În capitală s-a deschis un nou târg al locurilor de muncă, unde angajatorii au pus la bătaie peste o mie de oferte. Și de această dată, cele mai multe locuri vacante sunt în IT și finanțe. Iar în timp ce companiile spun că au joburi pe toate gusturile, vizitatorii standurilor nu păreau prea impresionați de oferte. Cea mai mare dezamăgire a lor sunt salariile prea mici.
Standurile angajatorilor au împânzit un etaj al Palatului Național ”Nicolae Sulac”. Managerii întreprinderilor ne-au spus că au pregătit oferte tentante chiar și pentru cei mai capricioși șomeri.
„Avem mai multe posturi vacante, cautăm date specialist, oameni care caută informații și o introduc în baza de date, la fel avem nevoie de date manager, un om care va fi responsabil atât de procese, cât și de oameni”.
„Engleza, experiența în domeniu cât de mică, studiile în domeniu, ca să înțelegi cu ce ai de lucru”.
Unii și-au prezentat domeniul de activitate într-un mod mai deosebit. De exemplu, această companie de sondaje a realizat un chestionar chiar la târg.
„Am dat câteva întrebări, pe acest infografic mobil și anume despre piața muncii. Care este experiența de muncă, ce așteptări salariale au, care este cel mai important factor când aleg un loc de muncă”.
La iarmarocul ofertelor de muncă au fost prezente și firme străine. De exemplu, patronul unui lanț de restaurante din România, caută ospătari și administratori. Andrei Cibotaru vrea să demonteze mitul potrivit căruia chelneri pot fi doar tinerii.
„Media de vârstă este între 18 și de ce nu, 50 de ani. Avem pe cineva din Republica Moldova, car are 52 de ani și lucrează ca ospătar la noi, deci vârsta nu e o problemă”.
Și cei de la Poliția de Frontieră vor să-și mărească echipa. Aceștia au peste 100 de locuri vacante. Cert este că remunerarea unui polițist de frontieră nu este tocmai generoasă. Salariile încep de la șase mii de lei, dar sunt și beneficii.
„Este un grafic la noi, este lucru pe ture. Avem 12 ore în zi, 12 ore în noapte, 2 zile pauză. Și mai avem aici un avantaj, deoarece activitatea noastră este la frontieră, ea prevede un avantaj în vechime, adică, dacă persoana activează un an de serviciu, el are o vechime de un an și jumătate”.
În prima zi de târg am întâlnit mulți tineri. Aceștia ne-au spus că-și doresc un job pe care să-l poată combina cu studiile.
„- Eu mă orientez în alimentație pentru că sunt studentă, dar pentru că nu dispun de mult timp, unde o să găsesc o ofertă mai convenabilă, acolo o să mă angajez.
- Și sunt oferte suficiente pentru tineri?
- Sunt, doar că noi căutăm joburi part-time și nu prea angajează”.
„Oferte sunt multe, relativ multe, dar trebuie să coordonăm timpul, cu ofertele care sunt pe piață”.
Și dacă cei mai tineri sunt confuzi în alegeri, cei cu experiență știu exact ce caută.
„- Caut lucru pe termen îndelungat, nu lucru pe o zi doua.
- La ce salariu vă așteptați?
- Cred că de la 15 mii de lei net”.
„15, 20 și mai mult...”.
Printre cei 40 de angajatori care și-au prezentat ofertele au fost și companii din România și Belgia. Cele mai multe oferte de muncă sunt din domeniul IT, producție tehnică, finanțe și bănci. Târgul de cariere va avea loc și mâine, în intervalul orelor 10-17.