/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Miliarde investite de oameni de afaceri străini. „Suntem la o răscruce”

missing
19 martie 2024, ora 23:42

Valoarea totală a miilor de întreprinderi cu capital străin sau mixt, din Republica Moldova, depășește 5 miliarde de dolari. În fiecare an, în țară intră milioane noi, prin faptul că străinii continuă să facă investiții. Acum doi ani, a fost atins și un record când pe piața moldovenească au intrat aproape 600 de milioane de dolari. A urmat însă o perioadă de declin cu o reducere de 30 la sută a acestor fluxuri. Chiar și așa, Agenția pentru Investiții este optimistă și vrea ca suma anuală de investiții să treacă de un miliard. Pe de altă parte, Guvernul, prin Ministerul Economiei, afirmă că se fac o serie de îmbunătățiri, dar și că se duc negocieri cu mai multe companii mari pentru a-și deschide filiale și la noi în țară.

De pe diferite scene, cu diferite ocazii, de la cel mai înalt nivel, autoritățile Republicii Moldova au tot îndemnat, de-a lungul anilor, investitorii străini să lanseze afaceri în țara noastră.

„Pentru că în Republica Moldova, o țară mică, fără resurse naturale, fără capacitate de cumpărare pe piața internă, cu percepții de risc din cauza războiului, noi trebuie să facem de trei ori mai mult ca să avem rezultate decât alte țări pe antreprenoriat”, a spus ministrul Economiei și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Din cele circa 60 de mii de companii existente în Republica Moldova, aproape 4 mii sunt întreprinderi cu capital străin sau mixt, estimat în procente ponderea reprezintă circa 6 la sută

„Nu-s prea mulți nicăieri, dacă-mi iertați gluma cu gust amar. Desigur, agricultura, dacă vorbim de numărul de angajați. IT-ul. În curând, vom lansa niște domenii cheie pentru economie, iar acest lucru va fi automotive, farma, optica - domenii pe care noi avem un anumit fundament, o bază de tehnologie, dar cu o investiție în creșterea nivelului de tehnologică. Avem pregătiri, vorbesc în acest sens de UTM și alte instituții”, a explicat Alaiba.

„Ca și număr, ele sunt puține. Dar productivitatea lor, numărul de persoane pe care le angajează, veniturile lor, profiturile sunt proporțional mult mai mare decât companiile locale. Cele mai mari investiții sunt în domeniul financiar, al asigurărilor, aici vorbim de volumul de bani. Dacă vorbim de numărul de angajați, atunci avem domeniul electronicii, al agriculturii”, a spus directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.

Vă întrebați, probabil, de ce este nevoie, în Moldova, de companii străine? Prima și cea mai oportună explicație este că sunt create noi locuri de muncă, iar salariile sunt, de regulă, mai mari în astfel de companii. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Investitorilor Străini, afacerile cu bani din afară oferă locuri de muncă pentru 90 de mii de oameni, ceea ce reprezintă circa 15 la sută din totalul angajaților. 

„Investițiile vin în țară, creează aici locuri de muncă, bunuri, servicii care sunt exportate și pentru asta vin bani în țară. Așa ar funcționa o economiei sănătoasă. Economia noastră are nevoie de o reparație. Nu se va întâmpla peste noapte. Vom reuși favorizând investițiile. Creștem IMM-urile ca să poată concura cu Uniunii Europene. Dar atragem atenția și la investițiile străine directe, ca să vină la noi, să creeze locuri de muncă, să producă bunuri aici, oferind locuri de muncă, bani la buget și așa mai departe”, a spus ministrul Alaiba.

Chiar și așa, în ultima perioadă asistăm la o descreștere a numărului de companii cu investiții străine.

„În ultimii 10 ani, cota companiilor cu investiții străine directe s-a redus de la 8,5 % în anul 2012 la 6, 2% în anul 2022. Acest fapt a fost provocat de reducerea numărului de companii cu capital mixt. Pandemia a afectat în speciale acele companii care erau parte a lanțului valoric global. Conflictul din Ucraina a accentuat ezitarea investitorilor străini să vină în Moldova, iar la finele anului 2022, erau 3900 de companii cu capital străin, fiind cel mai mic număr din ultimii 10 ani”, a declarat directoarea executivă a Asociației Investitorilor Străini, Ana Groza.

Și banii pe care îi investesc oamenii de afaceri străini sunt mai puțini. După un record atins în anul 2022, atunci când, în decurs de un, au fost investite aproape 600 de milioane de dolari, anul trecut fluxurile s-au redus cu o treime. 

„Se atestă mai degrabă o scădere a investițiilor străine pentru anul 2023 față de 2022. E legat de mai multe chestii. Au descrescut și la investiții nete, cât și ca profit reinvestit. În 2022, am avut o cifră record de 580 de milioane de dolari, dintre care circa 80% era profit reinvestit.  Cu siguranță, vrem să trecem de pragul acesta de 1 miliard de dolari. Și eu sper să fie doar o cifră de care am trecut și am mers mai departe”, a spus Natalia Bejan.

Mai bine de 80 la sută dintre cei care lansează afaceri în Moldova sunt investitori din țările Uniunii Europene.

„Dacă vorbim de originea capitalului, printre principalii investitori este România, Germania, Italia, Austria, Polonia, Turcia și mulți alții. Avem un segment diversificat, din acest punct de vedere. Dar nu sunt suficienți. Marea Britanie. Avem o economie diversificată, dar mai trebuie. Trebuie să avem mai multe locuri de muncă, o creștere a economiei”, a menționat Dumitru Alaiba.

Atragerea de noi investiții străine este o temă ce se regăsește pe agenda Ministerului Economiei, ne dă asigurări Dumitru Alaiba. Șeful de la Economie mai spune că, în condițiile în care remitențele sunt instabile, aceste investiții sunt o soluție pentru a umple golurile financiare.„

„Asta este unica soluție. Evident că remitențele sunt aici pentru a susține consumul, dar să recunoaștem că asta nu este tocmai sustenabil. Această resursă se va epuiza în timp. Nu zic să asta e mâine, ori peste 5 ani. Investițiile sunt răspunsul de care are nevoie economia”.

Iar pentru a convinge investitorii să vină pe piața moldovenească e nevoie de mai multe măsuri.

„Deschidere, maximă libertate, o taxare foarte competitivă”, a spus ministrul.

„Noi suntem acum la un fel de răscruce. Eu cred că noi, sau vom continua modest cu rata de creștere de acum, sau real avem o oportunitate de a împușca în cel mai bun și pozitiv fel. Eu sunt în această poziție de doar două luni, dar sunt pentru că cred că putem face schimbări. Pun productivitatea pe umerii noștri, pe cât de receptivi noi suntem, câte emailuri noi trimitem, cât de rapid le răspundem. Asta este în mâinile noastre”, a vorbit Natalia Bejan.

Pe de altă parte, conducerea Asociației Investitorilor Străini a menționat și alte neajunsuri:

„Evident, prioritatea 0 pentru comunitatea de investitori atât locală, cât și străină este reforma justiției. Așteptăm pași mai rapizi”.

Se duc, dar cu ușile închise, discuții cu mai multe companii internaționale, care sunt invitate să vină în Republica Moldova.

„Facem așa, nu este corect ca noi să divulgăm decizii care sunt aproape gata sau încă nu au fost luate. Dar vă dau câteva exemple cu afaceri recente: investiția britanică de la Strășeni, cu reciclarea plasticului și folosirea lui la drumuri, înlocuind bitumul. În IT se fac multe investiții. O companie mare din Israel, care și-a deschis o filială. Avem și în finanțe. Unele pe industrie, dar nu e corect să divulgăm”, a spus Alaiba.

„Războiul din Ucraina este una dintre temele pe care le discutăm cu investitorii la care mergem sau vin la noi. Situația din Transnistria. Eu cred că este o situație de așteptare, dar noi trebuie să fim consecvenți, receptivi. Toată lumea trebuie să știe că noi avem un vector, care este clar”, a menționat Natalia Bejan.

Războiul de la frontieră a pus pe frână unele decizii de a investi în Moldova.

„Noi foarte mult vrem să aducem companii internaționale de consultanță de nivelul AGcenter. Se discută cu ei de ani de zile. Dacă nu era războiul, cred că își deschideau deja un oficiu. Noi vrem să aducem așa companii. Vrem să aducem HM, Zara, Ikea în Moldova”, a spus Bejan.

De ce avem mai puține companii străine decât acum 10 ani? 

„Profit poți să faci și pe timp de război, și pandemie, și conflict în regiune. Avem companii care sunt extrem de bine în Republica Moldova și nu vor pleca pentru că reușesc să facă afaceri bune. Cei care pleacă, în mare parte, sunt afectați de lanțul valoric global. Mulți cei care vin în Moldova vin cu contracte, cu clienți care nu sunt în Moldova. De exemplu, Porsche, BMW. Nu de Moldova depinde dacă vor exista aceste contracte sau nu”.

Valoarea totală a investițiilor străine, în Republica Moldova, depășește 5 miliarde de euro. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.

Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Evghenia Guțul, pe banca acuzaților: Ar fi acceptat finanțare ilegală din partea unui grup criminal organizat
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
Cazul Anei-Maria vs. conexiuni cu alte crime neelucidate. Șeful IGP: „Suntem obligați să suprapunem probe, să examinăm tot”
/UPDATE/ Alerta cu bombă la Aeroportul de la Chișinău - falsă
/UPDATE/ Alerta cu bombă la Aeroportul de la Chișinău - falsă

/VIDEO/ Primăriile, cu bugete reduse, trebuie să aibă grijă de monumente? Ministrul Culturii: „Nici noi nu avem bani”

missing
24 aprilie 2024, ora 10:00

În timp ce primăriile se plâng de faptul că nu au bani pentru a salva monumentele istorice, de însemnătate națională, același lucru îl auzim și de la ministrul Culturii. Sergiu Prodan însă a îndemnat autoritățile publice locale să se adreseze ministerului, în cazul în care au proiectele gata sau idei de restaurare, iar împreună să încerce să caute soluții. Dar a făcut o și avertizare: în cazul în care deținătorii de monumente istorice vor interveni neautorizat, riscă amenzi. Mai bine să lăsăm patrimoniul să degradeze natural, ceea ce este un proces firesc, decât să fie mutilate de reparații neprofesioniste, este de părere ministrul. 

„Aceste monumente au ajuns în starea în care au ajuns, nu grație activității ministerului din ultimii ani, sau grației administrației publice locale din ultimii ani. Zeci de ani s-a mers spre această stare și ea se datorează faptului că aceste monumente istorice nu au fost puse în funcțiune, în serviciul public, nu au fost valorificate. Respectiv, în clădirea în care nu există viață, dispare din ea orice. Se prăbușește, începe să degradeze. Și dacă renovăm acum, restaurăm acum aceste monumente, întrebarea este ce va urma? Ce se va întâmpla mai departe, ca ele să nu se mai distrugă din nou? Răspuns la această întrebare, este foarte greu de găsit”, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pentru protejarea acestor monumente este nevoie timp, de bani, dar și de echipe mari de oameni.

„Registrul monumentelor necesită actualizare urgentă și lucrul ăsta trebuie făcut sistemic. Tocmai de aceea, noi la Ministerul Culturii am înaintat proiectul de lege de separare a registrului monumentelor, de registrul siturilor arheologice. Pentru a nu pune totul într-o cratiță și a amesteca, facem două registre separate. Peste 11.000 de situri noi sunt înscrise în registrul arheologic, care așteaptă aprobarea în Parlament în a doua lectură. În prima lectură a fost votat, actualmente colegii au depistat erori, confuzii, pentru că este un lucru destul de minuțios. Dar repet, este la nivel de lucru cu documentele, de hârtie. Vizită în teritoriu, delimitarea exactă, o analiză profundă, un dosar al fiecărui monument și al fiecărui sit arheologic. Este o sarcină extrem de grea și extrem de importantă”.

O soluție este crearea unei structuri în cadrul ministerului, care să se dedice în totalitate inspectării, monitorizării, protejării monumentelor istorice. 

„Iată această structură va fi Institutul Național al patrimoniului, sau institutul patrimoniului național, cum se va numi, care dintr-un institut de cercetări, doar de cercetări în domeniul patrimoniului, va fi un institut de cercetări, evidență și gestionare, un institut de implementare a politicilor Ministerului Culturii, de implementare a Legilor primite pe domeniu și în primul rând mă refer la patrimoniu”.

Marea majoritate a monumentelor istorice, de categorie națională, sunt amplasate în afara Chișinăului, pe teritoriile orașelor și satelor. Ministrul afirmă că întreținerea lor este, în primul rând, responsabilitatea autorităților publice locale.

„Toate monumentele care sunt în toată țara, sunt ale poporului, ale statului, ale administrației centrale și locale. Dar nimeni altul decât administrația locală, nu poate gestiona mai bine aceste monumente și nu ar fi o cale corectă dacă ne-am întoarce acum înapoi. Din moment ce ai o proprietate, ești responsabil de ce se întâmplă în această proprietate, si dacă această proprietate este și monument istoric, de importanță națională mai ales... - Intră sub aripa ministerului. - Da, bineînțeles, intră sub aripa ministerului în sensul verificării acțiunilor proprietarului. Deci noi nu ne putem băga în proprietatea omului, chiar dacă este monument istoric. Este proprietatea lui, fie ea privată, fie municipală etc. Proprietatea este proprietate. Iată intervenția în această proprietate, acțiunile sau inacțiunile proprietarului, sarcina noastră este să le taxăm. Deci dacă ai spart acoperișul monumentului istoric care e proprietatea ta și aștepți ca el să se prăbușească, ca în locul ăsta să construiești un bloc de apartamente modern, vei fi taxat”.

De mai dese ori, bugetele primăriilor sunt mici și nu pot acoperi financiar lucrări complexe de restaurare a monumentelor de valoarea naționale. Ar putea ministerul Culturii să le susțină? 

„Noi suntem toți în aceeași barcă. Credeți că noi avem bani, ministerul are bani? Ministerul în genere nu are bani, el nu are conturi în bancă. Noi avem banii bugetari, prevăzuți în buget, pe care noi îi distribuim exact cum e legea bugetului, nici un pas în dreapta, nici un pas în stânga. Faptul că noi nu avem fondul de restaurare, este rezultatul muncii acelor guverne anterioare. Pentru că, ca să finanțezi acest fond, trebuie să iei de undeva. Și când începi să iei de undeva, acolo doare bineînțeles, dar în plus nu are de unde veni acum, trebuie să găsim acele finanțări”.

Conform Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, pe tot teritoriul țării sunt circa 6 mii de monumente de patrimoniu. Aproape jumătate dintre ele sunt amplasate în nordul țării. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan 

Montaj de Constantin Niculae

Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.

/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
/ULTIMA ORĂ/ Tânăra de 19 ani, dispărută la Orhei, ar fi fost găsită moartă. Poliția a căutat-o timp de opt zile
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/VIDEO/ Documentar TV8: Foametea din Basarabia 1946-1947. Amintiri cutremurătoare ale supraviețuitorilor: „Se mâncau unul pe altul”
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/EXCLUSIV/ Bărbatul suspect în cazul morții Anei-Maria, adus de poliție acasă. Ce analizează oamenii legii
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria  pe ultimul drum
/VIDEO/ Lacrimi și durere la Susleni: Zeci de oameni au venit să o conducă pe Ana-Maria pe ultimul drum

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram