Un bloc politic format din patru partide cere demisia președintelui Comisiei Pre-Vetting, Herman von Hebel. O solicitare în acest sens a fost trimisă către Comisia Independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP. În demers, solicitanții fac referire la o investigație jurnalistică publicată săptămâna trecută și susțin că Herman von Hebel nu are reputație ireproșabilă și nu este compatibil cu funcția pe care o deține la Chișinău.
În solicitarea semnată de președinții Partidului Schimbării, Platformei Demnitate și Adevăr, Coaliției pentru Unitate și Bunăstare și Partidului Ligii Orașelor și Comunelor se face referire la investigația jurnalistică, dar și la alte articole din presa internațională. Potrivit autorilor, Herman von Hebel ar fi încălcat de mai multe ori legislația, iar acum s-ar afla în incompatibilitate de funcții.
Precizăm că săptămâna trecută la Chișinău a izbucnit un scandal în care era vizat președintele Comisiei Pre-vetting, Herman von Hebel, după ce portalul anticorupție.md a publicat o investigație în acest sens. Von Hebel este învinuit că ar fi încălcat de mai multe ori legislația în perioada în care a activat în funcția de grefier la Curtea Penală Internațională de la Haga. Mai exact, el ar fi contribuit la eliberarea ilegală din funcție a peste 100 de angajați și a cauzat daune considerabile în reformarea instituției. Ulterior, instanța ar fi fost nevoită să achite daune materiale considerabile în favoarea persoanelor disponibilizate. Totodată, oficialul este învinuit că ar fi angajat experți fără a organiza un concurs și fără procedură de preselecție. În solicitarea celor patru partide, se menționează că Herman Von Hebel ar fi ascuns și faptul că deține în prezent și funcția de judecător cu jumătate de normă la Curtea de Apel din Den Bosch a Olandei.
Subiectul a fost discutat săptămâna trecută și în Parlament. Opoziția a cerut audierea lui Herman von Hebel, dar și a ministrului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Solicitările însă nu au acumulat numărul necesar de voturi. PAS a menționat că acuzațiile sunt nefondate și au drept scop să submineze reforma Justiției.
Într-un comunicat de presă, și Comisia Pre-Vetting a declarat că acuzațiile la adresa președintelui sunt nefondate. Totodată, Comisia precizează că de când și-a început activitatea în funcția de președinte în aprilie 2022, Herman von Hebel a lucrat în total cinci zile la Curtea de Apel din Den Bosch. Pentru fiecare zi de ședință în instanță, el a primit o indemnizație zilnică, fără a avea alte beneficii.
Subiectul a fost discutat și în cadrul emisiunii Cutia Neagră Plus de la TV8.
„Eu cred сă ar fi fost o chestie fantastică dacă autoritățile moldovenești după apariția acestei investigații l-ar fi înlocuit cu ușurință. Ori lucrul acesta nu este posibil, ceea ce nu spune domnul Grădinaru este că autoritățile moldovenești nu au un cuvânt în a selecta acești membri”.
„Toți ca unul au avut CV-uri foarte impresionante și experiență, reputație și au avut și recomandări din partea ambasadelor”.
„Grădinaru: Ambasada Olandei a spus că e ok, nu a avut obiecții sau careva motive să nu îl susțină. S-au expus pozitiv despre candidatura dumnealui. Tănase: Toate ambasadele se expun pozitiv despre candidații lor, doar că în Republica Moldova, recomandările ambasadelor nu sunt recomandări ci au caracter imperativ”.
Juristul olandez Herman von Hebel a fost ales în funcţia de preşedinte al Comisiei de evaluare a magistratilor în aprilie 2022. Comisia „Pre-Vetting” este compusă din şase membri numiţi de Parlament, dintre care trei au fost recomandaţi de partenerii internaţionali de dezvoltare. Recent, în cadrul unui interviu Herman von Hebel a declarat că nu va demisiona din funcție.