Creștinii ortodocși de rit vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru cel Mare. O biserică din capitală, care îi poartă numele, a fost astăzi neîncăpătoare pentru zeci de credincioși care au venit să se roage. Soborul de preoți care a oficiat slujba, dar și enoriașii au cântat la mulți ani pentru toți cei care poartă numele marelui sfânt.
Dumitru Arnăut care poartă numele marelui sfânt a decis să își înceapă ziua prin rugăciune, așa că de dimineață a venit la biserică.
„Mă numesc Dumitru și am venit la sfânta biserică să mă rog pentru sănătatea mea, pentru că sunt Dumitru, pentru întreaga familie, pentru țară, pentru toți oamenii din lume și pentru ca să fie pace, să scăpăm de urgia asta numită război.
- Veți sărbători astăzi în familie?
- Da, la noi este hramul casei, pe opt noiembrie în fiecare an sărbătorim.
Credincioșii ne-au spus că în această zi se roagă pentru sănătatea lor și a celor apropiați, dar și pentru pace în lume.
„Pentru ce te-ai rugat astăzi la slujba sfântului Dumitru?
- Ne-am rugat pentru sănătatea noastră, pentru tot ce a făcut această persoanalitate creștină și pentru această biserică.”
„Pentru soțul meu Dumitru și bunelul care a purtat același nume, pentru pace, bunăstare, ploaie.”
„Pentru copii mei, pentru părinți, pentru toată lumea, pentru pace, pentru că mai greșim, ca orice creștin, eu consider că trebuie să venim la biserică.
-Aveți rude, prieteni cu acest nume?
- Avem rude care sunt Dumitru, nepoței și am venit să ne rugăm pentru ei, dar și pentru toată lumea.”
„În primul rând se mulțumește la un sfânt și trebuie să avem credință, dacă există credință cu siguranță te ajută, iar în al doilea rând trebuie să îl slăvim, apoi după să cerem.”
„Biserica, slavă Domnului, este frecventată de enoriași, își iubesc mult patronul acestui sfânt locaș, pe sfântul Dumitru și astăzi, îi sărbătorim hramul. Noi, astăzi îi felicităm pe toți cei care poartă numele sfântului marele mucenic Dimitrie, Dumitrițele, derivatele, pentru că avem mai multe, acestă sărbătoare se mai numește și Simedru.”
Ziua Sfântului Dumitru este printre ultimele sărbători importante de toamnă, iar portivit tradiției populare marchează începutul iernii. În Republica Moldova peste 37 de mii de persoane poartă numele Dumitru sau derivatele acestuia.