/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/VIDEO/ „Melco moldovano”. Afacerea cu melci a unui italian, pusă pe pauză. „Nu a mai rămas niciun melc”

missing
18 martie 2024, ora 23:00

În timp ce unii scot profituri de milioane, alți oameni de afaceri străini își pierd banii în Republica Moldova. Poate vă amintiți, poate nu, dar la Nisporeni cândva era în floare o afacere cu melci de mâncare. Un investitor italian a pus la bătaie, pentru început, 250 de mii de euro, dar a ajuns acum să nu se poată bucura de profitul la care visa. Explică eșecul prin faptul că nu există o forță de muncă profesionistă. Acum și-a pus afacerea pe pauză și este în căutarea unui partener, în speranța că va putea resuscita businessul. 

Ivan Ceccarone a ales să-și încerce norocul pe meleagurile moldave inițiind o afacere cu... melci. Și pentru el a fost o provocare, pentru că până atunci avea afaceri, în Republica Moldova, doar în domeniul telecomunicațiilor. A ales, ca loc pentru creșterea melcilor, o bucată de pământ din zona orașului Nisporeni. Cu 250 de mii de euro, a lansat afacerea. 

„Melcii sunt soluția pentru că în Europa avem un gol în producție, aceștia nu se produc atât de mult pe cât se consumă. Deci, fiecare țară care este foarte mare consumatoare de melci, are nevoie de materie primă. De exemplu în Italia, noi producem 20% din necesar, iar celelalte 80% vin de peste graniță, din importuri. Pentru Franța e exact la fel, pentru Spania - de asemenea. Toate celelalte țări produc melci pentru aceste trei mari state consumatoare de melci. Ca să știți, în această afacere cu melci, orice produci este deja vândut, nu există atât de multe dificultăți pentru a găsi un cumpărător. Dacă vorbim despre condițiile de creștere, Moldova e perfectă din punct de vedere climatic pentru că, în primul rând, condițiile meteo se schimbă în ultima vreme peste tot în lume”.

Ivan ne-a spus că această afacere poate întoarce investiția după primul an, fiind o idee minunată pentru familiile care vor un venit stabil. 

„Oriunde în lume, cei care cresc melci fac profit mai ales atunci când au terenul care nu costă foarte mult și forța de lucru nu este foarte scumpă. Din acest punct de vedere Moldova este perfectă. Planul meu de afaceri era următorul: să spunem că ai, de exemplu, o investiție de 25 de mii de euro, poți obține 25 de mii de euro în fiecare an și muncesc pentru asta 1-2 persoane. Cred că 25 de mii de euro pentru o familie care nu locuiește în Chișinău, dar undeva la sat, 25 de mii de euro este un venit foarte bun. Eu am cerut statului doar să susțină aceste afaceri la început, atunci când se fac investițiile în infrastructură ca, de exemplu, sistemul de irigații, gardurile pentru melci și prima investiție în melci, pentru că e nevoie să cumperi primii melci pentru reproducere”.

Este atât de încrezător în potențialul acestei afaceri încât a cerut autorităților moldovene să introducă acest tip de ferme alături de cele clasice în lista celor beneficiare de subvenții și beneficii din partea statului. 

„Ce credeți că mi-au spus? Au zis că în Moldova nimeni nu mănâncă melci. Eu le-am spus că da, așa este, dar pot face afaceri cu melci. Pentru că dacă tu îmi dai un milion de dolari ca să creez o afacere cu găini, eu devin bogat, poate am 20 de muncitori și le plătesc un salariu foarte mic. Dar pentru a întoarce oamenii acasă din diasporă, această afacere poate fi creată cu o sumă mică de bani și poate fi de ajuns pentru o familie ca să se descurce”.

Dar, ce a început rapid și frumos, a ajuns repede să se blocheze din cauza mai multor factori. Motivul principal este forța de muncă sau mai bine zis, lipsa acesteia.

Acum doi ani când colegii noștri au fost aici, zonele astea erau pline cu melci, mii de melci pe care domnul Ceccaroni încerca să îi reproducă pentru vânzare. Astăzi, ferma asta s-a oprit și după cum ne-a spus dumnealui, s-a oprit pentru că nu a reușit să găsească lucrători specializați și serioși în Republica Moldova. Acesta vrea să reia afacerea, dar trebuie să pregătească din nou terenul și să replanteze aceste plante care sunt folosite drept mâncare pentru acești melci.

„Pentru că știi foarte bine, dacă muncitorii sunt acolo și tu nu le spui zi de zi ce să facă, cum să facă, aceștia încearcă să evite sarcinile mai grele, să sară peste etape. Iar dacă nu hrănești melcii timp de două zile, aceștia mor, dacă nu îi acoperi de căldura soarelui în zilele călduroase de vară, aceștia mor, dacă nu îi stropești cu apă, pentru că în fiecare zi trebuie să irigi zona, aceștia mor. Și astfel am avut mai multe asemenea probleme din cauza muncitorilor, am mai multe afaceri și nu am putut să mă concentrez pe afacerea cu melc”.

Într-o zi, când a revenit la Nisporeni, a descoperit un peisaj dezolant.

„Eu nu am fost acolo, aveam o mulțime de melci, dar când am ajuns acolo ca să văd ce se întâmplă, nu mai era niciun melc. (râde). Cine știe ce s-a întâmplat? Partenerul meu nu mi-a spus de ce sau ce s-a întâmplat. Vreți să continuați cu afacerea? - În acest an vreau să continui afacerea, da”.

Lipsa forței de muncă nu este o noutate pentru cei care au afaceri, fie că vorbim de antreprenori străini sau locali. 

„Problema cu forța de muncă este una reală și noi am recunoscut-o foarte direct, spunând că există foarte mulți antreprenori de la nord la sud, mici și mari, străini sau locali care, pur și simplu nu găsesc suficienți oameni. Putem să mergem împreună, de exemplu, la parcul industrial din Edineț, unde o companie care lucrează cu Marea Britanie, pentru export, ei ar putea crește cu treizeci de procente capacitatea de producție, dacă ar găsi oameni. Și asta nu este doar realitatea lor, este realitatea la foarte mulți antreprenori care încearcă să facă aici o afacere de succes. Ăsta a fost și motivul pentru care am decis această deschidere a pieței muncii. Este o măsură evident că temporară, dar pentru moment, ca economia noastră să crească înseamnă că fiecare dintre companii trebuie să se dezvolte. Ca să se dezvolte, ei trebuie să angajeze oameni. Ca să angajeze oameni, ei trebuie să găsească acești oameni”, a declarat ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.

/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 781: Atac mortal, punct fierbinte și „risc serios”. Sîrski: „Situația s-a deteriorat considerabil la Est”
/LIVE TEXT/ Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete. Mesajul lui Biden și avertismentul forțelor armate iraniene
/LIVE TEXT/ Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete. Mesajul lui Biden și avertismentul forțelor armate iraniene
/VIDEO/ Tofilat, detalii după demisia de la CFM: „Instrumentele corporative - insuficiente pentru gestionare”. Previziuni pe anii următori
/VIDEO/ Tofilat, detalii după demisia de la CFM: „Instrumentele corporative - insuficiente pentru gestionare”. Previziuni pe anii următori

/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

missing
15 aprilie 2024, ora 10:00

Smochini de... Moldova. Nu e glumă, ci o realitate pe care o întâlnim în câteva gospodării din țară. Una este și cea gestionată de Vasile Iepure, un pensionar din satul Hagimus, raionul Căușeni. Aventura a început mai mult din curiozitate, iar în timp a devenit o sursă de venit pentru familie. Dintr-un rând de smochini, ce numără 160 de copaci, se poate scoate 20 de mii de lei. Curios este și faptul că nu duce lipsă de clienți. Vinde fructe proaspete, vinde fructe uscate, vinde și puieți de smochini. „Cine nu riscă nu bea șampanie”, spune agricultorul. 

„Trebuie să crești aceea ce nu au alții, dacă vrei să vinzi ușor”.

Aceasta este convingerea de care se ghidează Vasile Iepure și care dă roade de fiecare dată. Roadă bună dau și cei 160 de copaci de smochine care îi suplinesc veniturile familiei cu circa 20 de mii de lei pe an. 

„Iaca rândul acesta de smochine mi-a bătut acele 2 hectare de prună. - Serios? - Da. - Ați făcut 10-20 de mii pe un rând? - Cam așa”.

Primii doi copaci de smochini au ajuns în gospodăria pomicultorului acum 15 ani. Mânat de curiozitate, a vrut să descopere ce fel de soi este acesta. 

„Am făcut schimb. - Când? - Vreo 15 ani în urmă am făcut schimb. La început am pus cu gândul că pentru nepoți, pentru una, alta, să vă ce fruct e, pe urmă, pe la 2-3 ani, tot răsfoind calculatorul, am găsit cum se înmulțesc. Și zic să-mi fac și mie niște puieți. Am început a face și de vânzare. - Și cum a mers? - Merge bine. - Lumea caută smochine? - Caută, caută. La toamnă am comenzi de vreo 300”.

Vinde nu doar puieți de smochini, dar și fructele.

„Smochinul e 150 de lei kilogramul, piersicul e cel mult 30 de lei. Dar este și de 5 lei. Diferență este. Ca să faci 1000 de lei, vinzi vreo 5-6 kilograme de smochine ori 200 de kg de piersică. Da pruna, în genere, am dat-o cu aproape 2 lei. - Merită investiția în smochine... - Merge, da cum să nu meargă?”

Piețe de desfacere să fie, că roadă e gata să livreze mereu. 

„Locuri n-ai, te duci la piață, nu ai loc. Te futbolesc. - Au încercat și la dvs să vă ia smochine? Să le vândă în altă parte? - Da. Unde ați cârnit la drum, eu vara vând acolo. Un băiat de la Chișinău le cumpăra cât aveam: 10-15 kg, dar mai ieftin. Dar băieții de la restaurante nu se târguiesc cu mine. - Interesant, de unde aveți clienți, băieții aceștia care vin să cumpere... - Cum am producție mai multă, pun pe Facebook, și îndată încep a mă suna. - De unde vă sună? E interesant, cine vă sună? - Matele de-o pildă cum m-ai găsit? Sună pe fix, la Moldtelecom, sună pe la primărie”.

De ceva vreme, pomicultorul a descoperit că poate face bani și din smochine uscate. Avea o dilemă însă: nu știa cât să ceară pentru un kilogram. 

„Am găsit într-un magazin smochine uscate, m-am uitat prețul. Și eu l-am ridicat oleacă, ale lor sunt din Turcia, ale mele sunt de pe loc”.

Așa că acum, dacă nu reușește să vândă fructele uscate, le usucă și le vinde cu 240 de lei kilogramul. Deși s-ar părea că pomii exotici sunt mai greu de îngrijit, Vasile Iepure demontează acest mit. Tot de ce are nevoie un smochin este apa, iar în primii ani de viață - protecție contra frigului. Și cam atât. Nu-i stropește nici contra dăunătorilor. 

„Îs vii, eu apă le dau, iată bag mâna și uitați-vă că e ud, ud. - Din aștia vreți să mai puneți niște rânduri de puieți? - Nu, sunt pentru comenzi. - Comenzi de puieți, da? - Da”.

Deși Vasile Iepure practică agricultură la scară mică, oricum am vrut să aflăm ce crede despre recentele proteste ale fermierilor, care au dus inclusiv la blocări de vame și drumuri.

„Nu-i înțeleg ce aceia. Dacă ți-ai asumat să pui o livadă mare, trebuie să te asiguri că ai cui să vinzi. Eu, dacă am prea multă prună, scot. Iată smochine 160 de copaci, ca să îi pot realiza. Că apoi tre să ies pe piața centrală să-mi deie. Știi cum zicea rusul: cine nu riscă nu bea șampanie. Așa e și aici. Trebuie să riști. Nu să stai cu mâna întinsă. - Nu vedeți ce se întâmplă prin Chișinău? Ies cu sutele! - Nu, eu nu sunt așa. Cei care fac proteste trebuie să-și asume afacerea. - Când te apuci de-un lucru, tre să știi ce faci. - Da”.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-urile specializate, cel mai bun moment pentru plantarea smochinilor este sfârșitul iernii și primăvara. Pomii pot da roadă de două ori pe an, producția sa maximă se obține în anul 4 de la plantare. Fructele sunt gata pentru a fi culese atunci când culoarea lor devine violet și se desprind ușor. 

Un reportaj de Constantin Niculae și Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Ecoul protestelor din iarnă. Sergiu Stefanco, fermier de la Căușeni: „Nimic nu s-a schimbat”

Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Disensiunile între Guvern și primăria Chișinău continuă. După ce și-au tot aruncat săgeți, premierul anunță că Ministerul Muncii va reangaja asistenții personali demiși de primărie. Care este reacția primăriei? / Încă patru cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament temporar pentru refugiați din municipiul Chișinău, același centru unde acum două zile au fost raportate trei cazuri. / Baba Dochia își scutură cojoacele. În mai multe regiuni din nordul și centrul țării, a nins, iar în unele sectoare ninsorile au fost abundente. Meteorologii anunță vreme instabilă în continuare
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cu câteva săptămâni înainte de încheierea sezonului rece, ANRE a decis să ieftinească energia termică. Cât va costa o gigacalorie? / Un angajat al Ambasadei Ruse de la Chișinău a fost declarat persoană indezirabilă și urmează să părăsească țara. Nota informativă i-a fost înmânată, azi dimineață, ambasadorului Oleg Vasnețov. Care este motivul? / Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, o amenință cu judecata pe Maia Sandu. Se întâmplă după ce ieri președinta a dat de înțeles că nu va semna decretul de numire a bașcanei în funcția de membră a Guvernului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa statului, Maia Sandu, a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Plebiscitul ar putea avea loc în octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. / Fostul șef al Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost pus sub învinuire în cazul tragediei de la Aeroport, din vara trecută. El este acuzat de neglijență în serviciu în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane. / Focar de rujeolă la un centru de refugiați din Chișinău. Cinci copii au fost internați la spital, după ce au fost diagnosticați cu această infecție.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Accidentul de la Măgdăcești: Șoferul camionului a fost reținut. Noi imagini cu momentul impactului
/VIDEO/ Bunurile fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație. Milioane de euro, în joc
/VIDEO/ Bunurile fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație. Milioane de euro, în joc

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram