Ofițeri CNA pe un șantier de construcții din orașul Codru. Oamenii legii susțin că clădirile ar fi fost ridicate cu abateri de la lege, pe un teren cu risc de alunecări. Prejudiciul calculat se estimează la peste 1,2 milioane de lei. De cealaltă parte, administratorul firmei de construcții neagă toate acuzațiile și spune că a obținut toate autorizațiile legal. Mai mult, el afirmă că p expertiză geologică a arătat că nu există risc de alunecări.
Dosarul în care au avut loc acțiuniunile de urmărire penală a fost pornit pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice. Potrivit CNA, în 2009, primăria din orașul Codru a încheiat contracte de arendă pe un termen de 49 de ani cu o firmă de construcție. Inițial, pe terenul de circa 11 hectare sa permis doar efectuarea lucrărilor de drenaj și de prevenire a alunecărilor de pământ. După care s-a dat undă verde pentru elaborarea unui proiect de construcție a unui complex locativ, dar nu și pentru demararea lucrărilor. Totuși, potrivit CNA, în autorizațiile de construcție au fost efectuate modificări, inclusiv cu pixul, după care a început construcția propriu-zisă a blocurilor.
„Am vrut să-i adresăm mai multe întrebări șefului de șantier, dar paznicul ne-a spus că acesta nu este pe loc. Niciun muncitor nu a vrut să discute cu noi. Ba mai mult, după ce am început să filmăm, ei au închis poarta intenționat”.
Cât s-a aflat acolo echipa noastră, pe șantierul aflat pe strada Schinoasa Vale practic la fiecare jumătate de oră venea câte un camion cu materiale de construcție. Și oficiul mobil în care se oferă informații despre vânzarea apartamentelor activa.
După vizita de azi la șantier, ofițerii CNA au constatat că ridicarea blocurilor are loc cu abateri de la cerințele legale și în lipsa unor avize necesare, inclusiv a unui permisiuni ecologice. Astfel, prejudiciul adus mediului la această etapă se estimează la peste 1,2 milioane de lei. Potrivit oamenilor legii, lucrările au loc pe un teren cu risc de alunecări.
Pe de altă parte, administratorul companiei de construcții, Vladimir Tonu, neagă acuzațiile și spune că toate autorizațiile au fost emise legal. Mai mult, el susține că o expertiză geologică a constatat că terenul este bun pentru construcții și că nu există risc pentru alunecări. Am mers să cerem o explicație și de la primărie.
Iar actualul primar, Stelian Manic, ne-a spus că a moștenit problema după ce a preluat mandatul.
„- Aveți instrumente ca să interveniți acum? - Asta și este problema. Legislația nu ne prea permite să putem să intervenim când apar așa probleme. Deseori suntem chiar în rolul de observatori. Și sperăm pe acele servicii care într-adevăr pot să lupte cu așa ceva.”
Reprezentanții primăriei Codru ne-au trimis și câteva acte de constatare emise în 2021, atunci când specialiștii în arhitectură au inspectat șantierul și au constatat nereguli. Doar că, de fiecare dată, instanța a dat dreptate agentului economic, afirmă Stelian Manic.
„Acea zonă nu este pregătită să primească așa blocuri și atât de mulți oameni acolo. Codru este fără grădinițe, fără școli. Acolo sunt doar două drumuri înguste. Când tot asta o să fie dat în exploatare, pe unde o să circule oamenii?”
Nu este prima dată când în orașul Codru se constată nereguli pe șantierele de construcții. În mai 2022, șapte persoane au fost reținute în urma a 35 de percheziții, după ce ofițerii de investigație au constatat că funcționarii cu drept de decizie din cadrul Primăriei și al Consiliului local, ar fi primit mii de euro pentru a elibera actele necesare și pentru a emite decizii în favoarea mai multor persoane fizice și agenții economici, care intenționau să ridice blocuri locative în oraș. Am încercat să aflăm la ce etapă este dosarul, dar nimeni de la CNA nu ne-a răspuns la apeluri.