Țară agrară cu scumpirea legumelor în plină vară! Deși luna august este cea a recoltelor, moldovenii au plătit cu 7% mai mult pentru legume. La fel, s-au scumpit ouăle, zahărul și uleiul, arată datele Biroului Național de Statistică. Partea bună este că, cel puțin, fructele s-au ieftinit, dar și carburanții.
Cel mai mult s-au scumpit în august ouăle- cu aproape un sfert față de luna iulie. Curios e că, deși e perioada recoltelor, și prețul legumelor a crescut cu aproape 8% luna trecută. S-a scumpit inclusiv uleiul și produsele lactate. Iar raportat la prețul produselor de acum jumătate de an, majorarea prețurilor produselor alimentare constituie 3,5%. Deși piața roiește de cumpărători, unii se arată indignați de sumele care îi frig la buzunare.
„E scump, ne mușcă, cu 2000 de lei noi nu putem trăi”.
„Sunt super bune, ferească Dumnezeu! Dacă v-om avea salariile ca în Europa, să fie prețurile ca în Europa. Noi nu avem salariile ca în Europa și cumpărăm roșiile cu 35 de lei. Ferească Dumnezeu!”
„Mari, la tot, în comparație cu anul trecut sunt mari. - Cum credeți seceta va afecta prețurile? -Da, clar că seceta, noi înțelegem, dar cumpărăm ce să facem? Asta e.”
„25 de lei 10 ouă. - Și cum vi se pare prețul? - Pentru salariile noastre foarte mult!”
Vânzătorii sunt, însă de altă părere. Aceștia susțin că prețurile au crescut din cauza secetei din acest an, iar munca lor trebuie răsplătită pe măsură. Mai ales că varietatea produselor de pe tarabe poate satisface buzunarele oricărui cumpărător, susțin ei. Cat despre eventuale scumpiri ulterioare, aceștia spun că nu pot face prognoze, întrucât nu știu care va fi situația.
„Să vă spun sincer, cumpărătorii niciodată nu sunt mulțumiți, dacă e scump, e scump, dacă e ieftin, de ce e rău. Caută ieftin și bun. Niciodată nu-i mulțumit cu prețul care este. Dar cum credeți sau majorat prețutile? - Nu sau majorat, după cum a fost anul acesta secetă, prețurile nu sau majorat”.
„- 29 au fost 31, eu singură mi-am cumpărat săptămână în urmă, mi-am luat acasă cu 31, și am fost liberă o săptămână, am venit la lucru iată sunt 29, au căzut doi lei. acestea au fost 32. acuma sunt 30, cam așa.”
„Prețurile se vor regula, cum s-ar spune, pentru că în acestă toamnă deja au fost careva ploi și poate vor mai fi. Sperăm să fie totul bine”.
Contactat de TV8, analistul economic, Marin Gospodarenco, susține că nu sunt premise pentru scumpiri viitoare accentuate. Deși avem inflație, acesta spune că sunt semne de stabilizare.
„Totuși Republica Moldova traversează o perioadă de stabilizare a inflației cu o scădere semnificativă față de anul precedent. Cu toate acestea, nivelul actual de 5,1 % rămâne o provocare, necesitând servicii economice prudente și eficiente, pentru a preveni revenirea la niveluri ridicate. Comparativ cu țările similare din regiune cum și am menționat, Moldova se descurcă relativ bine, însă există oportunități de învățare de la experiențele României, Letoniei sau celorlalte țări, care au o rată a inflației cât de cât stabilă”.
Potrivit BNS, în luna august s-au înregistrat și ieftiniri. Prețul fructelor a scăzut în medie cu 2,4%, iar cel al zahărului – cu 1,0%. În august s-au ieftinit și carburanții- cu 4,1%.