/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”

/VIDEO/ Material unic în lume, inventat de cercetătorii moldoveni. Ce se întâmplă nou în laboratoarele de la UTM

missing
20 ianuarie 2024, ora 23:00

În multe laboratoare din țară, turațiile cercetărilor sunt date la maximum. Sunt testate și chiar inventate materiale unice în lume. Oamenii de știință de la Universitatea Tehnică au inventat, de pildă, aerogalnitul, un material care, în același timp, respinge și atrage apa. Și tot aici a fost produs celebrul satelit, care mai apoi a fost lansat în spațiu. În spatele invențiilor, stau ani întregi de muncă și dedicație, eșecuri și bucurii. 

„Avem aici o bucată de aerogalnit. Este un material hidrofil și hidrofob în același timp. Respinge apa și atrage apa în același timp. Punem o picătură de apă și ea își păstrează forma. Nu va pătrunde în interior. Dar dacă o punem pe suprafața apei și vom încerca să îl ridicăm, el nu va permite”, a explicat doctorul și cercetătorul științific superior la Universitatea Tehnică a Moldovei, Tudor Braniște.

Acest material, pe nume aerogalnit, a fost dezvoltat de o echipă de cercetători ai Centrului Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor, ce funcționează în cadrul Universității Tehnice. Tudor Braniște este parte a echipei încă de la începuturi, fiind student pe atunci. Știe totul despre produsul care a prins viață în acest laborator. Aerogalnitul constă într-o mulțime de microtuburi, ce sunt goale pe interior. Sunt de zeci de ori mai mici decât firele de păr. Tuburile pot fi umplute cu diferite substanțe, pentru a le testa în continuare proprietățile. De exemplu, s-a mai descoperit că poate bloca undele magnetice. 

„Pentru noi este suficient să avem câteva bucăți mici de material, nu cantități industriale, pentru că ar sta prin depozite pe undeva. - Dar, dacă ar avea o utilitate foarte evidentă și, probabil, accesibilă, lumea ar fi interesată, investitorii, să o folosească pentru a o face la scară largă. - Aici depinde de interesul industriei sau al producției în general. Dacă este vorba de cantități foarte mari, atunci costurile nu mai sunt aceleași”. 

Că este un material prețios, ne-am convins. Dar este și scump, în același timp? L-am rugat pe cercetător să evalueze costurile aproximative pentru această bucățică de aerogalnit. 

„- Întrebarea este destul de grea, pentru că să zicem că costă câteva zeci de dolari, nu este corect, daca zicem că e de câteva milioane - tot nu va fi corect. Nu știu cum să evaluez. Pentru că în procesul tehnologic este necesar hidrogen gazos, amoniac, cuptor, sursă de galiu. Și un cuptor care să crească materialul. Respectiv, materia primă este scumpă și nu prea. Dar procesul de cercetare, care nu s-a oprit, nu este unul ieftin”.

Un alt cercetător care-și dedică timpul, cunoștințele și energia pentru a dezvolta noi nanomateriale și nanodispozitive este și doctorul Eduard Monaico. Toate cercetările au loc la scară nanometrică, adică la o scară extrem de mică. Ca să înțelegeți ce înseamnă asta, luați o riglă, apoi selectați un milimetru de pe ea. Acest milimetru este, la rândul său, împărțit într-un milion de bucăți și, în felul acesta, ajungem la un nanometru. Cu ochiul liber este imposibil de depistat.

„La scară mai bine cunoscută pentru noi, dar și ca exemplu pentru studenții noștri, este fagurele de albine. Practic avem aceeași structură: împachetarea hexagonală. Și cum albinele umplu spațiile din fagure, noi umplem structurile nanoconductoare cu diferite metale care dau proprietăți complet noi pentru materialul masiv”, a spus doctorul în științe, conferențiar universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, Eduard Monaico.

În aceste încăperi, procesul de cercetare practic nu se oprește niciodată. 

„Aș spune că nu este un lucru destul de ușor. Nu avem un program de la 9 la 17, lucrăm și noaptea, și de sărbători. Cercetarea nu se oprește nicicând. Nu toți înțeleg”. 

De la deschiderea centrului, vorbim de anul 2002, și până în prezent, aici au fost studiate și testate mii de materiale. 

„Vrem să vă propunem să ne testați un fir de păr. Dacă vorbim de diametru, acuși încerc să estimez... 60 de micrometri. - Adică e destul de gros, da? - Da. Dar e mai mic de 100”. 

Experimente cu firele de păr au mai fost desfășurate aici. Într-un caz, s-a dorit să se afle dacă părul deschis la culoare este mai subțire decât cel închis la culoare. 

„Diferență practic nu este. E mai mult din cauza efectului optic”.

Cu un etaj mai sus, în cadrul Departamentului de Microelectronică, face cercetări doctorul Nicolae Ababii. A ales să ne prezinte câteva tipuri de module la care a lucrat doi ani. A fost vorba de un program de apel NATO, care a constat în elaborarea unor senzori electrochimici și integrarea lor în module. Alături de cercetătorii moldoveni, în proiect au participat și oameni de știință din Italia și Australia. 

„Prin ce este diferit modulul nostru de altele, pentru că utilizează mai mulți senzori, pe lângă asta, senzorii sunt obținuți printr-o metodă cost-eficientă. Noi le-am obținut, le-am integrat în sistemele noastre. Sunt și ecologice”, a menționat lectorul universitar la Facultatea Microelectronică de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Nicolae Ababii. 

În pofida succesului, modulele nu sunt reproduse la scară largă. E nevoie de bani, spune cercetătorul. 

„Toți cercetătorii îl au. - Ăsta este un fel de vis, da? - Ideea... Asta și este implementarea rezultatelor în realitate. Multe rezultate sunt pur teoretice, dar altele sunt aplicabile. Ca produsul final să ajungă pe piață, este nevoie de sume de bani. Dar la noi, în Republica Moldova, sunt cam puțini. Cred că, ca și în orice echipă de cercetare, este un manager. El ar trebui să se ocupe de promovarea produsului”.

Un alt proiect, dezvoltat de cercetătorii Universității Tehnice, este satelitul Tumnanosat, la care s-a lucrat timp de 14 ani. La mijlocul lunii august 2022, satelitul a fost lansat pe orbita Pământului, de pe Stația Spațială Internațională. 

„- Ce i s-a întâmplat când a ajuns în spațiu? - Păi, se rotește în jurul orbitei, pentru că nu are propulsie, la un anumit moment se dezintegrează în atmosferă. - L-ați urmărit? - Da, desigur”. 

Universitatea Tehnică din Moldova, după ce a asimilat Universitatea Agrară și alte trei institute, în urma reformei, are 326 de cercetători. Toți sunt implicați în activități de cercetare, iar valoarea financiară a unui anumit proiect este greu de estimat. 

„Avem proiecte aplicative, unde suma este de 1,8 milioane, dar avem proiecte teoretice cu sume de câteva sute de mii. Clar că avem nevoie de mai mulți bani pentru mentenanța instalațiilor”, a spus prorectorul pe cercetare la Universitatea Tehnică a Moldovei, Vasile Tronciu.

O bună parte dintre cercetători sunt implicați și în activități de predare. În medie, salariul unul cercetător este de circa 10 mii de lei. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan 

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/VIDEO/ Start sezonului moto: Zeci de bikeri din R. Moldova și-au dat întâlnire în PMAN şi au mărşăluit pe străzile Capitalei
/VIDEO/ Start sezonului moto: Zeci de bikeri din R. Moldova și-au dat întâlnire în PMAN şi au mărşăluit pe străzile Capitalei

/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu

missing
14 aprilie 2024, ora 22:00

O insulă de lalele multicolore a fost inaugurată la Grădina Botanică. Expoziția unică numără peste 3.000 de flori, aduse din Olanda, țară renumită pentru câmpurile spectaculoase de lalele. Pe insulă au înflorit și zeci de lalele violet, ce poartă numele președintei Maia Sandu. Prezentă la eveniment, șefa statului a declarat pentru fotoreporterul TV8, Serghei Rusu, că grădina de lalele este „un simbol al prieteniei Republicii Moldova cu Olanda”.

„Olanda este un prieten de mai mult de trei decenii, ne sprijină la bine și la greu. Suntem norocoși să avem prieteni atât de buni. Olanda ne-a sprijinit de-a lungul timpului ca să consolidăm instituțiile și procesele democratice. Acum, în această perioadă complicată, ne ajută pe mai multe dimensiuni, iar aici avem un simbol al Olandei - lalelele. În toamnă noi am reușit să plantăm o mică insulă și sper la toamnă s-o facem mai mare. Acolo este și o lalea care poartă numele meu și sunt foarte onorată. Este și acesta un element din relația noastră foarte bună cu Olanda”, a spus Maia Sandu.

Florile au fost plantate toamna trecută, iar astăzi, insula a fost vizitată și de mai mulți elevi de la Liceul Socrate din Capitală.

„Le-am spus copiilor să avem mare grijă de planeta noastră, de fiecare floare, copac, să plantăm flori, copaci, pentru că doar așa vom putea avea grijă de sănătatea oamenilor noștri”, a subliniat președinta.

Proiectul „Insula Lalelelor” a fost finanțat și susținut de Ambasada Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

„Lalelele simbolizează mult mai mult decât frumusețea naturii. Aceste flori reprezintă parteneriatul în creștere și aspirațiile comune dintre Regatul Țărilor de Jos și Republica Moldova. Fiecare lalea, cu nuanța și forma sa unică, oglindește diversitatea și forța colaborării noastre, amintindu-ne de frumusețea care poate fi creată atunci când ne unim. Sărbătorind inaugurarea acestei minuni florale, să ne amintim că parteneriatul nostru va continua să crească, să înflorească, chiar şi după ce sezonul lalelelor va lua sfârşit”, au menționat reprezentanții Ambasadei.

În paradisul de la Grădina Botanică pot fi admirate șase soiuri de lalele, precum: „Maia Sandu Tulip” - violet, „Prinses Irene Tulip” - portocalii, „Jan van Nes Tulip” - galbene, „Holland Chic” - alb-roz, „Green Wave” - roz și „Trauttmannsdorff Tulip” - roșu-roz.

Amintim că în septembrie 2023, Ambasada Țărilor de Jos în Moldova a anunțat că un producător olandez de lalele, în colaborare cu Muzeul Mondial al Solurilor, au denumit un nou soi de lalele în cinstea președintei Maia Sandu. Prin acest gest, producătorul de lalele a marcat vizita șefei statului în Țările de Jos. Sandu a primit în dar și câțiva bulbi de lalele, despre care spunea că-i va planta „într-un loc unde o să le poată vedea cât mai multă lume”.

Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.

/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
/VIDEO/ Un nume cunoscut în businessul imobiliar și un administrator de insolvabilitate, implicați într-o schemă investigată de CNA
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Bunurile fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație. Milioane de euro, în joc
/VIDEO/ Bunurile fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație. Milioane de euro, în joc

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram