Zăpada și viscolul au lăsat fără curent electric zeci de localități din țară. Potrivit Premier Energy, la această oră, echipele operative efectuează lucrări de reparație a liniilor electrice deteriorate. Vremea a provocat și accidente în mai multe localități din Moldova, iar pe drumurile naționale se circulă cu dificultate, chiar dacă, potrivit autorităților, drumarii au muncit toată noaptea și pe parcursul zilei.
Lapovița și ninsoarea au creat probleme în mai multe localități din țară. Potrivit ministerului Energiei, peste 20 de mii de locuitori au rămas fără curent electric. Astfel, au fost afectate 40 de localități din raioanele Florești, Rezina, Sîngerei, Orhei, Telenești, Nisporeni și Criuleni. Reprezentanții Premier Energy susțin că: „Pentru înlăturarea operativă a defecţiunilor produse sub influenţa factorului meteorologic şi reluarea furnizării energiei electrice, Premier Energy Distribution desfăşoară de urgenţă toate acţiunile necesare. În prezent, echipele operative ale întreprinderii efectuează lucrări de reparaţie a liniilor electrice aeriene deteriorate şi de realimentare cu energie a localităţilor afectate.”, scrie în comunicat Premier Energy pe facebook.
S-a circulat cu dificultate și în capitala de nord a țării. La Bălți, mai multe linii electrice au fost acoperite cu un strat de gheață, astfel troleibuzele au rămas blocate pe traseu, iar oamenii au fost nevoiți să se deplaseze pe jos. Unii au pierdut minute în șir pentru a-și deszăpezi mașinile.
„Am curățat mașina timp de jumătate de oră, în timp ce curățam ningea și o acoperea din nou, foarte greu. Singuri deszăpezim și teritoriul după cum vedeți, cu lopata”.
„Foarte greu. De 20 de minute o încălzesc, condițiile meteo, ce să facem”.
„Am vreo 10-15 minute, stau lângă mașină și o curăț, dar ne bucurăm de iarnă, este plăcut”.
Deși drumarii au intervenit în raioanele de nord, zeci de curse au fost anulate. Cei care totuși s-au pornit la drum spun că nu prea știu cum vor ajunge la destinație.
„Eu am venit de la Chișinău. E rău, de la Ratuș – Telenești până aici e ghețuș și nicio mașină și nu era curățat”.
De asemenea, Serviciul Vamal anunță că traversarea camioanelor prin postul vamal de frontieră Leușeni -Albița este restricționată, pentru că partea română interzice temporar circulația camioanelor din cauza ninsorii și poleiului de pe drumurile publice. Se circulă cu dificultate și în punctul de trecere LeovaBumbăta.
Ninsoarea a dat peste cap și activitatea Aeroportului Internațional Chișinău. Din cauza vântului și a ninsorii dense, procedurile de degivrare a aeronavelor nu pot fi efectuate. Prin urmare, decolarea aeronavelor este temporar suspendată.
Accidentele din cauza condițiilor meteo nefavorabile au început în seara zilei de ieri. Poliția a intervenit la Briceni, unde o mașină a derapat de pe traseu și a ajuns într-un șanț. De asemenea, un accident violent s-a produs în apropiere de localitatea Cubolta, raionul Sîngerei. Un bărbat de 49 de ani a pierdut controlul volanului. Ulterior, acesta a ieșit pe contrasens și s-a izbit într-un automobil, condus de un bărbat de 50 de ani. În urma impactului, atât șoferii cât și pasagerii au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportați la spital cu diverse traumatisme.
În același timp, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că astăzi, patru autosanitare au avut nevoie de ajutorul salvatorilor, iar o femeie din raionul Ungheni a născut un bebeluș chiar în ambulanță. Potrivit informațiilor oferite de către IGSU, atât mama cât și nou-născutul se simt bine.
În timp ce unora ninsoarea le-a creat bătăi de cap, alții au profitat de zăpadă și au ieșit la săniuș.
„Sunt cu familia, cu săniile, nu este încă zăpada bună pentru a merge cu sania ..., dar însăși faptul că a nins și deja se poate de ieșit și este frig, obrajii ard, asta-i super”.
„Ne bucurăm e super, măcar o dată pe an, nu sunt iernile cele cum erau înainte. Dar e salutabil, ne bucurăm de ce avem”.
Executivul anunță că pe traseele publice naționale se efectuează lucrări de patrulare și deszăpezire. În procesul tehnologic sunt implicate 212 utilaje speciale și aproximativ 170 muncitori rutieri. Totuși, multe drumuri rămân impracticabile, iar mai multe mașini au rămas blocate în zăpadă, fiind înregistrate peste 46 de apeluri la numărul de urgență 112.