Comisia specială creată de ministerul Agriculturii a recepționat până în prezent 121 de dosare din partea fermierilor, care se află în prag de faliment și nu pot achita ratele către creditori. Aceștia urmează să primească ajutor și să li se ofere soluții clare privind reeșalonarea plăților. Totodată, Ministerul Agriculturii anunță că a identificat trei măsuri de susținere a agricultorilor care vor rămâne în vigoare, chiar dacă starea de urgență nu va mai fi prelungită de Comisia pentru Situații Excepționale după Anul Nou. De cealaltă parte, agricultorii susțin că măsurile aprobate de ministerul de resort nu îmbunătățesc nicidecum situația celor aflați în dificultate.
Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii: „Noi vom menține licențierea importurilor a unor categorii de cereale, vom menține coridoarele verzi pentru exportul producției ușor perisabile și vom menține acele supliniri a listei produselor social importante. I-am anunțat pe producători că vor beneficia și de rambursarea Taxei pe Valoare Adăugată nemijlocit în următoarele zile. Mai exact, pe data de 27 va fi aprobat avizul Guvernului în Ședința Guvernului a acestei inițiative legislative, după care urmează a fi aprobat de Parlament în două lecturi”.
De cealaltă parte, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, spune că agricultorii sunt sceptici și nu cred că activitatea comisiei va aduce anumite rezultate.
Directorul executiv Asociația Forța Fermierilor, Alexandru Slusari: „La moment, se colectează informația și la întrebarea ce urmează nimeni nu știe, toți dau din umeri. De aceea toți fermierii sunt foarte sceptici, o parte nici nu au vrut suplimentar să prezinte informația, oricum e pierdere de timp. Ce reiese din acest briefing, iată dumneavoastră ce ați înțeles, eu nu am înțeles nimic. Celelalte probleme despre care a vorbit domnul Șarban nu au nicio tangență cu dosarele și problemele agricultorilor, care se află în dificultate de plată. Domnul Șarban a ieșit și pentru că nu a avut ce spune a făcut un fel de „vinegret”.
Amintim că, în urma protestelor masive organizate recent de fermieri, autoritățile au refuzat să instituie un moratoriu la aplicarea penalităților pentru ratele achitate cu întârziere și să aloce jumătate de miliard de lei pentru compensații în 2024 la culturile de porumb și floarea-soarelui. Totuși, Guvernul a acceptat să creeze o comisie specială din care fac parte, Ministerul Agriculturii, Camera de Comerț și Industrie, administratorii pe insolvență, importatorii de inputuri și reprezentanții băncilor comerciale. Aceasta urmează să elaboreze lista agricultorilor aflați în dificultate și să elucideze motivele care au dus la această situație.