Republica Moldova va primi sprijin din partea Uniunii Europene în domeniul proprietății intelectuale, fiind parte a proiectului EU4IP. Mai exact, acesta își propune să contribuie la consolidarea sistemului național de proprietate intelectuală și să faciliteze alinierea cadrelor juridice și administrative în materie de proprietate intelectuală la sistemele europene, pe măsură ce țara noastră se pregătește pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Eu cred că are două implicații pentru Republica Moldova. Una este partea legală, pentru că proprietatea intelectuală este unul din lucrurile care trebuie reflectat în procesul de negociere. Un alt aspect este cel al dezvoltării țării, pentru că proprietatea intelectuală nu ține doar de lege. Este, de asemenea, o posibilitate pentru țară de a se dezvolta pe baza unor reguli solide”, a declarat ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks.
Prin consolidarea sistemului de proprietate intelectuală, proiectul EU4IP sprijină dezvoltarea economică și culturală, consolidează potențialul întreprinderilor mici și mijlocii, dar și crește nivelul de atractivitate a investițiilor.
„Dacă dezvolți, tu ești capabil să creezi, de asemenea, o economie și o societate mai bună. Noi credem că în Europa este un mare potențial în proprietatea intelectuală și inovare, dar noi trebuie să le oferim o protecție corectă. Dacă vom asigura o protecție corectă, atunci, cu siguranță, inovatorii vor avea un stimulent să continue să creeze produse noi”, a menționat directorul executiv EUIPO, Joao Negrao.
Totodată, acesta va contribui și la creșterea conștientizării importanței proprietății intelectuale
„Importantă este creșterea conștientizării respectării drepturilor de proprietate intelectuală, ceea ce va ridica nemijlocit gradul de cultură în vederea respectării acestor drepturi o să mergem și pe linia academică în care o să aducem la cunoștință despre importanța respectării drepturilor, cât și care sunt pericolele în așa fel încât nu vor fi respectate aceste drepturi”, a vorbit directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu.
În cadrul evenimentului au fost prezenți și reprezentanți ai statelor precum Lituania, care a implementat cu succes un astfel de proiect, iar acum urmează să fie un exemplu pentru țara noastră în acest domeniu.
„Noi credem că este foarte important să fim parte a acestui proiect și să împărțim experiența noastră, pentru că nu este doar despre ceea ce obținem noi. De fapt e o situație de câștig pentru toate părțile, pentru că atunci când noi împărțim din experiența noastră, noi luăm ceva și din cealaltă parte”, a menționat directoarea Biroul de brevete de stat al Republicii Lituania, Irina Urbone.
Proiectul EU4IP are drept scop consolidarea sistemului de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală, promovarea inovării și competitivității în țările în curs de aderare la UE. Acesta are o durată de 4 ani și un buget total de 4 milioane de euro, cofinanțat de către Comisia Europeană și EUIPO. Parte a EU4IP, sunt, de asemenea, Georgia și Ucraina.
/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.