Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

/VIDEO/ Parcarea cu plată, una dintre soluțiile Primăriei Capitalei: „Noul regulament spre asta duce”. Ce alte propuneri mai sunt

missing
04 martie 2024, ora 11:00

De câte ori ați mers cu mașina, mai ales în zona din centru, și ați fost nevoit să înconjurați cartiere întregi în speranța că veți găsi un loc bun de parcare? Vi s-a întâmplat, probabil ca multor alții, să vă lăsați automobilul într-un loc mai puțin regulamentar, cu riscul de a lua o amendă și chiar o evacuare. Deși majoritatea șoferilor sunt de acord că încalcă, oricum se întreabă, practic într-un glas: unde să parcăm? 

Fostul viceprimar al Capitalei, urbanistul Victor Chironda susține că în zona istorică a orașului nu a apărut niciun loc NOU de parcare, dar este de părere că chiar dacă ar fi și 10 mii noi, peste doi ani, cererea se va dubla. Recunoaște problema și șeful Direcției municipale de mobilitate urbană, care e gata să prezinte un regulament privind parcările în Chișinău. Esența documentului constă în introducerea parcărilor cu plată. 

„Nu sunt făcute parcările, dar ne impun să... Aici este parcare, în altă parte nu. Eu de aceea mă și parchez aici, că în altă parte nu am unde”. 

Chișinăul a avut mereu probleme cu lipsa locurilor de parcare. Criza s-a accentuat în ultimii ani, odată cu creșterea tot mai rapidă a numărului automobilelor și a populației. Zilnic, circa 300 de mii de unități de transport se află în mișcare prin Chișinău. Și, bineînțeles, trebuie să parcheze undeva. 

Analizând Buletinul achizițiilor publice, în ultimii trei ani, am găsit mai multe proiecte lansate de subdiviziunile Primăriei Capitalei de organizare a locurilor de parcare. Cel mai scump proiect de acest fel a constat în amenajarea de parcări stradale în centrul istoric al orașului Chişinău. Aceste lucrări au fost împărțite în patru loturi, iar licitațiile au fost câștigate de trei companii. La etapa inițială, valoarea cumulativă a lucrărilor a fost de circa 117 milioane de lei. 

„Ei numesc aceste lucrări de amenajare „lucrări de reparație”, deși asta nu este adevărat. Pentru că, se schimbă de fapt configurația trotuarelor și respectiv acestea sunt lucrări de construcție. Dacă s-au instalat bordurile, dacă s-a schimbat dimensiunea trotuarelor, dacă s-au eliminat copacii, dacă s-au eliminat spațiile verzi, acestea sunt deja lucrări de construcție, reconstrucție a străzii, care trebuie proiectate și avizate așa cum prevede legea. Înțelegând că au încălcat legea, la etapa când noi am sesizat aceste încălcări, ei au oprit lucrările, pur și simplu. - Cam de cât timp? - Situația asta este de aproape un an și jumătate, iată așa. Ei au înțeles că au încălcat legea, ei au fost inclusiv amendați”, a menționat Victor Chironda, urbanist, consilier municipal, fost viceprimar al municipiului Chișinău.

Lucrările s-au oprit pe toate loturile după ce Agenția de Supraveghere Tehnică a fost sesizată despre nereguli de pe șantiere. Victor Chironda, care a deținut și funcția de viceprimar pe domeniul mobilității urbane, este unul dintre autorii sesizărilor. Insistă că aceste locuri de parcare nu corespund normativelor în vigoare, ceea ce le face greu de utilizat. 

„Ele au dimensiuni mult mai mici decât prevăd normativele respectiv, fie o parte sau alta a mașinilor stă și ocupă fie o parte din trotuar, fie o parte din carosabil, care iarăși încurcă circulației. Problema de fapt nu a fost soluționată sub nici o formă, nici un loc nou de parcare nu a apărut, de fapt sa încercat a legaliza parcare pe trotuar care deja era. Oamenii oricum parcau pe aceste zone, acum s-a încercat să se legalizeze, prin faptul că se schimbă configurația. Apare această bordură de delimitare și spațiul de parcare ar trebui să fie semnalizat. Vedem că pe străzile pe care s-au făcut lucrări, spațiile de parcare nu sunt semnalizate și mai mult decât atât, practic pe străzile Sciusev, Bernardazzi, Kogălniceanu, altele, nu au fost recepționate aceste lucrări. Deci teoretic, lucrările nu s-au finalizat, deși companie de mult și-a strâns lucrurile și nu mai face lucrări aici”.

De cealaltă parte, șeful Direcției generale mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, afirmă că, în trecut, au mai fost desfășurate lucrări în centrul istoric al Capitalei, dar niciodată nu au fost reclamații. De aceea, se arată nedumerit.

„Dacă să fim sinceri, noi nu am avut niciodată o abordare specială pentru centrul istoric, altfel decât pentru restul orașului, necătând la faptul că au fost anterior executate lucrări pe Puskin, Bodoni și pe alte zone din centrul istoric al orașului Chișinău. Niciodată nu am avut o solicitare de abordare mai specială, acum am avut o solicitare și o intervenție a Ministerului Culturii cu CNMI și în condițiile date am demarat un proces de elaborare a unor soluții și elaborare a unor moduri de executare a lucrărilor pentru centrul istoric, în special pentru zonele pietonale și zonele verzi cu posibilitatea combinării zonelor de pe marginea drumurilor”.

„Suntem în sectorul Buiucani al Capitalei, într-o parcare publică cu aproximativ 140 de locuri, care a fost amenajată pe o suprafață de aproximativ 4000 de metri pătrați, exact în vecinătatea parcului Dendrariu. Lucrările la această parcare au început în anul 2021 și au costat aproximativ 4.3 milioane de lei, bani alocați de către municipalitate. Această parcare a fost și este necesară, așa cum este necesar să se amenajeze astfel de parcări în cât mai multe zone ale municipiului Chișinău”.

Un alt proiect, început în 2022, este organizarea unei parcări pe strada Ghidighici, în preajma parcului „La Izvor”. Este vorba de o parcare de captare, cu alte cuvinte un loc în care să fie lăsate mașinile celor care vin în Capitală. De aici, șoferii ar trebui să ia un transport public și să-și continue deplasarea spre destinația finală. 

„Aici de doi ani de zile avem inițiat un proces de amenajare a unei parcări de capacitate, se planifică ca în această parcare să fie atrase autoturismele care vin din afara orașului, de pe zona celor care se deplasează pe Calea Ieșilor, având posibilitatea să-și lase aici mașina și în perpectivă vom analiza și organizarea transportului public, ca să fie posibilă preluarea pasagerilor și încadrarea lor în rutele municipale de transportare de pasageri. - Deocamdată e suficient de departe o stație de troleibuz de aici, da? - Nu este departe, este chiar în limita intersecției cu Calea Ieșilor inclusiv avem o rută de întoarcere și de încadrare în bandă pentru a intra în oraș a troleibuzelor la stația terminus și de aici vom dezvolta acea interacțiune în stațiile intermodale sub aspect de venirea și atragerea celor care se deplasează cu destinația orașul Chișinău, nu a celor care se află în tranzit, pentru a putea ulterior să se deplaseze pe teritoriul orașului cu transportul public municipal”.

Această parcare are aproximativ 350 de locuri de parcare și este amenajată pe un teren al municipalității. Lucrările, la prima etapă, au costat aproximativ un milion de lei, dar încă nu au ajuns la final. 

„Această parcare a fost dezvoltată inițial ca parcare pentru evenimentele care au loc în zona parcului „La izvor”. Noi vedem că pe parcursul zilei și pe parcursul săptămânii este foarte aglomerată și utilizată, ceea ce ne bucură și ne demonstrază că este un obiectiv care merită a fi dezvoltat. - Acum la etapa asta când e prundiș, pe urmă ce se mai întâmplă? - Noi suntem la etapa de acoperire a zonei respective, o să fie cu pavaj ecologic, iar zonele de deplasare a transportului o să fie din asfalt care ne va permite o utilizare îndelungată a acestei parcări”.

În calitate de urbanist, Chironda consideră că amplasarea acestei parcări aici nu este tocmai inspirată și nu e deloc comodă pentru potențialii utilizatori, ceea ce va duce la o ineficiență a acestui proiect. 

„Este prea departe de stația de transport public și oamenii care parchează acolo, dacă vorbim că asta e o parcare de captare, oamenii trebuie exact de acolo să ia transportul public, ei nu trebuie să meargă zece, cincisprezece minute pe jos până la cea mai apropiată stație”.

Tot pentru a soluționa criza parcărilor, mai ales în zona de centru a Capitalei, în 2019, Ministerul de Interne și Primăria Chișinău au lansat o colaborare, prin care ministerul a pus la dispoziția autorităților municipale două spații pentru parcare publică pe timp de zi. Cu timpul însă proiectul a încetat.

„Acele terenuri sunt terenuri protejate, cu statut special, între MAI și Primărie nu a fost semnat vreun acord pentru a oferi acele terenuri, pentru parcări. A fost doar o testare. Cunoaștem că cea de pe strada Testemițanu a funcționat doar 3 luni, nu și-a atins scopul. În prezent, după începerea războiului din Ucraina, acele teritorii sunt folosite pentru antrenarea angajaților MAI. Pe strada 31 august, noi desfășurăm conducerea defensivă a mijloacelor de transport”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

Încă o parcare în centrul Capitalei, intens mediatizată și pomenită în discursurile publice este cea de lângă Biblioteca Națională. Lucrările au început în 2021, costul investiției fiind de circa 500 de mii de euro. Terenul a fost oferit de Universitatea de Stat, iar un agent economic a executat lucrările.

„Ea este funcțională, există o situație sau o incertitudine reieșind din faptul că avem strada 31 august care este declarată zonă pietonală și acea parcare era deservită prin strada 31 august, acum a rămas doar conexiunea prin drumul care intersectează spatele Guvernului și este mai limitată în acces și confort de deplasare către această parcare”.

L-am întrebat pe șeful Direcției mobilitate urbană câte locuri noi de parcare au fost construite sau amenajate, în Capitală, în ultimii de trei ani, mai exact de la introducerea serviciului de evacuare a mașinilor. 

„- În ăștia trei ani, există undeva cam câte locuri de parcare au fost amenajate suplimentar? - Vreau să explic o situație. Amenajarea sub toți parametrii tehnici ai unei parcări, nu numai decât implică majorarea numărului de locuri de parcare. Noi atunci revenim în legalitate cu zonele verzi, cu spațiile verzi, cu regret și ceea ce este amenajat și construit de către primărie nu este respectat și foarte deseori este vandalizat sau distrus și amenajarea acestor locuri de parcare, diminuează numărul lor în general în teren. Dar să spunem că vom asigura toate locurile necesare de parcare pe teritoriul centrului istoric, vă spun cu certitudine că nu vom putea asigura”.

În prezent, direcția pregătește un regulament privind parcările din Chișinău. În esență, acesta prevede introducerea plăților pentru parcare și dezvoltarea parcărilor de captare. 

„Parcările cu plată ar putea fi introduse în acest regulament? - Asta este și logica acestui regulament, duce spre parcările cu plată. În 2021, am avut un studiu cu compania BCI, care s-a expus asupra viziunii de posibilitate, de necesitate de amenajare a parcărilor. Astăzi, reieșind din faptul că am avut câțiva ani anevoioși, sub aspect de inflație, am solicitat revizuirea și oferirea unor abordări noi, reieșind din faptul că sunt și alte abordări pe exterior în alte țări, altfel se văd parcările, altfel se vede modul de plată, modul de interacțiune și cu primăria, sub aspect de formare a unor abonamente pe zonă, formarea unor parcări mixte, pe parcursul zilei parcare cu plată, pe parcursul nopții - parcare de reședință pentru cei care sunt, nemijlocit, în zona unde există o astfel de parcare amenajată. 

 - În condițiile în care vom dezvolta un regulament al parcărilor și parcajelor cu plată de pe teritoriul municipiului Chișinău, vom încerca să dezvoltăm această parcare și alte parcări pe care le avem amenajate, în condițiile acestui regulament cu control acces și cu posibilitatea încasării banilor pentru o oră utilizată sau în funcție de cât va dori fiecare. - Deja cred că va fi clar că dacă vii mai mult timp poți să obții o reducere. - Da”.

Introducerea taxei de parcare este o soluție pe care a menționat-o și Victor Chironda. 

„Nu există nici un oraș unde problema parcărilor s-a rezolvat în totalitate. Aici avem un complex întreg de soluții, de la construcția de parcări multietajate, până la amenajarea de astfel de parcaje pe carosabil, sau din contul carosabilului, pe anumite străzi unde nu circulă intens transportul public, de exemplu. Există soluția parcărilor de captare, care trebuie să capteze șoferii care vin în oraș din suburbii sau din raioanele țării și ar putea parca în marginea orașului și de acolo, cu costul biletului de parcare să poată folosi transportul public, să-l ia de acolo.

Cea mai importantă soluție este implementarea parcărilor cu plată în Chișinău. Asta este o soluție care de mult trebuia să fie implementată în oraș. - Aici ar însemna să construiești noi parcări, sau pe acestea care există să introduci o taxă. - Aici trebuia să fie parcare cu plată și cei care parchează aici să plătească o anumită plată pe oră, în funcție de perioada zilei. Pe timp de noapte să fie folosită de rezidenți, pe timp de zi să fie folosită de cei care vin în vizită, mă rog.

Dacă o să construim 10 mii de locuri de parcare, peste 2 ani va fi nevoie de 20 de mii. De asta multe orașe din lume au mers pe soluția inversă, pe descurajarea folosirii automobilului, mai ales pentru deplasarea în centru. Prin tot felul de stimulări, asigurarea unui transport public bun și calitativ, dezvoltarea infrastructurii alternative, dezvoltarea infrastructurii pietonale în primul rând și evident descurajarea folosirii prin metoda accesului cu plată în centru, sau a parcării cu plată. Pentru că eu vă asigur că dacă de mâine parcarea în centru ar fi cu plată, credeți-mă că numărul de mașini parcate ar scădea drastic”.

Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”

missing
26 iulie 2024, ora 15:00

Se nasc tot mai puțini copii în Republica Moldova. O arată datele statistice, potrivit cărora anul trecut, au venit pe lume 24.000 de copii, cel mai mic număr din ultimele decenii. Au murit, în schimb, 34 de mii de persoane. 

De ce moldovenii nu aduc pe lume copii, cum explică experții acest fenomen? Ce fac autoritățile pentru a opri criza demografică? 

Vedeți sâmbătă, 27 iulie, la „Moldova Gândește”. De la ora 19:45, doar la TV8!

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram