigure.
„De exemplu, e un link către pagina Guvernului, puteți intra pe pagina Guvernului direct, ocolind acest link, pentru că el poate fi chiar identic, litera care acolo există, ea pare aceeași, dar din altă codare și nu observați sub nici o formă”, a vorbit expertul în securitate cibernetică, Andrei Rusnac.
Bugetul total pentru cele două instituții încă nu poate fi estimat cu exactitate, deoarece, potrivit ministrului Economiei, în următoarea perioadă urmează să fie definitivate mai multe procese, inclusiv angajarea personalului.
„Nu este un buget final, ca să-i spunem așa. Instituțiile acestea sunt doar pe hârtie pentru moment. O să ajungem și la asta, dar, încă o dată, acestea sunt investiții pe care noi trebuie să le facem pentru a fi maxim rezilienți”, a vorbit ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.
După începutul invaziei ruse în Ucraina, Republica Moldova s-a confruntat cu unul dintre cele mai mari valuri de atacuri cibernetice din istorie. În august 2022, peste 80 de site-uri guvernamentale au fost ținta unor atacuri cibernetice, iar paginile de telegram ale mai multor oficiali din Republica Moldova au fost sparte.