De astăzi, salariul minim pe care trebuie să-l plătească angajatorii nu poate fi mai mic de cinci mii de lei, doar că, în goană după încasări, la buget statul alimentează și anumite scumpiri.
Potrivit Legii Bugetului, salariul minim pe economie crește de la patru la cinci mii de lei. Asta înseamnă că, oficial, niciun patron nu are dreptul să-și remunereze angajații cu plăți lunare sub acest plafon. Dintre toți bugetarii, cei mai norocoși sunt profesorii. Salariile cadrelor didactice, cresc de astăzi, cu 15%, deși sindicatele din educație au insistat pe o majorare de minim 20 la sută. Totuși, în bani, efortul financiar este de un miliard de lei, doar în 2024 și vizează peste 50 de mii de moldoveni.
Femeile care au născut după miezul nopții trebuie să știe că vor beneficia de o indemnizație unică de 20 de mii de lei, aproape dublu față de cât a fost în anul trecut. Pentru cei cu buletine de identitate românești, precizăm că, peste Prut, alocațiile pentru copii au crescut cu peste 10 la sută. Astfel, pentru micuții de până la doi ani statul român va aloca lunar câte 718 lei românești, iar după depășirea aceste vârste și până la 18 ani se vor oferi câte 291 de lei.
Anul Nou nu vine nici pe departe cu majorări de salarii pentru toți, în schimb aduce scumpiri care să ne vizeze pe toți. De astăzi intră în vigoare accize majorate la carburanți, în special la importurile de benzină.
Acciza pentru importul unei tone de benzină a crescut de la 7.700 de lei până la 8.800. În cazul motorinei, creșterea este cu mult mai mică - de la 3.200 la 3.500.
Doar că din asta nu au de suferit cei taxați, adică petroliștii, ci clienții lor. Astăzi, e Revelion, însă, deja mâine Agenția pentru Reglementare în Energetică va ajusta prețul carburanților la noile realități.
2024 a venit și cu un motiv în plus să alegem modul sănătos de viață. Țigările și alte produse din tutun se vor scumpi și ele urmare a majorării accizei de import cu 10 la sută.