Moldovenii care beneficiază de medicamente compensate nu-și vor mai primi rețeta pe hârtie, ci doar în format digital. Mai exact, aceasta va creată într-un sistem electronic, care poate fi accesat de orice farmacie, spun autoritățile, iar pacienții își pot ridica deja medicamentele doar cu buletinul. Pe medici vestea i-a bucurat, deoarece nu vor mai fi nevoiți să scrie sute de rețete. Dar am întâlnit și oameni care cred că asta va complica accesul pacienților la preparatele compensate.
Rețeta electronică a fost deja lansată, iar menirea ei este de a oferi pacienților un acces mai rapid la medicamentele și dispozitivele medicale compensate. Potrivit autorităților, asta va reduce timpul de așteptare la medic, dar și la farmacie. Mai mult, pentru bolnavii cronici, care trebuie să ia medicamente ani în șir, rețeta poate fi doar prelungită de medic, fără ca oamenii să mai fie nevoiți să meargă la policlinică. eRețeta poate fi prescrisă atât de medicul de familie, cât și de alți specialiști, inclusiv cei din unitățile de Primiri urgent, dar și cei care prestează servicii de îngrijiri comunitare și îngrijiri la domiciliu. După ce medicul îl consultă pe pacient, îi indică tratamentul în sistemul electronic.
„Mie îmi place personal, este mult mai rapid, după părerea mea, decât scrisul cu mâna, idnp-ul pacientului, doctorului la fiecare rețetă. Trec la rețeta electronică, indicăm totul conform codului diagnostic, medicamentele de care are nevoie pacientul, la final semnătura electronică, până a pune semnătura, coordonez încă odată totul cu pacientul”.
La farmacie, oamenii vor putea ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate doar cu buletinul de identitate.
„Mai rapid, anume procesul de eliberare a rețetelor sau mai bine zi a medicamentelor și dispozitivelor medicale prescrise compensat, însăși procesul este mai rapid, deoarece evităm etapa de transcriere a datelor de pe formularul de hârtie în sistem și asta grăbește și diminuează timpul de așteptare a pacientului”.
În cazul în care nu-și ia toată cantitatea de medicamente prescrisă în rețetă, pacientul poate reveni la farmacie, cu aceeași rețetă, încă de două ori. Mai mult, preparatele compensate pot fi ridicate, în locul lui, și de o altă persoană.
„Acest sistem informațional permite ca pacientul să beneficieze direct sau prin intermediul unei persoane care este împuternicită de pacient să ridice medicamentul de la farmacie. Deci pacientul anunță medicul despre faptul că nu dorește el să meargă la farmacie și indică codul personal, al unei rude, vecin sau alte persoane care poate să meargă în locul lui”.
Vestea despre digitalizarea rețetelor pentru medicamentele compensate i-a bucurat pe mulți. Oamenii spun că această modalitate este mai simplă și mai comodă pentru ei.
„-Este mai simplu așa?
- Da, dacă la farmacie, totul va fi deja programat, arăți doar buletinul și ți se oferă tot ce este scris de medic”.
„Mai greu când trebuie de așteptat, până scriu doamnele de la casă, dar așa este simplu, spui ce ai nevoie, cred că e mai simplu”.
„Este un plus, mai puțină risipă de hârtie, mai mulți copaci”.
Alții susțin, însă, că inovația nu e tocmai binevenită, deoarece pe oamenii în vârstă îi va bulversa. Sunt și din cei care se așteaptă ca sistemul electronic să stagneze.
„Nu cred că este o sistem bun, mai ales pentru cei în vârstă. Nu credeți că sunt multe medicamente, de obicei sunt medicamentele pentru tensiune, inimă, la cei cu probleme mai mari de sănătate este altă problemă, restul mergi și cumperi din banii proprii”.
„- Înainte era mai simplu, pe foaie scria și apoi introducea în program.
- Sunteți împotrivă pentru că programul poate stagna?
-Da, pot fi probleme cu internetul, poate fi o pană de curent”.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține, însă, că sistemul electronic e-rețeta va oferi pacienților acces mai ușor la medicamentele și dispozitivele compensate. Mai ales că acestea pot fi ridicate de la orice farmacie din țară.
„Acest beneficiu este vizibil prin faptul că noi vom reduce rândurile la medic, prin faptul că persoana care suferă de o maladie cronică și primește aceleași medicamente, medicul doar va reînnoi valabilitatea rețetei și pacientul va putea merge la orice farmacie din țară”.
Potrivit autorităților, în prima zi de lansare a sistemului digital eRețeta, aproximativ 1300 de pacienți au beneficiat deja de medicamente și dispozitive medicale compensate, în valoare de peste 550 mii lei. Anul trecut, în jur de 800 de mii de persoane din țara noastră au beneficiat de medicamente și de dispozitive compensate.