Deși nu le este ușor, producătorii autohtoni de fructe spun că se vor descurca și fără piața rusă, după ce, acum o săptămână, Moscova a introdus o nouă interdicție pentru produsele moldovenești. Mai mult, exportatorii sunt convinși că, de-a lungul timpului, anume embargourile rusești ne-au călit atât de mult, încât am reușit să devenim competitivi și pe piața europeană. Problema a fost abordată în cadrul conferinței naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”.
Agricultorul Roman Mandiș din satul Coșnița, raionul Dubăsari spune că a rămas în prag de Anul Nou cu circa 500 de tone de mere și 300 de tone de struguri în frigider, după ce Federația Rusă a instituit embargou la importul de fructe moldovenești. Bărbatul spune că 80 la sută din producție o exporta până acum în această țară.
„Avantajul merelor în Federația Rusă, era că toate merele se duceau de la calibru mic până la cel mai mare. În alte țări este un calibru standard și restul se dau la suc. Ca să te orientezi anume pe o piață și să investești mulți bani cred că nu merită, trebuie să fim mai atenți. Până apar cireșele cred că ieșim din situație, ne orientăm pe alte piețe Kazahstan, Uzbekistan, Dubai, mai puțin în Europa”.
Agricultorii moldoveni care au încetat de câțiva ani să exporte fructe în Rusia, culeg acum roadele muncii lor. Fermierul Ion Ionaș din satul Costești, raionul Ialoveni, a exportat în acest an o cantitate record de fructe pe piața Uniunii Europene. A ajuns la acest rezultat, după ce timp de patru ani a lucrat intens în această direcție și a obținut o serie de certificări.
„Acum la momentul de față 100 de procente din produsele care le avem și exportăm toate sunt exportate doar în UE, inclusiv Marea Britanie. Sunt peste 5000 de tone de cireșe, caise, prune și struguri și mere. Noi am investit în asta, suntem pregătiți, astăzi exportăm 15-20 de camioane pe săptămână fără nicio problemă. Am ajuns la un prag unde trebuie să investim foarte mult în ambalaje, calitate, săli de sortare, linii de sortare”.
O altă companie din raionul Criuleni a reușit în 2023 să exporte o cantitate record de peste 4000 de tone doar de prune în România, Germania, Olanda, Suedia și Polonia.
„Noi trebuie să exceptăm mărfurile după ce au fost recoltate din câmp. Nu mai putem garanta calitatea din câmp. Munca necalificată este așa cum este, trebuie să o acceptăm și să înțelegem că toți producătorii trebuie să investească în spațiile lor de post-recoltare, cu linii moderne de sortare, de cântărire. Investițiile corecte se pot scoate și într-un an de zile”.
Asociația "Moldova-Fruct" spune că embargoul rusesc nu are la bază vreun motiv de ordin sanitar ci este o chestiune politică și sunt convinși că producătorii autohtoni vor face față situației.
„Ne face greutăți, dar un șut în fund te face să faci un pas înainte. Trebuie să schimbăm sortimentul, dar merele acestea nu o să rămână nevândute. Să mă țineți minte, dacă noi o să avem la începutul lunii iunie sau sfârșitul lunii mai, măcar un camion de mere calitative, nevândute, să nu ziceți că eu nu cunosc situația”.
La conferință au participat și importatori de fructe din țări europene care au purtat negocieri cu producătorii moldoveni privind semnarea unor contracte. De exemplu, o companie din Germania vrea să importe în 2024, 2500 de tone de prune și 200 de tone de struguri de masă din Moldova.
„În Germania sunt foarte apreciate fructele moldovenești, poți să le cumperi din orice supermarket. Oamenii le cumpără pentru că gustul este foarte bun și calitatea e înaltă. Au o anumită formă, sunt sănătoase. - Oferiți un preț bun? Oferim cel mai bun preț”.
Precizăm că Republica Moldova a înregistrat anul acesta o cifră record la exportul de prune. Potrivit datelor oferite de Serviciul Vamal, în perioada iulie-octombrie, 74 de mii de tone de prune proaspete au ajuns pe piețele din străinătate, dintre care 70 la sută au fost exportate în țările din Uniunea Europeană. Totodată, în aceeași perioadă viticultorii au exportat peste 30 de mii de tone de struguri de masă. Aproximativ jumătate, adică circa 14 mii de tone au ajuns pe rafturile magazinelor din UE, ceea ce înseamnă cu peste 30 la sută mai mult decât livrările efectuate în aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit ANSA, în prezent, Republica Moldova exportă fructele și legumele în peste 80 de țări ale lumii, inclusiv în statele UE și în niciuna, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate nereguli.