O adevărată paradă a turismului rural are loc, zilele acestea, la Moldexpo. Peste 60 de pensiuni, crame, vinării, agenții de turism naționale și internaționale și-au expus ofertele. Printre participanți se numără și mai multe consilii raionale, care și-au amenajat standurile după obiceiurile locale. Iar pentru a fi mai convingători, aceștia au ademenit vizitatorii cu delicii culinare, muzică și multă voie bună.
Participanții la expoziție au fost agențiile turistice și proprietarii de pensiuni, care au încercat să-și promoveze ofertele cât mai inedit. Aceștia și-au pus straie naționale, și-au decorat standurile după toate obiceiurile locului și au îndemnat oamenii să-i viziteze.
Svetlana Vodă a venit tocmai de la Cahul și a reușit să-i convingă pe toți cei prezenți că regiunea de sud a Moldovei merită explorată:
„Să ne vadă locurile pitorești. Tradițiile și obiceiurile noastre. Gastronomia de la Sud. Avem foarte multe lucruri frumoase de arătat și de prezentat”.
De la sudul țării am mers spre centru, aici unde am găsit-o pe Tatiana Popa, fondatoarea muzeului Casa Părintească din satul Palanca, raionul Călărași. Femeia spune că activează în domeniul culturii de când se ține minte:
„Prezentăm ograda raionului Călărași. Ograda gospodarilor care pun totul în funcțiune. Deci ograda noastră va fi funcțională aceste zile”.
Și agențiile de turism și tur-operatorii locali și-au prezentat cele mai atractive oferte ale anului 2024.
„- Avem multe rezervări timpurii pentru vară. Turcia, Bulgaria, Grecia deja sunt.
- Care sunt prețurile din acest an?
- Un pic pipărate, comparativ cu alți ani, dar asta nu sperie turiștii”.
„Facem tururi combinate, unde turistul plătește pentru o vacanță, dar vizitează și se odihnește în două țări”.
Printre participanții târgului de turism, au fost și companii de peste Prut.
„Promovăm practic tot ceea ce are Bucovina mai frumos. Mănăstirile pictate, muzee și cetatea de scaun a Sucevei”.
Majoritatea moldovenilor preferă destinațiile exotice, marea și muntele, dar sunt și din cei care spun că locurile pe care merită să le vizităm și să le promovăm sunt, în primul rând, cele din țara noastră.
„Mai bine să ne cunoaștem locurile de aici acasă și apoi să mergem și în străinătate”.
„Avem potențial extraordinar în Republica Moldova. Regiunile de Sud, de Nord. Lacul Naslavcea, Cahul, Dubăsari de sigur că”.
Potrivit BNS, în anul 2023, turismul receptor a crescut cu peste 50%, față de anul 2022. Cei mai mulți vizitatori străini au fost din România, Ucraina, Germania, Statele Unite, Belgia, Franța și Polonia. Au crescut și cifrele turismului emițător, doar că mai puțin, cu peste 11%. Cetățenii moldoveni au preferat să viziteze, preponderent, Turcia, Bulgaria, Egipt, România și Grecia.