Spitalul Raional din Ialoveni a beneficiat în ultimii ani de investiții consistente, de câteva milioane de lei, din partea consiliului raional. Clădirile au fost izolate termic, a fost construit un nou bloc alimentar, iar acum se amenajează zona din fața spitalului. Odată cu trecerea la Ministerul Sănătății, spitalul urmează să primească un generator de oxigen, pe care nu l-a avut niciodată.
Președintele raionului Ialoveni nu este deranjat de faptul că instituția medicală nu se mai află în subordinea consiliului și speră ca actul medical să fie profesionist și în folosul cetățenilor. Oamenii spun că au observat schimbări în bine în cadrul spitalului, dar au și nemulțumiri față de comportamentul și profesionalismul medicilor de aici. De altfel, acum trei luni, 2 șefi de secție au fost reținuți pentru luare de mită.
„- Bună ziua, pe cineva din conducere găsim? De la televiziune suntem. Directorul este? - La administrație sus. Ce etaj? - Doi”.
Directorul spitalului, Dinu Șargu, a ezitat la început să discute cu noi, dar apoi a acceptat.
„Eu nu vreau să comentez situația dată, e prematur ca să spun ceva. - Dar de ce? S-a observat vreo schimbare? - Sunt schimbări spre bine. Cu medicamentele, cu aparatajul medical. - Da, s-a dotat spitalul? - Da, acuma ne pregătim pentru stație de oxigen. - Nu ați avut până acum? - Nu, nu am avut”.
Totuși, directorul are o nemulțumire legată de clădirile care au rămas la consiliul raional.
„În rest, medicamente avem, susținere din partea conducerii ministerului avem. - Dar de când ați observat că s-au schimbat lucrurile? Eu știu că ați trecut în subordinea ministerului la începutul anului, nu? - Oficial, în luna aprilie. Până am perfectat toate documentele necesare, regulamentul, înregistrarea la ASP. - Dar clădirile au rămas tot la consiliul raional, nu? - Asta e o problemă destul de, să vă spun dificilă. Clădirile au rămas la consiliul raional, dar ca să faci niște reorganizări, niște restructurări, îți trebuie iarăși permisiuni de la consiliu. Eu socot că nu...”
Dinu Șargu este director de trei ani la Spitalul Raional din Ialoveni. A fost sub conducerea consiliului raional, iar acum sub conducerea Ministerului Sănătății. Consideră că situația este mai bună acum, iar pacienții au parte de servicii mai calitative.
„Feedback-ul este. Ne stăruim să ne îndeplinim calitativ actul medical, medicamente avem, probleme nu sunt. - Știți că înainte, oamenii spuneau că erau puși să-și cumpere medicamente. Aici nu s-a întâmplat așa? - Nu, nu s-a întâmplat, nici eu nu permit, toate medicamentele care sunt necesare, sunt practic prin agenția medicamentului noi le primim și... - Dar pe teritoriul spitalului aveți agenți economici privați? - Nu am niciunul, toți care au fost eu i-am... am scăpat de ei. - Ați avut? - Am avut”.
La Spitalul Raional din Ialoveni se face o investiție acum și anume, aici urmează să fie amplasată o stație care va genera oxigen. Un generator de oxigen, care după spusele directorului spitalului este foarte necesar pentru secțiile care oferă sprijin pacienților, în general sprijin de urgență.
Părerile oamenilor sunt împărțite, referitor la calitatea actului medical și la profesionalismul cadrelor medicale de aici.
Nu toți laudă activitatea spitalului. Această femeie, de exemplu, spune că problemele dumneaei de sănătate s-au agravat, de când a ajuns aici.
Procedura de trecere a instituției medicale în subordinea Ministerului Sănătății a fost una simplă, ne spune președintele raionului Ialoveni, Mihail Silistraru.
„Procedura a fost doar o hotărâre că trece la Ministerul Sănătății și a trecut. Clădirea oricum a rămas a noastră că noi o gestionăm. Dar ceea ce ține de medicină a trecut la minister. Oricum noi avem colaborare”.
Acesta ne-a mai spus că, printre investițiile făcute de consiliul raional la instituția medicală, se numără și o bucătărie nouă, care era foarte necesară și pentru care consiliul a cheltuit aproximativ 2 milioane jumătate de lei.
„Nu am scăpat de cheltuieli, pentru că oricum clădirea o întreținem noi. Dar ceea ce ține de utilaj, da, de acum nu mai procurăm noi, procură ministerul. - Dar reparațiile dumneavoastră le faceți, dacă se strică ceva? - Reparațiile da, da, da. Și acuma facem amenajarea, dacă ați trecut pe la spital o să vedeți, facem amenajarea acolo în față. Achităm și noi și spitalul împreună. Ei jumătate, noi jumătate și facem. Dar înainte câți bani se duceau de la consiliu, care era bugetul anual pentru spital? - Dar noi nu aveam buget special pentru spital, noi alocam bani din soldul disponibil. - În funcție de necesități? - În funcție de necesități, da”.
Întrebat dacă este supărat de aceste modificări operate cu privire la spitalul raional, Silistraru ne-a spus că nu îl deranjează și își dorește ca totul să fie organizat profesionist.
„Eu nu pot să zic că e mai bine sau nu e mai bine. Pentru că oricum, chiar și când era la noi, totuna ceea ce ține de sănătate gestiona ministerul într-o măsură oarecare. - Păi și atunci de ce s-a făcut trecerea asta, de ce s-a dorit așa? - Eu nu știu de ce s-a făcut, dar eu nu văd o problemă că a trecut la minister. Nu știu că alți președinți de raioane își făceau griji, că de ce trece. Nu e o problemă asta, important e ca să funcționeze normal pentru oameni”.
Chiar dacă directorul spitalului ne spune că este atent la binele pacienților, acum aproximativ trei luni de zile, doi șefi de secție din cadrul Spitalului Raional Ialoveni au fost documentați într-o cauză penală de corupere pasivă. Medicii sunt bănuiți de perceperea mijloacelor financiare ilicite de la pacienți în sume care variau de la 200 de lei până la 3600 de lei, pentru urgentarea unor examene medicale.
Un reportaj de Constantin Niculae
Imagine de Vlad Glinjan
Montaj de Constantin Niculae